Γαλάζιοι ψίθυροι για Προανακριτική

Εμφύλιο πόλεμο με μαχαιρώματα και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη προκαλεί στη Ν.Δ. το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Πρώην και νυν υπουργοί που πέρασαν χθες από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής επιχείρησαν να ρίξουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να μην ταυτιστεί κανείς με το μεγάλο σκάνδαλο και το πιστωθεί στην πολιτική του καριέρα.

Έτσι το έργο παίχθηκε ως εξής: Ο Σάββας Τσιτουρίδης άδειασε τον Βασίλη Μαγγίνα, τον Βαγγέλη Μπασιάκο και τον Αλέξανδρο Κοντό. Ο Αλέξανδρος Κοντός άδειασε τον Πέτρο Δούκα, ενώ ο Γιώργος Βουλγαράκης βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα ύστερα από έγγραφο του Μιχάλη Λιάπη για την Ουρανούπολη. Και το χειρότερο είναι ότι τις προσεχείς ημέρες ο εσωτερικός πόλεμος θα κορυφωθεί, καθώς οι προβολείς θα πέσουν στις καταθέσεις των Π. Δούκα και Θ. Ρουσόπουλου.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με μεγάλη αμηχανία τον αλληλοσπαραγμό

ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

εκτιμούν ότι και αυτήν τη φορά η Ν.Δ. πρέπει να μην πάρει μέρος στη μυστική ψηφοφορία και να αποχωρήσει

υπουργών καθώς σε λίγο θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επαναφορά της πρότασης από το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση πάντως εκτιμούν ότι και αυτήν τη φορά η πλειονότητα πρέπει να μην πάρει μέρος στη μυστική ψηφοφορία και να αποχωρήσει καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ ότι ποινικοποιεί την πολιτική ζωή. «Καλύτερα μια ακόμη μέρα αρνητικής δημοσιότητας με επικρίσεις ότι φεύγουμε από τη Βουλή γιατί φοβόμαστε τις διαρροές, παρά να μείνουμε και να βρεθούμε μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις», έλεγε κορυφαίος υπουργός.

Ο ίδιος υπουργός υποστήριζε χτες ότι τώρα πια «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται». Και εξηγούσε ότι για το Βατοπέδι η κυβέρνηση ήδη έχει πληρώσει το τίμημα στην κοινωνία και μάλιστα πολύ ακριβά. Η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στις 4,5 μονάδες και η συσπείρωση του κόμματος είναι πιο χαμηλή από ποτέ. «Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπούμε στην περιπέτεια της ψηφοφορίας για την Προανακριτική. Πρέπει να κλείσουμε την υπόθεση όσο πιο σύντομα γίνεται και να ανοίξουμε νέα μέτωπα αντιπαράθεσης». Ταυτόχρονα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εισηγούνται στον Πρωθυπουργό αμέσως μετά την έκδοση του πορίσματος της Εξεταστικής να αναλάβει ο ίδιος για λογαριασμό των κυβερνητικών στελεχών την πολιτική ευθύνη και να στρέψει την πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας.

Φόβοι για διαρροές 
Πάντως στο Μάξιμου έχουν κάθε λόγο να φοβούνται διαρροές, καθώς η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης- να μην αποδέχεται ούτε καν την ύπαρξη σκανδάλου- έχει μεταβάλει σε ηφαίστειο την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές, όχι μόνον αναγνωρίζουν τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά βάζουν ακόμη και ζήτημα Προανακριτικής Επιτροπής. Ενδεικτική αυτού του κλίματος είναι η δήλωση του βουλευτή κ. Θ. Καράογλου: «Νομίζω ότι η Ν.Δ. δεν θέλει να αυτοκτονήσει. Έχει συμφέρον να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή και να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν και αν υπάρχουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ένα δύο τρία μεμονωμένα στελέχη της Ν.Δ. που έχουν ευθύνες, να τους αποδοθούν. Για να προχωρήσουμε σε Προανακριτική πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής κ. Γ. Κοντογιάννης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά στη ΝΕΤ: «Όποιοι έφταιξαν να τιμωρηθούν, όποιοι έφταιξαν ακόμα κι ας εξοβελιστούν από τον πολιτικό βίο».

Για ύπαρξη πολιτικών ευθυνών μίλησε και ο βουλευτής κ. Π. Αδραχτάς και τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει ομόφωνο πόρισμα», ενώ ο Γ. Σαλαγκούδης είπε ότι «οποιαδήποτε πράξη της κυβέρνησης από τη στιγμή που την εκλέγει ο ελληνικός λαός, είναι πράξη πολιτικής ευθύνης, είτε είναι καλή είτε είναι κακή».«Ετοιμάζουν προβοκάτσια» 
Για προβοκάτσιες και παιχνίδι εντυπώσεων γύρω από τα όσα εξελίσσονται στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής, καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή διάφορα χαρτιά που κυκλοφορούν «αδέσποτα», κατά την έκφραση κορυφαίου στελέχους του Κινήματος, και στόχο έχουν να εμπλέξουν το ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο της μονής, η Χαρ. Τρικούπη κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν την προσπάθεια, επιδιώκοντας μέσα από τον συμψηφισμό να αποσείσει τις βαριές ευθύνες που έχει για το σκάνδαλο. Στην κατοχή του ΠΑΣΟΚ έχουν περιέλθει δύο non paper, τα οποία, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, έχουν «κατασκευαστεί» από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και στοχεύουν ευθέως να πλήξουν είτε την ηγεσία του κόμματος είτε συγκεκριμένα στελέχη.

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη τόνιζαν ότι θέμα της επαναφοράς της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είναι ανοιχτό, και θα εξαρτηθεί απολύτως από την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ από τις καταθέσεις των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί ποιοι θα περιληφθούν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Προανακριτική.

Κοινό πρόσωπο σε Βατοπέδι και Ζίμενς εντόπισε ο ανακριτής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα 

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ένα από τα οποία ενδέχεται να έχει σχέση και με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, μπαίνουν στο στόχαστρο του 4ου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού, ο οποίος ερευνά την υπόθεση για τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς. Ο δικαστικός λειτουργός, ο οποίος από χθες βρίσκεται στη Χάγη μαζί με τον εποπτεύοντα την ανάκριση εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, μέσα σε 45 λεπτά θα προσπαθήσει να πείσει τους Ελβετούς εισαγγελείς να διαβιβάσουν στις ελληνικές αρχές το συντομότερο δυνατό τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, όπου αποτυπώνονται οι ύποπτες διαδρομές εμβασμάτων τα οποία συνδέονται με την εκροή άνομου χρήματος από τα ταμεία του γερμανικού κολοσσού.

Το ισχυρότερο χαρτί στα χέρια ανακριτή και εισαγγελέα είναι η επίκληση του γεγονότος ότι όλοι όσοι εξετάστηκαν υπό την ιδιότητα του υπόπτου στο πρώτο μέρος της έρευνας είναι εκ του νόμου… δυνάμει κατηγορούμενοι για την ελληνική δικαιοσύνη. Αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Χάγη ο ανακριτής:

* Θα ερευνήσει αν από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του στοιχειοθετείται, στην υπόθεση των μαύρων ταμείων, ενδεχόμενη εμπλοκή προσώπου που ελέγχεται και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής για τη Μονή Βατοπεδίου.

* Θα ασχοληθεί με το θέμα της λιβεριανής υπεράκτιας εταιρείας Μayo, η οποία- σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» – εμφανίζεται να έχει σχέση με το σκάνδαλο της Ζίμενς και τη χρηματοδότηση της Ν.Δ. * Με τη βοήθεια ειδικών από την Τράπεζα της Ελλάδος θα επεξεργαστεί τα νέα στοιχεία που έφθασαν, μέσω Αμερικής, και περιέχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και αποδείξεις ξενοδοχείων που συνδέονται όχι μόνο με πρόσωπα που περιλαμβάνονται ήδη στον κατάλογο των υπόπτων, αλλά και με δυο- τρία άγνωστα μέχρι στιγμής στην ανάκριση πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του κ. Ζαγοριανού- όπως αναφέρουν πηγές από τα δικαστήρια της Ευελπίδων- είναι να έχει συντάξει κατηγορητήρια έως τον επόμενο Απρίλιο, ώστε να αρχίσει να καλεί σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και μαζί με τον ανακριτή να αποφαίνεται για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή τους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “