Οι υπουργοί ψάχνουν σωσίβιο στον ανασχηματισμό

Οι υπουργοί έβαλαν τις τελευταίες υπογραφές για τα τρέχοντα θέματα και τα προσωπικά τους ρουσφέτια το πρωί της Πέμπτης. Μετά έκλεισαν τα ντοσιέ, καθάρισαν τα γραφεία τους και περιφέρονται μονίμως με ένα κινητό στα εστιατόρια του Κολωνακίου, του Νέου Ψυχικού και στα πολιτικά τους γραφεία που έχουν μετατραπεί σε γιάφκες περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή το τηλεφώνημα του Γιάννη Αγγέλου για το νέο υπουργείο, στο οποίο θα τοποθετηθούν από τη Δευτέρα.

Oι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού στην κλειστή σύσκεψη του Μαξίμου ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ανακατέψει τώρα την τράπουλα, οι οποίες έγιναν γνωστές μέσα σε λίγη ώρα δεν έπεισαν κανέναν στη Ν.Δ. Υπουργοί και βουλευτές έχουν προεξοφλήσει τον ανασχηματισμό ως τη μόνη πρωτοβουλία που μπορεί να αναλάβει ο Πρωθυπουργός αυτή την ώρα για να βάλει φρένο στον κατήφορο. Χθες το πρωί μάλιστα η κυβέρνηση ήταν σε πλήρη διάλυση.

Πανικός και ελπίδες. Το όργιο φημών που έκανε και ξανάκανε τον γύρο της Πλατείας Συντάγματος, ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ο κ. Κ. Καραμανλής θα ρίξει τη μεγάλη ζαριά, προκάλεσε πανικό στους «βολεμένους» και ελπίδες σ΄ αυτούς που το 2004 έραψαν το υπουργικό κοστούμι. «Να είστε σίγουροι, κύριοι, ότι ο Πρωθυπουργός θα βρει και πάλι τη φόρμα του. Είναι η πρώτη φορά που έχασε- από λαθεμένη πληροφόρηση για το κλίμα που υπήρχε στην κοινωνία- την πρωτοβουλία των κινήσεων. Σύντομα με έναν εντυπωσιακό ανασχηματισμό θα φέρει τα πράγματα στη θέση τους και τη Ν.Δ. στην πρώτη γραμμή». Αυτός είναι είναι ευσεβής πόθος ενός πρώην υπουργού που τον διατύπωνε φωναχτά σε δημοσιογραφική Άλλοι υπουργοί επιμένουν ότι ο Καραμανλής θα κάνει ανασχηματισμό σε νεκρό χρόνο, αφού η σεναριολογία θα έχει κοπάσει παρέα, την οποία συνάντησε χθες δίπλα σε γνωστό εστιατόριο.

Αυτές τις φράσεις με διαφορετικές διατυπώσεις αναπαράγουν τα τελευταία 24ωρα οι αισιόδοξοι της Ν.Δ. και αυτοί που έχουν κάτι να περιμένουν. Υπάρχουν όμως και εκείνοι- και είναι αρκετοί- οι οποίοι θεωρούν ότι η κακή πορεία του κόμματος δεν αναστρέφεται και είναι πλέον αργά. «Ας μείνει ο Καραμανλής με τους υπουργούς που έχει επιλέξει και με αυτούς να φτάσει μέχρι το τέλος. Τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε μια ευπρεπή ήττα στην κάλπη χωρίς να χαλάσουμε ακόμη περισσότερο τις μεταξύ μας σχέσεις. Γιατί όποιοι νέοι βουλευτές μπούνε τώρα στην κυβέρνηση θα έρθουν αντιμέτωποι με την οργή των πολλών, εκείνων δηλαδή που θα μείνουν και πάλι απ΄ έξω».

Ασφυκτική πίεση. Από την άλλη
πλευρά υπουργοί που συνομιλούν με τον κ. Κ. Καραμανλή επιμένουν ότι με αυτή την ασφυκτική πίεση που δέχεται ο Πρωθυπουργός για ανασχηματισμό τις προσεχείς ώρες δεν πρόκειται να κάνει κινήσεις ακόμη και εάν βλέπει τις δημοσκοπήσεις να είναι η μία χειρότερη από την άλλη για τον ίδιο και το κόμμα του.

Εάν πράγματι- λένε- εχει πειστεί ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι μία πρωτοβουλία που θα βελτιώσει το κλίμα και δεν θα του ανοίξει νέα πιο σοβαρά μέτωπα, θα το κάνει σε νεκρό χρόνο και αφού η σεναριολογια θα έχει κοπάσει.

Θυμίζουν μάλιστα ότι τον Δεκέμβριο έρχεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή και η Ν.Δ. θέλει να έχει συσπειρωμένη την Κοινοβουλευτική της Ομάδα- και ένας ανασχηματισμός μόνον αναβρασμό θα προκαλούσε.

Όργιο φημών χθες το μεσημέρι

Tο όργιο φημών για ανασχηματισμό το πρωί του Σαββάτου ή το απόγευμα της Κυριακής εντάθηκε χθες το μεσημέρι, παρά τις προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει τη συζήτηση. Το ένα από τα σενάρια του ανασχηματισμού τον οποίο είχαν…

ετοιμάσει χθες στα πολιτικά γραφεία υπουργοί και ορισμένοι βουλευτές και διέρρεαν στους δημοσιογράφους ως δήθεν ασφαλείς πληροφορίες, ήταν ανώδυνο καθώς είχε μια κυκλική μετακίνηση 4 προσώπων. Συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος είναι από τους καθημερινούς συνομιλητές του κ. Καραμανλή, όταν ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο μικρού ανασχηματισμού μιλούσαν «για σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Το δεύτερο και πιο δύσκολο σενάριο κάνει λόγο για πλήρη ανατροπή της κυβερνητικής ομάδας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “