«Ναι, μπορούμε να έχουμε ένα όνειρο»

Το αμερικάνικο όνειρο είναι ζωντανό. Και η απόλυτη ενσάρκωσή του είναι ο Μπαράκ Ομπάμα. Το παιδί με καταγωγή από την Κένυα, που μεγάλωσε στις πιο δύσκολες συνθήκες και με μόνο διαβατήριο το χάρισμα, την εξυπνάδα και την εργατικότητα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της μεγαλύτερης δύναμης του κόσμου.

Oι πολίτες των ΗΠΑ έστησαν ένα νέο ελπιδοφόρο σκηνικό στη χώρα. Ο Ομπάμα μπαίνει στον Λευκό Οίκο με εντολή να φέρει τα πάνω κάτω, να τα αλλάξει όλα σε μια στιγμή που η χώρα του μαστίζεται από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το 1929. Θα δούμε κατά πόσον ο κ. Ομπάμα θα μπορέσει να ενισχύσει το ανθρώπινο πρόσωπο της Αμερικής ή αν θα παραμείνει προσκολλημένος στην Αμερική του Γκουαντάναμο, του Αμπού Γκράιμπ και των πολεμόχαρων γερακιών που μόλις χθες σκότωσαν δεκάδες αμάχους στο Αφγανιστάν.

ΠΑΡΑ τις ελπίδες που δημιουργεί σε Ευρώπη και Αμερική η εκλογή Ομπάμα, η οικονομική κρίση θα συνεχίσει για μεγάλο διάστημα να χτυπά αλύπητα τους οικονομικά ασθενέστερους. Στη χώρα μας, παρ΄ ότι τα σημάδια της ύφεσης έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται ορατά, η κυβέρνηση ακόμη κοσκινίζει τα περίφημα μέτρα ενίσχυσης των φτωχών. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης μόλις χθες έκανε το πρώτο δειλό βήμα. Αντέγραψε το ισπανικό μοντέλο για πάγωμα των στεγαστικών δανείων των ανέργων. Κάτι είναι κι αυτό, μόνο που είναι λίγο- πολύ λίγο γι΄ αυτά που συμβαίνουν και αυτά που πρόκειται να συμβούν.

ΟΙ ΜΟΝΟΙ που δείχνουν ότι δήθεν δεν κατάλαβαν τίποτε από την κρίση είναι οι κατασκευαστές ακινήτων. Μάλιστα δίνουν συνεντεύξεις με τις οποίες… προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να ρίξουν τις τιμές, όσο κι αν τα σπίτια τους μένουν απούλητα και οι αγγελίες στις εφημερίδες πολλαπλασιάζονται. Όσο νωρίτερα πάντως καταλάβουν ότι οι χρυσές εποχές με τα κέρδη πάνω από 100% έχουν περάσει οριστικά τόσο καλύτερα για τους ίδιους.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, στροφή 180 μοιρών έκανε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος, αν και έδειχνε ώς τώρα ότι δεν διαφωνεί με τον χωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, χθες μίλησε για δημοψήφισμα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “