Τα επιτόκια κατεβαίνουν, τα δάνεια ανεβαίνουν

Στη χώρα των θαυμάτων συμβαίνει ένας ακόμη ακραίος παραλογισμός. Την ώρα που σ΄ όλο τον κόσμο τα επιτόκια κάνουν βουτιά, στην Ελλάδα κινούνται ανοδικά, ενώ οπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας απειλεί με νέες αυξήσεις στο κόστος του δανεισμού το προσεχές διάστημα.

Είναι φανερό ότι οι τράπεζες αρνούνται να πάρουν το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφενός μεν διότι φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα τους ασκεί έλεγχο στις κινήσεις τους, αλλά κυρίως επειδή θεωρούν ότι μπορούν να περάσουν ατιμωρητί τις ζημιές τους στους καταναλωτές με νέες αυξήσεις επιτοκίων. Και μπορεί οι ιδιωτικές τράπεζες να λένε ό,τι θέλουν, είναι παράξενο όμως πώς το υπουργείο Οικονομικών αντί να παρέμβει, παραμένει ακόμη θεατής των εξελίξεων- δηλαδή της ασφυξίας στην αγορά και της συντριβής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ, τώρα τελευταία που δείχνει να έχει βρει τη φόρμα του, πρόλαβε και πάλι την κυβέρνηση. Προκάλεσε τον υπουργό Οικονομίας να φέρει τροπολογία, με την οποία θα παγώνει όλα τα δάνεια μέχρι το τέλος του 2009, ενώ ο κ. Γ. Αλογοσκούφης προτίθεται να εφαρμόσει το μέτρο μόνο για τους ανέργους που έχουν στεγαστικά δάνεια.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη αφασία στο θέμα της ακρίβειας και εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Γιατί είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς πως δεν μπορούν τόσοι υπουργοί να ελέγξουν τον διοικητή της ΔΕΗ, ο οποίος παρά τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, προαναγγέλλει αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος της τάξης του 5,6%. Πώς έπειτα από αυτό, η κυβέρνηση μπορεί- όπως υποστηρίζει ότι θα κάνει- να ζητήσει από τους επιχειρηματίες να παγώσουν τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, όταν η ίδια με την «κρατική ακρίβεια» οδηγεί στην απελπισία νοικοκυριά, που εδώ και καιρό έχουν γονατίσει.

ΣΤΟ ΘΕΜΑ του Βατοπεδίου, η γκρίνια στη Ν.Δ. πάει κι έρχεται, με τους υπουργούς και βουλευτές να θρηνούν ετεροχρονισμένα για το ναυάγιο στη Βιστωνίδα και τον Θόδωρο Ρουσόπουλο να δέχεται καθημερινά πυρά ομαδόν. Χθες μάλιστα, ο έως πρότινος υφιστάμενος του κ. Ρουσόπουλου στο υπουργείο Τύπου κ. Αντώναρος κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις βουλευτών!

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “