Η σοσιαλδημοκρατία γίνεται της μόδας

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο, εάν κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, ναπροχωρήσει άμεσα στη λήψη 5 συγκεκριμένων μέτρων ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων.

Αυτό υποστηρίζει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και δεσμεύεται για τη μείωση των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης από 8% έως 10% καθώς και τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ που προκαλούν την «κρατική ακρίβεια».

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝ Ή ΜΕ ΤΗ Ν.Δ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν έχουμε τα περιθώρια και την πολυτέλεια για πειραματισμούς. Η χώρα για να βγει από την κρίσηχρειάζεται μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στρέφεται κατά των καρτέλ, διευκρινίζει ωστόσο ότι το κόμμα του δεν ποινικοποιεί την επιχειρηματικότητα διότι- όπως λέει- «οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται πάντα στο περιβάλλον και τους κανόνες που θέτει η πολιτική».

Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κάνει πάντως την αυτοκριτική του και παραδέχεται ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχασε τη μάχη του ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2002 οι επιχειρήσεις με πρόσχημα τις περίφημες στρογγυλοποιήσεις απογείωσαν τις τιμές βασικών αγαθών.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Αφροδίτη Σταυράκη 
Κύριε Χρυσοχοΐδη, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θεωρείτε προσωπικά σπουδαιότερη την οικονομική κρίση ή εκείνη που διαπερνά το κόμμα σας τα τελευταία χρόνια μιας και οι επόμενες εκλογές είναι πολύ κοντά;

Η ιστορικότητα των στιγμών που ζούμε και οι μεγάλες ανακατατάξεις που ήδη συμβαίνουν στο διεθνές πολιτικοοικονομικό τοπίο θέτουν εκ των πραγμάτων τέλος και στην εσωστρέφεια που για χρόνια ταλαιπώρησε το ΠΑΣΟΚ. Για να σας το πω πιο απλά, η σοσιαλδημοκρατία γίνεται ξανά της μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι καλό τόσο για τις πολιτικές δυνάμεις αυτού του χώρου όσο και για τις κοινωνίες, που τα τελευταία χρόνια είχαν σχεδόν συμβιβαστεί με την ιδέα μιας ζωής μέσα στον φόβο και την ανασφάλεια.

Θαλής Σφήκας 
Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε πολιτικά με την πρωτοβουλία του να ζητήσει τη σύστασηΠροανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και παράλληλα να ψηφίσει και την Εξεταστική Επιτροπή που ζήτησε η κυβέρνηση;

Όταν μιλάμε για τέτοιας έκτασης σκάνδαλα, μου είναι πραγματικά αδιάφορα τα πρόσκαιρα μικροκομματικά κέρδη για οποιοδήποτε κόμμα.

Και τούτο γιατί αυτές οι υποθέσεις λειτουργούν σαν βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος. Αυτό που πρέπει να μας αφορά σε κάθε υπόθεση κατάχρησης δημόσιας περιουσίας, είναι η παραδειγματική λειτουργία των θεσμών και των εξουσιών ώστε να υπάρχει άμεση απόδοση δικαιοσύνης και πραγματικός επιμερισμός ευθυνών, πολιτικών και ποινικών.

Θα σας απαντήσω λοιπόν στις 16/12, όταν θα έχουν βγει τα πορίσματα της επιτροπής και θα ξέρουμε αν το πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνεται την αυτοσυντήρησή του με όρους διαφάνειας ή συγκάλυψης και παραγραφής.

Τάσος Βασιλειάδης 
Κύριε Χρυσοχοΐδη, δεν θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να πει ένα κάθετο «όχι» στη χρηματοδότηση του τραπεζικού τομέα με 28 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό; Δεν αφουγκράζεστε την κοινωνία που θεωρεί απαράδεκτη αυτή τη «βοήθεια» προς τις τράπεζες;

Μα αυτό ακριβώς κάναμε. Συγκεκριμένα, μόλις την περασμένη Τετάρτη ζητήσαμε την άμεση απόσυρση αυτού του απαράδεκτου τριτοκοσμικού σχεδίου που δεν παρέχει καμία πρόβλεψη και δέσμευση για την ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Οι αλλαγές που ανακοίνωσε την ακριβώς επόμενη ημέρα ο υπουργός Οικονομίας είναι εικονικές. Λείπουν βασικά από αυτό το σχέδιο για να ξέρουμε ποιοι θα είναι οι πραγματικοί αποδέκτες αυτής της ενίσχυσης.

Ντέμη Βοσδαγαλή 
Πόσο «ακριβό» θα ήταν να επιβληθεί η επιδότηση των επιτοκίων τόσο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών ώστε να μετακυλίσουν τα 28 δισ. ευρώ στον Έλληνα πολίτη;

Εύλογη η απορία σας, όμως αυτή θα ήταν όντως μια πολύ ακριβή και με αμφίβολα αποτελέσματα για τη βιωσιμότητα της οικονομίας λύση. Αν σκεφθείτε ότι το σύνολο του δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τράπεζες ανέρχεται σχεδόν στο ύψος του ΑΕΠ της χώρας, περίπου 236 δισ. ευρώ, τότε μιλάμε για ένα κολοσσιαίο ποσό.

Βασίλης Ανδούδης 
Έχετε πει ότι την ακρίβεια στη χώρα μας την έχουν διαμορφώσει 230 ελληνικές εταιρείες και 70 πολυεθνικές. Γιατί δεν λέτε ονοματεπώνυμα; 

Την ακρίβεια στη χώρα τη διαμορφώνει και την καθορίζει η αδράνεια της εκτελεστικής εξουσίας. Διότι δεν εφαρμόζει τους νόμους, συντηρεί ένα χρεοκοπημένο και στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο και ανέχεται τα καρτέλ και τις αθέμιτες πρακτικές τους. Οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται πάντοτε στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τους κανόνες που θέτει η Πολιτική. Συνεπώς εμείς ούτε ποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα ούτε στοχοποιούμε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Πολιτική κριτική ασκούμε στη Ν.Δ. ως υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Κωνσταντίνος Βαρδάσης 
Πάντως η ακρίβεια ξεκίνησε επί ημερών σας. Το ΠΑΣΟΚ έχασε τη μάχη με το ευρώ και το πρώτο εξάμηνο με τις περίφημες στρογγυλοποιήσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν οι τιμές.

Είμαι ο πρώτος που το παραδέχεται. Εκείνη την περίοδο χάσαμε μια μεγάλη μάχη σε δύο επίπεδα, της ενημέρωσης και των ελέγχων. Όμως ακόμη και τότε η Ελλάδα ήταν μια φθηνή χώρα σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, και η επίδραση που είχαν αυτές οι στρογγυλοποιήσεις στον πληθωρισμό ήταν εφάπαξ και δεν άγγιξαν ούτε τη μισή μονάδα επιπλέον. Η διαφορά είναι ότι σήμερα, 6 χρόνια μετά, η ακρίβεια αποτελεί πλέον ένα μόνιμο, διαρθρωτικό πρόβλημα για την οικονομία, που μας κατατάσσει μεταξύ των πλέον ακριβών χωρών της Ε.Ε.

Αντώνης Κωνσταντόπουλος 
Λέτε ότι η κυβέρνηση θα χάσει τις εκλογές. Η αχίλλειος πτέρνα της είναι η οικονομία και το Βατοπέδι;

Είναι πρωτίστως η οικονομία. Και η αδυναμία της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή διεθνή οικονομική συγκυρία των προηγούμενων χρόνων για να προχωρήσει σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα θωράκιζε την εθνική οικονομία από το τσουνάμι της διεθνούς κρίσης. Δυστυχώς ανοίγεται μπροστά μας μια μακρά περίοδος οικονομικής αβεβαιότητας για τη χώρα που φέρει τη σφραγίδα της Ν.Δ..

Θεόφιλος Οικονομόπουλος 
Κατά τη γνώμη σας οι εκλογές θα γίνουν πριν από το καλοκαίρι;

Οι εκλογές είναι πολύ κοντά, πολύ απλά διότι η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και να διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας.

Δέσποινα Χατζηαντωνίου 
Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, εσείς προτείνετε συνεργασία με τον ΣΥΝ ή με τη Ν.Δ.;

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν έχουμε τα περιθώρια και την πολυτέλεια για πειραματισμούς. Η χώρα για να βγει από την κρίση χρειάζεται μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Σπύρος Γιακουμάκης 
Αν το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνει κυβέρνηση, ποια θα είναι τα πρώτα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει άμεσα για την ανάσχεση της ακρίβειας;

Θα σας πω μόνο 5 άμεσα μέτρα.

– Άμεση ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών με τον περιορισμό της «κρατικής ακρίβειας» που έχει επιβάλει η Ν.Δ. στα τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ.

– Μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης κατά 8%-10%, δεδομένου ότι υπάρχει ραγδαία αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών σε πρώτες ύλες και καύσιμα, που δεν «περνάει» στην ελληνική αγορά.

– Εξάλειψη της διαφοράς πληθωρισμού από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μέσα από την εξυγίανση των αγορών.

– Ριζική αναδιάρθρωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για καλύτερη εποπτεία της αγοράς με σκοπό τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, και τέλος – Επιβολή έκτακτου ανώτατου περιθωρίου κέρδους, αυστηρών και υψηλών ποινών και «σπάσιμο εταιριεών» όπου εντοπίζεται κατάχρηση αφενός δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και αφετέρου της οικονομικής εξάρτησης των ασθενέστερων κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “