Χρειάζεται αναδιανομή εισοδήματος

Τον κίνδυνο να πληγούν λαϊκά στρώματα από τα μέτρα Αλογοσκούφη επισημαίνει ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και ζητά να ληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθούν οι αδικίες που είναι πιθανόν να γίνουν σε κάποιες κοινωνικές ομάδες.
O υπουργός Τουρισμού διαφωνεί με τις πρόωρες εκλογές, τους ανασχηματισμούς και τους αποκεφαλισμούς κυβερνητικών στελεχών σε ρυθμούς τηλεοπτικούς και εκφράζει την ελπίδα ότι «η παραίτηση Βουλγαράκη θα επαναφέρει την πολιτική επικαιρότητα στα μείζονα θέματα της πολιτικής».

Όσο για το διαβόητο θέμα με τα οικόπεδα της Μονής Βατοπαιδίου, λέει ότι δεν είναι δικαστής και δεν γνωρίζει όλες τις πτυχές της υπόθεσης, ρίχνει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο- όπως υποστηρίζει- που πυροδοτεί τα πράγματα και προσθέτει ότι «κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν κλίμα Φαρ Ουέστ στην πολιτική ζωή».

ΕΙΠΕ Η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει την πολιτική ατζέντα με συγκεκριμένες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να παράξουν εισόδημα που θα αναδιανεμηθεί στα κοινωνικά στρώματα που το έχουν ανάγκη.
Μία κυβέρνηση κρίνεται με το μετρήσιμο έργο της σε συγκεκριμένα πεδία πολιτικής. Από τις βελτιώσεις ή τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στη ζωή των πολιτών
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Κώστας Γεωργιάδης
Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έπιασε πάτο και ότι ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται αδύναμος να αντιδράσει;

Όχι, δεν συμφωνώ. Θα συμφωνούσα αν η κυβέρνηση χόρευε στον ρυθμό των μέσων ενημέρωσης και κάθε φορά διώχναμε τα στελέχη μας. Τότε θα φυλλορροούσαμε. Όμως ο Κ. Καραμανλής είναι ισχυρός, δυνατός και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο. Χρέος δικό μας είναι να κρατήσουμε το πολιτικό αυτό κεφάλαιο μακριά από την παραπολιτική. Από εκεί και πέρα, είναι επιλογή κάθε πρωθυπουργού να στηρίζει την κυβέρνησή του.

Άλλωστε έστειλε σαφές μήνυμα με την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και στο μήνυμα αυτό τον στηρίζουμε και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει πράξη.

Βασιλική Παπαδοπούλου
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ένας ριζικός ανασχηματισμός θα έβαζε φρένο στην κατηφόρα. Άλλοι επιμένουν ότι η καλή ομάδα της Ν.Δ. είναι όλη στο γήπεδο και με αυτή θα πορευτεί ο Πρωθυπουργός μέχρι το τέλος. Τι πιστεύετε;

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν, και σας θυμίζω ότι το ίδιο έλεγα όταν ήμουν απλός βουλευτής, ότι ο ανασχηματισμός δεν αποτελεί θεραπεία για πάσα νόσο. Θεραπεία για τη δυσάρεστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι η επιστροφή στην πολιτική. Η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει την πολιτική ατζέντα με συγκεκριμένες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν ως στόχο να παράξουν εισόδημα που θα αναδιανεμηθεί στα κοινωνικά στρώματα που το έχουν ανάγκη. Μία κυβέρνηση κρίνεται με το μετρήσιμο έργο της σε συγκεκριμένα πεδία πολιτικής. Από τις βελτιώσεις ή τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στη ζωή των πολιτών. Και αυτό δεν το κάνουν τα πρόσωπα. Το κάνουν οι πολιτικές που εφαρμόζουμε. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, η γενιά του Κώστα Καραμανλή είναι σχεδόν όλη στο γήπεδο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν και άλλα ικανά στελέχη. Σήμερα πάντως η κυβέρνηση έχει και παλαιότερα και νεώτερα μέλη ικανά να τραβήξουν μπροστά με στόχο να εξαντλήσουμε την τετραετία.

Γιάννης Πετρόπουλος
Πιστεύετε ότι η παραίτηση του Γ. Βουλγαράκη θα αλλάξει το κακό κλίμα ή επειδή έγινε κατόπιν εορτής τα δύσκολα μέτωπα της κυβέρνησης παραμένουν ανοιχτά; Η παραίτηση του Γ. Βουλγαράκη θα επαναφέρει την πολιτική επικαιρότητα στα μείζονα και σημαντικά.

Από εκεί και έπειτα, η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο και έργο μπροστά της. Και μάλιστα έργο δύσκολο. Η ομιλία του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη έβαλε σημαντικά ζητήματα. Η κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, η αναμέτρηση με κυκλώματα που επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στην ελεύθερη αγορά, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, είναι, για παράδειγμα, πεδία όπου η Ν.Δ. έχει το ιδεολογικό και πολιτικό πλεονέκτημα και μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα για τον πολίτη. Μαρία Παπαϊωάννου
Έχετε κατηγορηθεί ότι δεν κινείστε σεμνά και ταπεινά. Πώς το σχολιάζετε;

Το σεμνά και ταπεινά προϋποθέτει να μην αλλάζεις και να είσαι ο εαυτός σου. Να παραμένεις ο ίδιος όπως πριν μπεις στην πολιτική, ακόμα και πολλά χρόνια μετά. Σεμνά και ταπεινά σημαίνει αυθεντικότητα και γνησιότητα. Σημαίνει αποφυγή του πλαστού και του υπερφίαλου. Σεμνά και ταπεινά είναι να ζεις όπως ζούσες πολλά χρόνια πριν μπεις στην πολιτική. Και σε ό,τι με αφορά, ζω ακριβώς το ίδιο. Είμαι ο ίδιος.

Χαράλαμπος Αντωνόπουλος
Τελικά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου ήταν σκάνδαλο υπουργών ή παραπλανήθηκαν όπως λέει ο εισαγγελέας;

Δεν είναι δική μου δουλειά να γνωρίζω τις πτυχές του εν λόγω ζητήματος. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στον δημόσιο διάλογο δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει πριν από τη Δικαιοσύνη. Πολιτική κάνουμε, δεν ασκούμε δικαστική εξουσία. Και στο πεδίο της πολιτικής θα κριθούμε. Μου κάνει εξαιρετική εντύπωση, για παράδειγμα, ότι το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα πυροδοτούν πολιτική οξύτητα για ένα τέτοιο θέμα, αντί να ασχοληθούν με το να προτείνουν λύσεις για τα ζητήματα της οικονομίας. Προφανώς κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν κλίμα Φαρ Ουέστ στην πολιτική ζωή. Θεωρώ χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Δημήτρης Κοντόπουλος
Τι διαφορετικό θα συμβουλεύατε τον Κ. Καραμανλή να κάνει στη Θεσσαλονίκη;

Η ιδανική απόσταση που πάντα κρατά ο Πρωθυπουργός από τα εφήμερα και τα πρόσκαιρα, του επιτρέπει να βλέπει με ψύχραιμη ματιά τα γεγονότα. Να τα αξιολογεί αντικειμενικά και να τα κρίνει αυστηρά όταν πρέπει και όταν χρειάζεται. Και αυτό θα κάνει. Δεν χρειάζεται άλλες συμβουλές. Κωνσταντίνος Ντουρτούνης
Ακόμη και αν νομικά είναι ορθό να αποφεύγεις τη φορολογία μέσω υπεράκτιων εταιρειών, συνάδει με την πολιτική ηθική και τον σεβασμό προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα;

Πιστεύω ότι οι πολιτικοί πρέπει να παράγουν πρότυπα. Και με αυτό ως αρχή θα πρέπει όλοι μας να κινούμαστε. Άλλωστε οι πολιτικοί κρίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στις επόμενες εκλογές θα φανεί η απάντηση στο ερώτημά σας. Οι πολίτες είναι αυτοί που στο τέλος θα αποφασίσουν.

Βασίλης Ραφτόπουλος
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα έχει κλείσει. Πιστεύετε ότι ο Πρωθυπουργός θα πάει σε διπλές εκλογές μέχρι το καλοκαίρι, για να κερδίσει ξανά η Ν.Δ. με τον νόμο Παυλόπουλου;

Είμαι φανατικός οπαδός της εξάντλησης της τετραετίας. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Οι εκλογές δημιουργούν αναστάτωση στην κοινωνία, καταπονούν την οικονομία και παγώνουν την αγορά. Άλλωστε, γιατί επιμένουμε να παραγνωρίζουμε ότι οι πολίτες ψηφίζουν κυβέρνηση για 4 χρόνια;

Μόνο μια μείζονος σημασίας εθνική κρίση θα μπορούσε να εμποδίσει την εξέλιξη αυτή.

Κώστας Ρηγόπουλος
Σε περίπτωση ανασχηματισμού, θα θέλατε να μετακινηθείτε σε άλλο υπουργείο και σε ποιο;

Δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες. Με ενδιαφέρει το μετρήσιμο αποτέλεσμα. Με ενδιαφέρει να είμαι χρήσιμος και όχι να απολαμβάνω τα προνόμια της όποιας καρέκλας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα που αφορούν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πρωθυπουργού να επιλέγει τους συνεργάτες του.

Αντώνης Πολυμέρης
Τη μεγαλύτερη ζημιά σάς την έχουν κάνει τα σκάνδαλα ή τα φορολογικά μέτρα του κ. Αλογοσκούφη;

Δυστυχώς, η σημαντική προσπάθεια που κάναμε τα τελευταία χρόνια, με το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, μας έδωσε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαμε να αντέξουμε τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες χωρίς πρόσθετα μέτρα. Ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν η χώρα είχε να αντιμετωπίσει τέτοια αρνητική συγκυρία. Τα μέτρα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο ίσως να είναι αναγκαία. Όπου, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να αδικήσουμε κάποια κοινωνικά στρώματα, θα πρέπει να είμαστε άμεσα προετοιμασμένοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να αρθούν οι αδικίες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “