Το μεγάλο «όχι» δύο εισαγγελέων

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν θυμάται κανείς τέτοιο περιστατικό που να αποκαλύπτει στην κοινή γνώμη τα πάρε- δώσε της Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση.

Δύο ανώτεροι δικαστικοί λειτουργεί παραιτούνται από τη θέση τους και καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν ωμή παρέμβαση στο έργο τους και μάλιστα για το καυτό θέμα του Βατοπεδίου, το οποίο επί δύο μήνες ταλανίζει την κυβέρνηση και προκαλεί ανεπανόρθωτες ηθικές βλάβες στο πολιτικό μας σύστημα. Ποια είναι η παρέμβαση που καταγγέλλουν; Με απλά λόγια, λένε ότι ο προϊστάμενός τους δεν τους άφησε να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή, παρ΄ ότι εντόπισαν εμπλοκή υφυπουργών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αιφνιδιάστηκε όπως και η πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών ενώ ο Πρωθυπουργός αντέδρασε ζητώντας να έρθει η δικογραφία στη Βουλή. Μια πρωτοβουλία η οποία θεσμικά είναι λανθασμένη αλλά πολιτικά και επικοινωνιακά σ΄ αυτή την πολύ κακή συγκυρία σωστή. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς διαφωνεί ωστόσο, με το επιχείρημα ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί γιατί τα στοιχεία της δικογραφίας δεν ήταν πλήρη. Έτσι ανοίγει ένας φαύλος κύκλων δήθεν νομικών διαφωνιών για την ερμηνεία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΠΑΣΟΚ άδραξε την ευκαιρία, μίλησε για το μεγαλύτερο δικαστικό πραξικόπημα από τη δικτατορία και μετά ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και προειδοποίησε πως εάν δεν σταλεί σύντομα η δικογραφία στη Βουλή θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ σήμερα θα ανακοινώσει μέτρα και θα δώσει εγγυήσεις για το τραπεζικό σύστημα και θα διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι οι Οι Καναδοί ψήφισαν χθες στις βουλευτικές εκλογές για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα αναδείξουν την τρίτη μέσα σε τέσσερα χρόνια κυβέρνηση μειοψηφίας, δίνοντας νέα εντολή στον απερχόμενο συντηρητικό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ (στη φωτό διακρίνονται επίσης η σύζυγος και η κόρη του). Σύμφωνα με την τελευταία προεκλογική δημοσκόπηση, οι Συντηρητικοί αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους εις βάρος του Φιλελεύθερου Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, αλλά δεν θα κερδίσουν την πλειοψηφία.

καταθέσεις τους είναι ασφαλείς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Κ. Καραμανλής το περασμένο δεκαήμερο επιχείρησε να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο. Όποιες πρωτοβουλίες όμως και να πάρει, τελικά… βυθίζονται στη δίνη της Βιστωνίδας. Νέες απρόβλεπτες εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στις παλιές, φέρνοντας ξανά στην πρώτη γραμμή το Βατοπέδιο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “