Προανακριτική ή Εξεταστική, ιδού η απορία

Προανακριτική ή Εξεταστική για το Βατοπέδιο; Το ΠΑΣΟΚ επιμένει για το πρώτο και έχει τη στήριξη του ΛΑΟΣ. Η κυβέρνηση με καθυστέρηση προτείνει το δεύτερο και συμφωνούν μαζί της ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Αυτό σημαίνει ότι για να περάσει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρξουν διαρροές από τη Ν.Δ. καθώς η ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής είναι μυστική. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Χαριλάου Τρικούπη προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα αυτή την ώρα, για να φέρει σε δύσκολη θέση όλους όσοι στη Ν.Δ. ζητούν να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Πέραν όμως της μάχης των εντυπώσεων η ουσία είναι μία: με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η υπόθεση του Βατοπεδίου πήρε τον δρόμο της Βουλής και σύντομα θα τα μάθουμε όλα. Ποιοι φταίνε πραγματικά, ποιοι κατηγορούνται αδίκως, ποιοι παραπλανήθηκαν, ποιοι δεν κατάλαβαν και ποιους παρέσυρε ο Εφραίμ παίζοντας με το θρησκευτικό τους συναίσθημα. Δεκάδες μάρτυρες θα παρελάσουν από τη Βουλή για να πουν πολλά για την υπόθεση που έχει σκανδαλίσει τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ πάντως κατηγορεί τους κ.κ. Ε. Μπασιάκο και Π. Δούκα για απιστία κατά του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος ενώ έβαλε στο κάδρο των υπευθύνων και τον υπουργό Επικρατείας, τον οποίο χαρακτηρίζει ηθικό αυτουργό της υπόθεσης. ΟΣΟ ΓΙΑ τη Δικαιοσύνη, ζει τις χειρότερες στιγμές της καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εμφύλιος πόλεμος για τα όρια και τη δικαιοδοσία των διορισμένων πλέον προϊσταμένων. Κερδισμένοι θα είναι αναμφισβήτητα οι δύο εισαγγελείς που παραιτήθηκαν και στα μάτια της κοινής γνώμης θα μείνουν ως οι άνθρωποι που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Στους δύο εισαγγελείς ασκούνται πάντως ισχυρές πιέσεις για να αποσύρουν τις παραιτήσεις τους.

ΑΝΟΙΧΤΟ άφησε το ενδεχόμενο χθες ο κ. Αλογοσκούφης να εκμεταλλευτεί τη «γραμμή» της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας που επικρατεί στην Ε.Ε. λόγω της κρίσης. Ωστόσο έκανε σαφές ότι αυτή η χαλάρωση θα αφορά τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και δεν θα επιφέρει μέτρα υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων. Την ίδια στιγμή η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε να δώσει εν λευκώ 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Πάντως η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες άρχισε με διαφωνίες των «27» στέλνοντας λάθος μήνυμα στις αγορές τόσο για την κρίση όσο και για την ύφεση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “