Μαθήματα δεκαδικών από τις δημοσκοπήσεις

Ο Κώστας Καραμανλής πήρε την ανάσα που επιζητούσε. Με τους υψηλούς τόνους κατάφερε να μαζέψει τους βουλευτές του, να συσπειρώσει το κόμμα του και να φανατίσει τους πιστούς του φίλους. Και αυτή η εικόνα αποτυπώθηκε ήδη στις δημοσκοπήσεις.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι στήθος με στήθος και τώρα αρχίζει το πραγματικό ντέρμπι. Μόνο που σε αυτή τη μάχη ο κ. Κ. Καραμανλής μπαίνει με τους πιο δυσμενείς όρους. Η κατάσταση της οικονομίας κάθε μέρα γίνεται όλο και χειρότερη, ενώ το βιοτικό επίπεδο των πολιτών διαρκώς επιδεινώνεται.

ΜΕΣΑ Σ΄ ΑΥΤΟ το βαρύ κλίμα, ο υπουργός Οικονομίας καταθέτει το σχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Αλογοσκούφης θέλουν να κάνουν φιλολαϊκή στροφή. Άλλωστε αυτό είναι το ένα από τα δύο όπλα- το άλλο είναι ο ανασχηματισμόςπου έχει απομείνει στον Πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να βελτιώσει κάπως τα πράγματα. Το φορολογικό νομοσχέδιο όμως που καίει τους οικονομικά ασθενέστερους με 9 νέους φόρους έχει ήδη ψηφιστεί.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ πάντως, που φαίνεται να έχει βρει την αντιπολιτευτική του φόρμα, καταθέτει σήμερα τρεις προτάσεις νόμου για την ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα παρουσιάσει την πρότασή του για την προστασία των καταθέσεων των πολιτών. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να θεωρεί τον κ. Καραμανλή τελειωμένο. «Μην υποτιμούμε τον Καραμανλή», λέει χαρακτηριστικά.

ΟΣΟ ΓΙΑ τις τράπεζες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αποκομίσει υπερκέρδη ξεζουμίζοντας τους δανειολήπτες, τώρα παίζουν σκληρό παιχνίδι με τα επιτόκια καταθέσεων. Τα θύματα είναι και πάλι οι μικροκαταθέτες, οι οποίοι μέσα στην παραζάλη και την αβεβαιότητα προτιμούν κάποιες φορές τα μικρότερα επιτόκια μεγαλύτερων τραπεζών από τα μεγαλύτερα επιτόκια που προσφέρουν μικρότερες τράπεζες, φοβούμενοι μη χάσουν τις καταθέσεις τους. Πάντως, οι ισχυροί της Ευρώπης συμφώνησαν ότι δεν θα επιτρέψουν τράπεζες να καταρρεύσουν από τη χρηματοπιστωτική κρίση που πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ θα τιμωρήσουν και τις διοικήσεις τραπεζών που κινήθηκαν με απληστία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “