Οι εκλογές μπορούν να περιμένουν... λίγο

Πέταξε στο καλάθι τις εισηγήσεις για εκλογές μέσα στον Νοέμβριο ο Πρωθυπουργός. Οι δύο πιθανές ημερομηνίες που τα τελευταία 24ωρα δίνουν και παίρνουν στα σενάρια που διακινούν βουλευτές και κομματικά στελέχη- δηλαδή 16 Νοεμβρίου και 21 Δεκεμβρίου (!), αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και τέσσερις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα- δεν υπάρχουν πλέον στην ατζέντα του Μαξίμου.

Ο κ. Καραμανλής θα κινηθεί επιθετικά τις προσεχείς ημέρες σε μια ύστατη προσπάθεια να βελτιώσει όσο μπορεί το πολύ κακό κλίμα και να κερδίσει χρόνο. Μάλιστα η πρωτοβουλία του κ. Δαϊλάκη, ο οποίος με επιστολή του χθες δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί από βουλευτής ώστε η πλειοψηφία να αποκτήσει ξανά 152 βουλευτές, ενισχύει τη βεβαιότητα- λένε κυβερνητικές πηγές- ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει για τις προσεχείς εβδομάδες ηρωική έξοδο με προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, αυτή την ώρα τουλάχιστον, φαίνεται να συμφωνεί με τις απόψεις τριών κορυφαίων υπουργών που του λένε πρώτα να εξαντλήσει όλα τα όπλα που διαθέτει και μετά τον Φεβρουάριο να αρχίσει να μελετά σοβαρά την πιθανότητα να γίνουν εκλογές την άνοιξη ή τον Ιούνιο, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα όπλα που διαθέτει ακόμη ο κ. Κ. Καραμανλής; Το πρώτο είναι η φιλολαϊκή στροφή με κάποιες παροχές στους οικονομικά ασθενέστερους, το δεύτερο ο ανασχηματισμός αλλά σε νεκρό χρόνο λίγο πριν ή λίγο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και το τελευταίο οι συνεχείς «επιθέσεις αγάπης» προς τους βουλευτές.

Οι βασικοί εισηγητές αυτής της τακτικής είναι οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Β. Μεϊμαράκης, οι οποίοι είναι συνομιλητές του Πρωθυπουργού σχεδόν σε καθημερινή βάση τις τελευταίες κρίσιμες ημέρες, αλλά και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή της από τις ΗΠΑ. Δεν είναι όμως μόνο οι τρεις κορυφαίοι υπουργοί που συμβουλεύουν για ψυχραιμία και αποφυγή νευρικών κινήσεων.

«Παράτολμο». Αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί και η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών έχουν την ίδια άποψη. «Οι πολίτες είναι στα όρια νευρικής κρίσης. Είναι παράτολμο αυτή την περίοδο να τους προσεγγίσουμε ζητώντας ανανέωση της εντολής. Η κακή οικονομική συγκυρία έχει δημιουργήσει διαλυτικά φαινόμενα στην κοινωνία και εάν δεν προχωρήσουμε σε μέτρα ανακούφισης των φτωχών είναι αδύνατον και κερδίσουμε τις εκλογές» λέει υπουργός. Και προσθέτει: «Επιπλέον υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν τον έχουν λογαριάσει όσοι ζητούν εκλογές τον Νοέμβριο. Η οικονομία και το τραπεζικό που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Με την προκήρυξη εκλογών θα αποσυντονιστούν πλήρως και κινδυνεύουμε να δούμε ουρές πανικόβλητων ανθρώπων έξω από τις τράπεζες να τρέχουν να πάρουν τις καταθέσεις τους και να οδηγηθούμε σε κραχ».

Σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις που δέχεται από τους κορυφαίους υπουργούς, ο Πρωθυπουργός πρέπει να κάψει με όποιο τρόπο μπορεί τα σενάρια της εκλογολογίας και να υπηρετήσει με συνέπεια τη φιλολαϊκή στροφή που ξεκίνησε με όσα είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή. «Δεν μπορεί να πει βέβαια ΄΄Τσοβόλα δώσ΄ τα όλα΄΄, αλλά στην πράξη αυτό πρέπει να κάνει» έλεγε χθες έμπειρος βουλευτής.

Ισχυρό όπλο του Πρωθυπουργού είναι- φυσικά- ένας σαρωτικός ανασχηματισμός με τον οποίο θα φέρει τα πάνω κάτω και θα ανανεώσει την ελπίδα στελεχών και ψηφοφόρων. «Για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουν οι πιέσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, γιατί κανείς Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει τέτοιου είδους κινήσεις εάν φαίνεται ότι τις υπαγορεύουν άλλοι» δήλωσε εύστοχα η κ. Μαριέττα Γιαννάκου και με αυτή τη θέση συμφωνούν όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Κ. Καραμανλή.

Σε ανύποπτο χρόνο. «Ο ανασχηματισμός θα γίνει όταν δεν θα τον περιμένουμε και μπορεί οι αλλαγές που θα γίνουν να μην είναι οι προβλέψιμες» έλεγε υπουργός που συνομιλεί συχνά μαζί του και υποστηρίζει ότι μπορεί να προβλέπει τις κινήσεις του. Όσο για την «επίθεση αγάπης» προς τους βουλευτές, θα κορυφωθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Εκεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες θα είναι γλυκός με τους βουλευτές και σκληρός με υπουργούς και στελέχη οργανισμών, ενώ αύριο στην ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ θα επιχειρήσει να εμψυχώσει το κομματικό ακροατήριο.

Η ανταρσία κράτησε τρεις μέρες

Τρεις μέρες κράτησε η ανταρσία του κ. Στ. Δαϊλάκη, ο οποίος χθες το πρωί υπέβαλε «δήλωση μετανοίας» στον Πρωθυπουργό. Με την κίνηση του βουλευτή Δράμας επανακτάται η κυβερνητική πλειοψηφία των 152 εδρών, αφού ακόμη και με την παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα, την κυβέρνηση θα κληθεί να στηρίξει ο επιλαχών στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο κ. Στ. Παπαδόπουλος.

Ύστερα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, στις οποίες φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ.

Μεϊμαράκης, ο κ. Δαϊλάκης έστειλε χθες επιστολή στο Μαξίμου ζητώντας «συγγνώμη» και την άμεση επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Διαφορετικά, γνωστοποιούσε ότι η παραίτησή του ήταν στη διάθεση του κ. Καραμανλή. Το πρώτο σχόλιο του Μαξίμου ήταν λακωνικό, καθώς περιορίστηκε να απαντήσει ότι «εκτιμά την κίνηση του βουλευτή και το θέμα εξετάζεται».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ανησυχία για μια νέα «πρόκληση» από την πλευρά κάποιου βουλευτή που θα έβαζε σε δοκιμασία τις αντοχές του Μαξίμου και την αξιοπιστία του Πρωθυπουργού.
Ακυρώνουν τις αποφάσεις για Εφραίμ και πρόστιμα στις μονές για το Ε9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στο Δημόσιο της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών μετά την υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που, όπως είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, ακυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις! Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μπέζας κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, το Δημόσιο θα διεκδικήσει κανονικά τον Δεκέμβριο και ενδίκως τις εκτάσεις της Βιστωνίδας που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στις διοικητικές πράξεις ανταλλαγής εκτάσεων του Δημοσίου με τη Μονή, μεταξύ των οποίων και του ακινήτου στο Ολυμπιακό Χωριό.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δημιούργησε το υπόβαθρο για να ξετυλιχθεί το σχέδιο Εφραίμ ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, το Άγιον Όρος «από ιερός τόπος έγινε οίκος εμπορίου».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπέζας διαβεβαίωσε ότι οι Μονές οι οποίες δεν έχουν υποβάλει έντυπο Ε9 θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα «αφού κανείς δεν εξαιρείται του νόμου». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εντάξει με τις υποχρεώσεις της είναι η Εκκλησία της Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη υπέρ του διαχωρισμού Κράτους- Εκκλησίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος με γραπτή ανακοίνωση μετά το τέλος της επερώτησης δήλωσε: «Η θέση που διατύπωσε ο κ. Κουβέλης, όπως και όσα για το ίδιο θέμα ανέφερα, νομίζω ότι συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συζητήσεων και συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “