Τρία «όχι» από Καραμανλή

Ένα νέο ισχυρό χαστούκι δέχθηκε χθες η κυβέρνηση. Στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις διακοπές κλείνει η ψαλίδα της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και η πρόβλεψη των εδικών είναι ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι καθοριστικός για την πορεία της Ν.Δ. και την τύχη της στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Το κλίμα είναι πολύ κακό στην κυβέρνηση, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν τρόπους για να ξεφύγουν από τη σημερινή συγκυρία της γκρίνιας και της ηττοπάθειας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραμανλής, που ανεβαίνει στο τέλος της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να καταστήσει σαφές το ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, θα πει “όχι” σε συνεργασίες της Ν.Δ. με άλλα πολιτικά κόμματα στις επόμενες εκλογές και είναι διατεθειμένος να πάρει σκληρά μέτρα κατά των ανταρτών.

Στο Μαξίμου επισήμως λένε ότι τα ευρήματα της δημοσκόπησης δεν είναι αρνητικά για το κόμμα τους και επισημαίνουν ότι και σ΄ αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία ο κ. Κ. Καραμανλής προηγείται κατά πολύ του κ. Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα “ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός” ενώ ταυτόχρονα περισσότεροι από τους μισούς που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη όταν ρωτήθηκε, πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση μελετά τα μηνύματα των πολιτών.

Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις όμως κορυφαίων στελεχών η ατμόσφαιρα είναι βαριά. “Μπορεί η δημοσκόπηση αυτή να μην αλλάζει τίποτα αυτή την ώρα ως προς την ουσία των πραγμάτων, είναι όμως θέμα κλίματος που θα επηρεάσει πολύ την ψυχολογία των οπαδών μας”, λέει έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ. και τονίζει: “Το όπλο με το οποίο κινηθήκαμε μέχρι σήμερα ήταν ότι παρά τα όσα γίνονται η διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ αυξάνεται και εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε η κυρίαρχη δύναμη στη χώρα. Τώρα φαίνεται ότι χάνουμε και αυτό το πλεονέκτημα. Η διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ έφθασε στο 1,2%. Εάν στην επόμενη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ περάσει μπροστά, οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα μπορεί να πάρουν τη μορφή ντόμινο”.

ΚΑΚΟ ΚΛΙΜΑ Το κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου, που προσπαθεί να ανατρέψει το κλίμα γκρίνιας και ηττοπάθειας Προβληματισμός
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης αναζητούν τρόπους να περάσουν στην αντεπίθεση και μελετούν τις απαντήσεις που θα δώσει ο Πρωθυπουργός στα κρίσιμα ερωτήματα που θα δεχθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο Κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να είναι απόλυτος στις απαντήσεις του για τα θέματα των συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ ή το ΛΑΟΣ, ώστε να μην ενισχύσει την ηττοπάθεια που υπάρχει αυτή την ώρα. “Ο Πρωθυπουργός είναι το δυνατό χαρτί και η ατμομηχανή που θα καταφέρει ξανά να αλλάξει το κλίμα. Εξακολουθεί να είναι το πιο ισχυρό πολιτικό στέλεχος και οι πολίτες τον εμπιστεύονται”, λένε οι αισιόδοξοι στη Ν.Δ. Στέλεχος της Ν.Δ. από εκείνα που πιστεύουν ότι η μόνη λύση για το κόμμα είναι η συνεργασία με το ΛΑΟΣ, τόνιζε ότι η ουσία της δημοσκόπησης περιγράφηκε σε δήλωση του κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος είπε ότι ο δικομματισμός έχει πλέον άθροισμα 60% ενώ είχε πάνω από 80%.

Ωστόσο ο κ. Καραμανλής αναμένεται στη Θεσσαλονίκη να πει “όχι” στις συνεργασίες με άλλα κόμματα ενώ θα περάσει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Παράλληλα σύμφωνα με συνεργάτες του ο κ. Καραμανλής προτίθεται να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί αντάρτικα βουλευτών που προκαλούν τραύματα στην κυβέρνηση. Ενδεικτικό του κλίματος αυτού ήταν η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας χθες στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» εξέφρασε την άποψη ότι εάν βουλευτής καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο, η κυβέρνηση πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές διότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τις λύσεις τις δίνει ο λαός.

Οι νέοι φόροι
Πάντως όλο και περισσότεροι στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι επόμενες δημοσκοπήσεις – μετά και τα νέα φορολογικά μέτρα Αλογοσκούφη- θα είναι χειρότερες για το κόμμα. Όπως λένε, «μέχρι τώρα τα οικονομικά μέτρα είναι θεωρητικά. Μόλις οι πολίτες αρχίσουν να πληρώνουν τους κεφαλικούς φόρους η οργή θα ξεχειλίσει και αυτό θα καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις. Μην ξεχνάμε ότι μπαίνουμε στο φθινόπωρο με δυσαρέσκεια πολιτών για το κυβερνητικό έργο που ξεπερνά το 80%. Σκεφτείτε τι θα γίνει αργότερα”.

Στο πλαίσιο της γκρίνιας για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική φαίνεται ότι φούντωσαν πάλι τα σενάρια π ρί σαρωτικού ανασχηματισμού τα οποία εμπλέκουν την κ. Μπακογιάννη. Σύμφωνα με μια εκδοχή μετακομίζει στην Πλατεία Συντάγματος για να καθήσει στην καρέκλα του κ. Γ. Αλογοσκούφη. Εκείνη πάντως δήλωσε ότι η χώρα έχει υπουργό Οικονομίας και υπουργό Εξωτερικών ενώ στο Μέγαρο Μάξιμου επιμένουν ότι αυτή την ώρα είναι αδύνατο να γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Εν τω μεταξύ το αντάρτικο στο κόμμα διευρύνεται. Ο κ. Π. Τατούλης έδωσε διπλό χτύπημα το Σαββατοκύριακο με άρθρα του- ένδειξη ότι ο βουλευτής δεν διστάζει και επιμένει να εκφράζεται δημοσίως παρά τις απειλές περί διαγραφών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “