Απειλεί τους αντάρτες με πρόωρες εκλογές

Χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης δίνει η Ν.Δ. στην κρίσιμη μυστική ψηφοφορία της Παρασκευής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

O Πρωθυπουργός και οι κορυφαίοι υπουργοί έχουν αποφασίσει να ανεβάσουν όσο ποτέ άλλοτε τους τόνους της αντιπαράθεσης και να δημιουργήσουν συνθήκες σκληρής πόλωσης στην αίθουσα που θα θυμίζουν μέρες ΄89 ώστε να συσπειρώσουν βουλευτές, κομματικά στελέχη και ψηφοφόρους που βρίσκονται σε αμηχανία και πανικό μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου.

Στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης αισιοδοξούν ότι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. δεν θα υπάρξουν διαρροές και όλοι οι βουλευτές του κόμματος παρά τις πικρίες, τις διαφωνίες

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Δίνει στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προκειμένου να προλάβει τις διαρροές

και τις δημόσιες επικρίσεις θα λειτουργήσουν συντεταγμένα. «Οι βουλευτές της Ν.Δ. γνωρίζουν καλά ότι αυτές οι ώρες για την παράταξη είναι κρίσιμες. Κανείς δεν θα οχυρωθεί πίσω από τη μυστική ψήφο για να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Τα εσωτερικά μας θέματα θα τα λύσουμε άλλη ώρα και με άλλους τρόπους», λέει κορυφαίος υπουργός. Με τους βουλευτές του κόμματος θα μιλήσουν κατ΄ ιδίαν και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη Γιώργος Σουφλιάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Προκόπης Παυλόπουλος όπως και ο γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης.

Το βάρος της κοινοβουλευτικής μάχης θα σηκώσουν ο κ. Πρ. Παυλόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα θέσουν μια σειρά από νομικά, πολιτικά και συναισθηματικά διλήμματα στους βουλευτές πριν από την κρίσιμη ψήφο. Σε κάθε περίπτωση θα έχει προηγηθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία της Τετάρτης για την Εξεταστική Επιτροπή που σ΄ αυτή η Ν.Δ. θα επιδιώξει να επιτύχει την αναβολή της επικίνδυνης ψηφοφορίας της Παρασκευής με το εξής νομικό επιχείρημα. Οι αγορητές της πλειοψηφίας θα απευθυνθούν προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και θα πουν πως εάν γίνει η ψηφοφορία της Παρασκευής θα ευθύνονται εκείνοι για την παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων. Διότι σύμφωνα με τη νομική εκδοχή που θα αναπτύξουν «εάν η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής έρθει τώρα σε ψηφοφορία και απορριφθεί, δεν μπορεί να επανέλθει στην παρούσα Βουλή».

Σενάρια για παραίτηση

ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ περί επικείμενης παραίτησης του Θ. Ρουσόπουλου διακινήθηκαν χθες μετά την ανακοίνωση ότι ο υπουργός Επικρατείας δεν θα συνοδεύσει τελικά τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Λονδίνο. Συνεργάτες του κ. Ρουσόπουλου υποστήριζαν ότι έμεινε στην Αθήνα για να προετοιμάσει τις ομιλίες του στη Βουλή, ωστόσο το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. γίνεται ολοένα πιο βαρύ κάθε μέρα που περνάει. Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας λέει στους συνομιλητές του πως εάν υπερψηφιστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής από βουλευτές της Ν.Δ. θα παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος κατηγορείται από το ΠΑΣΟΚ ως ηθικός αυτουργός στην υπόθεση του Βατοπεδίου, θα πει στη Βουλή πως ο ίδιος έχει γίνει «σάκος του μποξ» και θα δηλώσει ότι δεν έχει κάνει τίποτε από αυτά για τα οποία κατηγορείται. «Ούτε έδωσα εντολές παρασκηνιακές ούτε υπέγραψα κάποιο έγγραφο» θα υποστηρίξει για να εξηγήσει ότι η μόνη σχέση που είχε με το Βατοπέδι ήταν πνευματική, όπως έχουν αντίστοιχη σχέση αρκετά πολιτικά στελέχη και των δύο κομμάτων. Θα εξηγήσει ότι τον ηγούμενο Εφραίμ τον γνώρισε προ 12ετίας σε δημοσιογραφική αποστολή για το Μega στο Άγιον Όρος, ενώ πνευματική σχέση, ακόμη παλαιότερη, διατηρεί και με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο. Ο Θ. Ρουσόπουλος θα επαναλάβει ότι δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα του υπουργού.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “