Γιώργο παραιτήσου για να σωθούμε

Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις δύο εβδομάδων, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκης αναγκάστηκε νωρίς χθες το απόγευμα να υποβάλει την παραίτησή του.

Αν και από τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε το ενδεχόμενο η παραίτηση να συνοδευτεί από έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, τελικώς αποφάσισε να περιοριστεί στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος υπουργού και να μην υπάρξουν γενικότερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ορίστηκε ο κ. Αν. Παπαληγούρας.

Με σύντομη επιστολή που απέστειλε στο πρωθυπουργικό γραφείο λίγο πριν από τις 3 μ.μ., ο κ. Βουλγαράκης υπέβαλε την παραίτηση, που επεδίωκαν σχεδόν όλοι στη Ν.Δ., αναφέροντας ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση με στόχο να προστατεύσει την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. από την πολυμέτωπη επίθεση που δεχόταν από «δυνάμεις της διαπλοκής» που αποσκοπούσαν, όπως λέει, στην «πολιτική δολοφονία» του και τη «σπίλωση της τιμής» του.

Με την κίνηση Βουλγαράκη στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση και ο Κων. Καραμανλής θα απεγκλωβιστούν από τον κλοιό των γαλάζιων σκανδάλων. Πολλοί είναι εκείνοι οι υπουργοί και βουλευτές, ωστόσο, που θεωρούν ότι η παραίτηση υποβλήθηκε με σημαντική καθυστέρηση και αφού η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μετρούν ανεπανόρθωτες πληγές. Αρκετοί εξέφραζαν χθες την αμφιβολία τους για το εάν η παραίτηση του κ. Βουλγαράκη θα αναστρέψει το βαρύ πολιτικό κλίμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Και σημείωναν ότι η κίνηση αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει από την περασμένη εβδομάδα και πριν ο Κ. Καραμανλής βρεθεί στο βήμα της ΔΕΘ, όπου αναγκάστηκε ουσιαστικά να καλύψει πλήρως τον υπουργό.

Χθες το μεσημέρι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Καραμανλή με τον κ. Βουλγαράκη, με πρωτοβουλία τού πρώην υπουργού. Η παραίτηση, ωστόσο, είχε αποφασιστεί από το Μαξίμου νωρίς το πρωί και τη σχετική απόφαση είχε ήδη μεταφέρει στον κ. Βουλγαράκη ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Ι. Αγγέλου.

Για τον αντικαταστάτη του εξετάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιπτώσεις του κ. Αντ. Σαμαρά και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα, αλλά προκρίθηκε η λύση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να μην ανατραπούν οι ισορροπίες στο κόμμα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Συνεργάτες του κ. Βουλγαράκη έλεγαν, την ίδια ώρα, ότι καταλύτης στην απόφασή του να παραιτηθεί υπήρξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, με τον οποίο ο πρώην υπουργός είχε συναντηθεί την περασμένη Τετάρτη. Κατά τις ίδιες πηγές, από εκείνο το απόγευμα ο κ. Βουλγαράκης είχε αρχίσει να συντάσσει και την επιστολή παραίτησης.

Το ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Βουλγαράκης παραιτήθηκε, χωρίς να αναλάβει στο ελάχιστο τις ευθύνες του. Ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε την παραίτηση, καλύπτοντας απολύτως τον υπουργό του. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Οι Έλληνες πολίτες ζητούν απαντήσεις για το μεγάλο φαγοπότι», ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ. «Καμία παραίτηση και αλλαγή υπουργού δεν μπορεί να αθωώσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», ανέφερε από την πλευρά του το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΝ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης.
Η επιστολή παραίτησης

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του κ. Βουλγαράκη έχει ως εξής: «Κύριε Πρόεδρε, Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε αναθέτοντάς μου συνεχώς από το 2004 μέχρι σήμερα σημαντικές κυβερνητικές θέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκα σκληρά προκειμένου να υλοποιήσω το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του κόμματός μας. Είμαι δε περήφανος για το έργο και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στα υπουργεία στα οποία υπηρέτησα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρείται να πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να επιβληθούν συνθήκες πολιτικής αναταραχής στον τόπο. Με καταιγισμό ψεμάτων και λάσπης που δημιουργούν εντυπώσεις, επιχειρείται η εν ψυχρώ δολοφονία της πολιτικής μου οντότητας, η σπίλωση της τιμής και της υπόληψής μου. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί σε αυτήν την ανήθικη και συκοφαντική τακτική, ενεργοποιώντας τις παλιές τακτικές προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα.

Κύριε Πρόεδρε, Την επίθεση αυτή θα μπορούσα να την αντέξω, όπως άντεξα και στις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μου. Εκείνο που δεν δέχομαι είναι η επίθεση αυτή να πλήττει την παράταξη, το κυβερνητικό έργο και σας προσωπικά. Είμαι από παιδί στη Νέα Δημοκρατία. Αγωνίστηκα για τις ιδέες της στα αμφιθέατρα, τη νεολαία, τη Βουλή, την κοινωνία και έμαθα να βάζω πάντα το συμφέρον της πάνω από το προσωπικό μου. Χρωστάω πολλά στον κόσμο αυτής της παράταξης για να τους υποχρεώσω να περιμένουν τη δικαίωσή μου. Όλοι γνωρίζουν ότι, από όπου κι αν πέρασα, δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό. Όσο και αν προσπάθησαν δεν έχουν βρει τίποτα να με κατηγορήσουν, γι΄ αυτό έχουν βάλει τώρα στο στόχαστρο την οικογένειά μου. Λειτούργησα πάντοτε με πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια. Ποτέ δεν έκρυψα τίποτα.

Κύριε Πρόεδρε, Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη που μου παρείχατε στο διάστημα της συντονισμένης αυτής επίθεσης. Για τους λόγους όμως που προανέφερα, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και παρακαλώ να την κάνετε αποδεκτή.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η απόπειρα σπίλωσης θα καταρρεύσει. Την πραγματική μάχη εναντίον των δυνάμεων του παρελθόντος και της διαπλοκής θα την κερδίσουμε. Αυτή τη μάχη θα συνεχίσω να τη δίνω μέσα στη Βουλή, στηρίζοντας με όλες μου τις δυνάμεις το κυβερνητικό έργο και τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια. Είτε το θέλουν είτε όχι, η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγησή σας, θα προχωρήσει απερίσπαστη στο έργο της για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε και μας αξίζει.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση Γιώργος Α. Βουλγαράκης»
Επιχείρηση «προστασία του Πρωθυπουργού»

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά και αυτές που έρχονται τις προσεχείς ημέρες, προκαλούν πανικό στην κυβέρνηση, καθώς αποκαλύπτουν ότι η εικόνα του Πρωθυπουργού μέσα στις τελευταίες 20 ημέρες έχει υποστεί πολύ σοβαρές ρωγμές από τα γεγονότα τα οποία φαίνεται ότι θα καθορίσουν και την πορεία της Ν.Δ. το προσεχές διάστημα.

Το επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το μέγεθος της καταστροφής, στήνει ομπρέλα προστασίας πάνω από τον Πρωθυπουργό. Έτσι από τη Δευτέρα μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του πυρός, πέντε υπουργοί, ο γραμματέας του κόμματος και τέσσερις σκληροί υφυπουργοί και βουλευτές για να ενισχύσουν το προφίλ του κ. Καραμανλή. Τα δέκα στελέχη που θα αποτελούν την ομάδα κρούσης δεν έχουν έμμεση ή άμεση εμπλοκή στο σκάνδαλο της μονής και είναι οι κ.κ. Β. Μεϊμαράκης, Πρ.

Παυλόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευρ. Στυλιανίδης, Ελ. Ζαγορίτης, Ανδ. Λυκουρέντζος, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Μαρκόπουλος, Χρ. Ζώης, Κ. Γκιουλέκας.
Ρήγματα στο προφίλ Καραμανλή από τα σκάνδαλα

Ξεθωριάζει το ηγετικό προφίλ του Κώστα Καραμανλή, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση της Οpinion που έγινε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά την εικόνα της εμφάνισης του Πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Κυριακής στη ΔΕΘ ενώ θεωρεί ότι δεν έπρεπε να καλύψει τους υπουργούς του.

Το 64% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έχει από χθες στη διάθεσή της η Χαριλάου Τρικούπη, απαντά ότι έχει «αρνητική» ή «μάλλον αρνητική» εντύπωση για την εικόνα του Κώστα Καραμανλή στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, έναντι του 16% που απαντά ότι έχει «σίγουρα θετική» εικόνα. Αναφορικά με την κάλυψη που προσέφερε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς του που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τη δημοσιότητα, το 66% των ερωτηθέντων διαφωνούν με αυτή του την απόφαση, απαντώντας ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν έπρεπε να τους καλύψει. «Σίγουρα ναι» στην ίδια ερώτηση απαντά το 18%. Σε ό,τι αφορά το «νοθεία-γκέιτ» που αποκάλυψε το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη νοθεία στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή, το 45% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός φέρει σίγουρα ευθύνη για το ζήτημα, το 20% απαντά ότι η καταγγελία δεν έχει βάση, ενώ μόλις το 10% απαντά ότι ο Κ. Καραμανλής δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “