Εγγυήσεις στην Ευρώπη - τρόμος στην Αμερική

Στην εγγύηση των καταθέσεων συμφώνησαν χτες οι Ευρωπαίοι ηγέτες την ώρα που το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βυθιζόταν κατά 5% για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.
Oι ελληνικές τράπεζες αποδείχθηκαν περισσότερο από όσο μπορούσε κανείς να προβλέψει σοβαρές και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα. Οι καταθέσεις των πολιτών είναι περισσότερο ασφαλείς απ΄ ό,τι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ή στις ΗΠΑ, καθώς οι τραπεζίτες μας απέφυγαν να μπουν στα επικίνδυνα και δήθεν χρυσοφόρα παιχνίδια με τα τοξικά ομόλογα.

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ σοβαρότητα και υπευθυνότητα χειρίζονται το ευαίσθητο αυτό ζήτημα και οι πολιτικοί μας αρχηγοί. Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή καθησύχασε τους πολίτες ότι οι καταθέσεις τους είναι διασφαλισμένες ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και είπε ότι είναι έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση και σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν ακόμη περισσότερο τους καταθέτες. Μάλιστα χθες υπουργός Οικονομίας, από τις Βρυξέλλες, δεσμεύτηκε ότι η εγγύηση των καταθέσεων από 20.000 θα ανέλθει στα 100.000 ευρώ. Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ, θα είναι πολύ βαρύς για τα νοικοκυριά, καθώς η μέση οικογένεια θα χρειαστεί περίπου 3.500 περισσότερα ευρώ για να εξασφαλίσει το περσινό επίπεδο ζωής. Οι βασικοί παράγοντες είναι τα καύσιμα, οι 9 νέοι φόροι Αλογοσκούφη και η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ. Γι΄ αυτό και ο κ. Καραμανλής σε μία επικοινωνιακής στόχευσης κίνηση επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και παραδέχθηκε ότι οι καλπάζουσες τιμές γονατίζουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραμανλής, ο οποίος από χθες αισθάνεται ισχυρότερος λόγω της επιστροφής Δαϊλάκη στο μαντρί, θα συνεχίσει τις επισκέψεις και σε άλλα παραγωγικά υπουργεία κρατώντας σημειώσεις για το έργο των υπουργών στο στυλ Σημίτη. Αν μη τι άλλο η κρίση τον έβγαλε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, την επίσημη πρότασή του κατέθεσε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μ. Νίμιτς. Οι δύο πλευρές αναμένεται να απαντήσουν σήμερα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “