Κάνε κάτι μήπως σωθούμε

Ασφυκτικές πιέσεις από κάθε κατεύθυνση για ανασχηματισμόκαι πλήρη αλλαγή πορείας δέχεται ο Πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση αλλά και όλο το σύστημα εξουσίας της Ν.Δ. βρίσκεται σε πλήρη παράλυση.

Η συντριπτική πλειονότητα υπουργών, βουλευτών, διοικητών οργανισμών και κομματικών στελεχών έχουν καταληφθεί από πανικό μετά την τελευταία δημοσκόπηση, η οποία δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί πλέον να κερδίσει ακόμη και με αυτοδυναμία τις εκλογές. Γι΄ αυτό ζητούν «πρωτοβουλίες και ανατροπές» εδώ και τώρα.

Η μεγάλη ανατροπή στους συσχετισμούς των κομμάτων μόλις 14 μήνες μετά την επανεκλογή της Ν.Δ., έχει αιφνιδιάσει υπουργούς, αξιωματούχους και βουλευτές. Είδαν μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες να έρχονται τα πάνω κάτω με το Βατοπέδι και όλοι συμφωνούν πλέον στην εκτίμηση ότι ο σαρωτικός ανασχηματισμός είναι μεν αναγκαίος αλλά δεν αρκεί.

Να βγει μπροστά. Πρέπει πρώτα, όπως λένε, τις προσεχείς ημέρες και πριν από τις γιορτές, ο κ. Κ. Καραμανλής να βγει μπροστά και να μιλήσει ο ίδιος για το μεγάλο σκάνδαλο. «Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι αυτή η ιστορία απεδείχθη μοιραία για την παράταξή μας. Περάσαμε ομόλογα, κουμπάρους, υποκλοπές, Ζαχόπουλο, Σινούκ και τελικά χάνουμε το στοίχημα στο Βατοπέδι», λέει κορυφαίος υπουργός και προτείνει το συντομότερο ο Πρωθυπουργός να βγει να πει στους πολίτες τι ακριβώς συνέβη, να αναλάβει την ευθύνη για λογαριασμό των υπουργών και των κρατικών λειτουργών που εμπλέκονται, ώστε να κλείσει το θέμα εδώ. «Δεν έχουμε δει το τέλος». Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης που μελετούν τις δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι το σκάνδαλο στο Βατοπέδι έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 4 μονάδες στη Ν.Δ. και ακόμη, όπως λένε, «δεν έχουμε δει το τέλος του δρόμου». Τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως στη φθορά της Ν.Δ. δεν έχει αθροιστεί ακόμη το σύνολο της δυσαρέσκειας από την οικονομική κρίση και αυτό πιθανότατα θα συμβεί στις αρχές του χρόνου. «Έτσι πρέπει να αντιδράσουμε πριν από την πλήρη κατάρρευση της παράταξης. Και δεν έχουμε άλλο όπλο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος χωρίς άλλη αναβολή πρέπει να πάρει ρίσκα. Να ανακατέψει εντελώς την τράπουλα και στα πρόσωπα και στις πολιτικές, και να απευθυνθεί ο ίδιος στους πολίτες και να τους εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί και πώς συνέβη ό,τι συνέβη», προσθέτουν.

Στενεύουν τα περιθώρια. Πάντως η βεβαιότητα για την επερχόμενη ήττα που διαπερνά όλη την κομματική πυραμίδα περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια των κινήσεων του Πρωθυπουργού. Κορυφαίος υπουργός λέει ότι πριν από τις γιορτές πρέπει το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης να μετατοπισθεί σε κάθε περίπτωση στο πεδίο οικονομίας και σ΄ αυτό ο κ. Κ. Καραμανλής να συγκρουστεί μετωπικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Ακόμη και εάν ηττηθούμε σ΄ αυτή τη μάχη, η ήττα μας θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Εάν όμως χάσουμε τις εκλογές απολογούμενοι διαρκώς για θέματα διαφθοράς, θα υποστούμε συντριβή και η Ν.Δ. θα περάσουν χρόνια για να ανασυνταχθεί».

«4 μονάδεςκαι βλέπουμε… – μας κόστισε το σκάνδαλο με το Βατοπέδι»

Πέντε πρωτοκλασάτοι υπουργοί στο στόχαστρο για το Βατοπέδι

Σε πέντε πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προσανατολίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να επιρρίψει τις πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, υποστηρίζοντας ότι «αυτοί είτε κινούμενοι στο παρασκήνιο είτε στο προσκήνιο υπογράφοντας υπουργικές αποφάσεις επέφεραν τεράστια ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή, αναμένεται να τοποθετήσουν στο επίκεντρο των πολιτικών ευθυνών τούς κ.κ. Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Αλ. Κοντό, Α. Μπέζα, οι υπογραφές των οποίων βρίσκονται πίσω από τις ανταλλαγές της Μονής ενώ – όπως σχολιάζουν στοπεριστύλιο- «στο κέντρο του πυρήνα τοποθετείται ο Θόδωρος Ρουσόπουλος ιδιαίτερα μετά την προχθεσινή του εμφάνιση στην Επιτροπή όπου μίλησε ως οιονεί κυβερνητικός εκπρόσωπος εμπαίζοντας την κοινή λογική». Τα κόμματα έχουν ήδη μπει στην τελική ευθεία για τη σύνταξη των Πορισμάτων, καθώς με τη συνεδρίαση της Δευτέρας ολοκληρώνονται και τυπικά οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν 119 μάρτυρες και καταγράφηκαν 22.000 σελίδες πρακτικών.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. έχει ήδη μεγάλο προβληματισμό σχετικά με τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών στους δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ καθώς, όπως λέει με νόημα βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης- εκτός Εξεταστικής-, «αν βάλουν στο κάδρο τους κ. Δρυ και Φωτιάδη που υπέγραψαν, αναγκαστικά θα πρέπει να βάλουν και τους κ. Μπασιάκο, Δούκα και Κοντό που συνέχισαν και μάλιστα προχώρησαν την ίδια πολιτική». Αντιθέτως από τη Ν.Δ. είναι ξεκάθαρο ότι θα καταλογιστούν ευθύνες σε μη πολιτικά πρόσωπα και ιδιαίτερα στους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο- με τον δεύτερο μάλιστα σε ρόλο συντονιστή.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “