Θέλει στον «γύψο» τις συγκεντρώσεις

Σε πλήρη κατάρρευση και αντιμέτωπες με την οργή των πολιτών βρίσκονται η κυβέρνηση και η Αστυνομία μετά τη νύχτα των κουκουλοφόρων που άφησε ερείπια, οικονομικήκαταστροφή, φόβο και ανασφάλεια στο σύνολο της κοινωνίας.

O Πρωθυπουργός σε μια ύστατη προσπάθεια να πάρει ξανά τον έλεγχο των κινήσεων ζητά τώρα χείρα βοηθείας από τους πολιτικούς αρχηγούς. Τους κάλεσε όλους στο Μαξίμου να καταδικάσουν τα επεισόδια ώστε να εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση σε δυναμική στάση των διωκτικών αρχών τα προσεχή 24ωρα.

Την απαγόρευση των συγκεντρώσεων εμφανίζεται να εξετάζει η κυβέρνηση εάν μέχρι αύριο δεν έχουν αποκλιμακωθεί τα επεισόδια στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ ο Πρωθυπουργός επεδίωξε χθεςχωρίς αποτέλεσμα- να ματαιωθεί η σημερινή συγκέντρωση για την απεργία που είχαν

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:

Ενδεχόμενο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, βάσει του άρθρου 11 του Συντάγματος, αν κλιμακωθούν τα επεισόδια

από ημέρες προγραμματίσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στον νέο προϋπολογισμό. Πάντως η Κυβερνητική Επιτροπή άναψε χθες πράσινο φως για αναμέτρηση των αστυνομικών δυνάμεων με τους κουκουλοφόρους, προκειμένου να μπει φρένο σε βανδαλισμούς και λεηλασίες. Σαφές μήνυμα για σκλήρυνση της στάσης των αστυνομικών δυνάμεων εξέπεμψε ο κ. Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας- σε νέο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του- «εχθρούς της δημοκρατίας» τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων. Τη δυναμική αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, αναφέροντας με έμφαση ότι «η κυβέρνηση έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και θα πράξει αυτό που πρέπει να πράξει».

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων βάσει του άρθρου 11 του Συντάγματος, σε περίπτωση κατά την οποία κλιμακωθούν τα επεισόδια. Κατά τις πληροφορίες αυτές, που δεν επιβεβαιώνονταν από κυβερνητικής πλευράς, οι αστυνομικές αρχές θα σταματήσουν το επόμενο διάστημα να χορηγούν άδειες για συγκεντρώσεις (σε κόμματα, φορείς κ.ά.), με αποτέλεσμα κάθε συγκέντρωση να θεωρείται παράνομη, ενεργοποιώντας εκ των προτέρων και τις εισαγγελικές αρχές. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι έγινε διεξοδική συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή, με τον κ. Παυλόπουλο να αντιτίθεται σε ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο βρίσκεται στην αναμονή. Σημειώνεται πάντως ότι τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις επικαλέστηκε χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, εκφράζοντας με νόημα την ελπίδα «να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός απέστειλε χθες επιστολή τόσο στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλο όσο και στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρο, ζητώντας τη ματαίωση της σημερινής συγκέντρωσης. Από την πλευρά της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η απάντηση στο αίτημα Καραμανλή είναι αρνητική και αντιμετωπίστηκε ως προκάλυμμα για να υπάρξουν από κυβερνητικής πλευράς περιορισμοί στις συγκεντρώσεις.

Διεθνές πλήγμα 
Στο μεταξύ, τα συνεχή επεισόδια και η αδυναμία της κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει, απασχολούν πλέον και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα στη διεθνή εικόνα της χώρας. Το ζήτημα έφθασε χθες στη Βουλή της Γαλλίας, όπου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αυτή την περίοδο, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε ανήσυχος για την κατάσταση στην Ελλάδα. «Εκφράζω την ανησυχία όλων μπροστά στην εξέλιξη των συγκρούσεων. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις αυτές με πολλή προσοχή», είπε ο κ. Κουσνέρ, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Δυσφορία υπουργών για την αναποφασιστικότητα Καραμανλή

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία εμφανίζεται διχασμένη για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΕΛ.ΑΣ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόσο στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ όσο και στη δεύτερη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει αυτήν την ώρα να κινηθεί με αποκλειστικό στόχο να μην υπάρξει κι άλλος νεκρός. Με την εισήγηση αυτή συντάχθηκε ο Πρωθυπουργός, άλλοι υπουργοί ωστόσο- όπως ο κ. Γ. Σουφλιάς, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης- εκτιμούσαν ότι έπειτα από ένα τριήμερο καταστροφών είναι επιβεβλημένο να αλλάξουν τα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας και να εξεταστεί ένα σχέδιο δυναμικής καταστολής των επεισοδίων. Μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπουργοί που μετείχαν στην Κυβερνητική Επιτροπή δεν κρύβουν την δυσφορία τους για την παθητική στάση και την αναποφασιστικότητα που έδειξε το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Καραμανλής.

Βολές 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής δεν έλειψαν και οι έμμεσες βολές κατά του κ. Παυλόπουλου, καθώς αμφισβητήθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΛ.ΑΣ. Ενδεικτικό του κλίματος αυτού είναι και το σχόλιο που έκανε ο κ. Σουφλιάς, ότι «το ζητούμενο είναι το κράτος να περιφρουρήσει τους πολίτες και τις περιουσίες τους».

Αιχμές για παθητικό ρόλο του κράτους άφησε χθες και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παν.

Ψωμιάδης. «Οι ζημιές σε όλη την Ελλάδα είναι τεράστιες, όχι μόνο υλικές, αλλά κυρίως στο ηθικό όλων των πολιτών. Δυστυχώς, η καταστροφή έτρεχε πιο γρήγορα από τον κρατικό μηχανισμό…», δήλωσε με νόημα.

Ανησυχία 
Στο Μαξίμου επικρατεί έντονη ανησυχία για το κλίμα που επικρατεί στα σχολεία και εκφράζονται φόβοι ότι θα ανοίξει πολυήμερος κύκλος καταλήψεων σε όλη την επικράτεια που θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα νέο μεγάλο μέτωπο. Την ανησυχία του για την έκρυθμη κατάσταση στον χώρο της Παιδείας εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με νεώτερη χθεσινή δήλωσή του, με αφορμή την κηδεία του 15χρονου μαθητή. «Οι προηγούμενες μέρες έφεραν στη σκέψη όλων ένα μεγάλο “γιατί”. Αν η κοινωνία μας δεν απαντήσει πειστικά δίνοντας λύσεις, οι πληγές θα μένουν ανοιχτές. Στην απάντησή της όμως πρέπει να επιμείνουμε με σεβασμό στους θεσμούς και στους νόμους. Ως μέλος της γενιάς που έζησε βαριά χρόνια στην Ιστορία μας, καλώ να τιμήσουμε τη μνήμη του Αλέξη ειρηνικά», ανέφερε ο κ. Παπούλιας.

Το «στοίχημα» χάθηκε σε μισή ώρα

ΚΑΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΕΣ κυβερνητικές πηγές λένε με έμφαση ότι «ο φόβος για έναν δεύτερο νεκρό οδήγησε την κυβέρνηση να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να παραδώσει Αθήνα και Θεσσαλονίκη στους κουκουλοφόρους». Και αυτός ο χρόνος ήταν αρκετός για να καταστραφούν και μετά να λεηλατηθούν εκατοντάδες επιχειρήσεις φέρνοντας πλέον τη Ν.Δ. αντιμέτωπη με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. «Το στοίχημα της κυβέρνησης χάθηκε μέσα σε μισή ώρα, δηλαδή από τις 7 μέχρι τις 7.30

το βράδυ, οπότε ξέσπασαν τα ακραία επεισόδια στα Προπύλαια». Αυτή ήταν η κρίσιμη ώρα που έπρεπε η Αστυνομία να αναπροσαρμόσει την τακτική της, η οποία μέχρι τότε ήταν να κρατά αμυντική στάση και να παρατηρεί από διακριτική απόσταση όσα συμβαίνουν», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. Και προσθέτει: «Πράγματι υπήρξε αιφνιδιασμός. Δεν περίμεναν αυτήν τη δραματική εξέλιξη. Από το πρωί είχαμε κάνει συνεννοήσεις και συμφωνίες και με το ΚΚΕ και με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα περιφρουρήσουν τις πορείες τους και θα εμποδίσουν τους κουκουλοφόρους να μπουν στα δικά τους μπλοκ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Αριστεράς είχαν ειλικρινείς προθέσεις, όμως το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό». Και σαν μην έφθαναν αυτά, έσπασαν και οι γραμμές της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί, φοβισμένοι και με πεσμένο ηθικό, δεν κατάφεραν να κρατήσουν τους κουκουλοφόρους σε έναν πυρήνα του κέντρου της πόλης, με αποτέλεσμα μετά τις 10 να έχουν δημιουργηθεί πολλοί πυρήνες και να έχουν πάρει θέσεις μάχης από τα Ιλίσια μέχρι το Κολωνάκι».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “