«Κρεμόμαστε από μια κλωστή»

Αντιμέτωπος με το χάος θα βρεθεί από τη Δευτέρα ο Κώστας Καραμανλής. Έξι καυτά προβλήματα κλονίζουν συθέμελα την κυβέρνηση, πολλαπλασιάζουν το κλίμα δυσαρέσκειας και αναταραχής στην κοινή γνώμη και προκαλούν πλήρες αδιέξοδο, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζει πλήρη αδυναμία στην αντιμετώπισή τους.

Την ίδια στιγμή, επιστρέφει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το Βατοπέδι κάνοντας εκρηκτικό το μείγμα των προβλημάτων. Όλα αυτά δημιουργούν τις συνθήκες για απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση στα «ΝΕΑ» κορυφαίου υπουργού «όλα κρέμονται από μια κλωστή».

Το πρώτο μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι οι καταλήψεις στα σχολεία που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Στο υπουργείο Παιδείας φοβούνται μάλιστα ότι η κατάσταση παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα σχολεία πιθανότατα θα μείνουν κλειστά έως τις γιορτές. «Κλειστά σχολεία μέσα σε αυτό το κλίμα σημαίνει ότι θα υπάρχει αναταραχή με νέους να διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας και να παίρνουν μέρος σε οδομαχίες με την Αστυνομία» λέει κυβερνητική πηγή.

Εσωτερική αμφισβήτηση. Το δεύτερο ζήτημα είναι η εσωτερική αμφισβήτηση. Ο Κώστας Καραμανλής που μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν στο απυρόβλητο, τώρα δέχεται ευθεία κριτική από στελέχη, βουλευτές, ακόμη και από υπουργούς του, οι οποίοι με υπαινιγμούς και αντιφατικές δηλώσεις παραδέχονται ότι η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και εμφανίζει πλήρη αδυναμία να βγει από το τούνελ στο οποίο από τον Σεπτέμβριο και μετά μπαίνει όλο και πιο βαθιά. Οι περισσότεροι στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους κάνουν λόγο για συντριβή του κόμματος τις προσεχείς εκλογές («δεν θα αντέξουμε για πολύ έτσι» δήλωσε στα «ΝΕΑ» κορυφαίος υπουργός) και εκφράζουν την άποψη ότι ενδεχομένως οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να είναι «λύτρωση για όλους». Ένας έμπειρος βουλευτής από την επαρχία προτείνει: «Είναι η ώρα ο Καραμανλής να αναδείξει όλα τα παλιά και νέα μέτωπα. Έτσι, να επιχειρήσει μέσα σε κλίμα μεγάλης πόλωσης ηρωική έξοδο με κάλπες. Το πιθανότερο είναι να χάσουμε. Θα έχουμε αποφύγει όμως τη συντριβή, η οποία θα έρθει εάν συνεχισθεί για κάποιους μήνες ακόμη αυτή η κατηφόρα».

Δύσκολος στόχος. Άλλο κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. εκτιμά πως ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα προκαλέσει εκλογές μόνος του γιατί, όπως λέει, «είναι υπεύθυνος πολιτικός και δεν επιθυμεί να δημιουργήσει χάος μέσα σε ένα ακραία πολωμένο πολιτικό κλίμα. Ωστόσο στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, οι εκλογές μπορεί να προκύψουν από ένα τυχαίο γεγονός». Η αποκάλυψη ενός ακόμη σκανδάλου, όπως λέει χαρακτηριστικά υπουργός, ή ένας νεκρός στις συγκρούσεις Αστυνομίας- κουκουλοφόρων αρκεί για να ρίξει μέσα σε λίγα 24ωρα την κυβέρνηση, η οποία έχει χάσει την αποδοχή της από την κοινωνία και θα αναγκαστεί να πάει στις κάλπες». Πάντως όσο περνούν οι ημέρες όλο και περισσότεροι βουλευτές βλέπουν πως ο στόχος του Μάξιμου για εκλογές το 2010 είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Η κρίση στην αγορά. Το τρίτο αγκάθι για
την κυβέρνηση είναι η μεγάλη κρίση στην αγορά. Ήδη τους τελευταίους μήνες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν κοντά στο ναυάγιο, ήρθαν και τα επεισόδια κι έδωσαν τη χαριστική βολή στο κέντρο της Αθήνας. «Η οικονομική ενίσχυση της κυβέρνησης μετά τις καταστροφές, παρ΄ ότι ήταν σημαντική, δεν μπορεί να σώσει τον εμπορικό κόσμο της πόλης. Η ψυχολογία των πολιτών είναι στο ναδίρ και είναι απίθανο τις ημέρες που απομένουν μέχρι τις γιορτές να κατεβούν στο κέντρο και να ψωνίσουν τα δώρα τους» λέει στέλεχος της Ν.Δ. που έχει σχέσεις με την αγορά. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο ζήτημα. Τα επεισόδια έβγαλαν από την ατζέντα της ενημέρωσης τη μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά δεν την εξαφάνισαν. Οι προβλέψεις για τα μεγάλα προβλήματα που θα ενσκήψουν στις αρχές της άνοιξης είναι δραματικές.

Επανέρχεται το Βατοπέδι. Το τέταρτο καυτό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι το Βατοπέδι. Έφυγε και αυτό την εβδομάδα που πέρασε από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, επανέρχεται όμως τη Δευτέρα δυναμικά με την έκδοση των πορισμάτων. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμένει στην αρχική θέση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο συζήτησης για διαφθορά κυβερνητικών στελεχών. Μία συζήτηση που κάνει μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση, αφού αθροίζεται στα σκάνδαλα των υποκλοπών, των κουμπάρων και των ομολόγων.

Το πέμπτο πρόβλημα είναι η παράλυση του κράτους. Υπουργοί, υφυπουργοί γενικοί γραμματείς, γενικοί διευθυντές υπουργείων και διοικητές οργανισμών έχουν «κατεβάσει τα μολύβια». Δεν παίρνουν αποφάσεις για κανένα θέμα και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής εν όψει εξελίξεων. Αυτό το κλίμα έχει διαχυθεί στο σύνολο της πυραμίδας του δημόσιου τομέα. Μάλιστα οι διωκτικές αρχές διακατέχονται από θυμό και με το επιχείρημα ότι τους αποκαλούν δολοφόνους σε πολλές περιπτώσεις ρίχνουν λευκή πετσέτα και δεν επεμβαίνουν ούτε στα αυτονόητα.

 «Δεν θα αντέξουμε για πολύ έτσι» λένε υπουργοί

Θηλιά η εκτίναξη των επιτοκίων

Το έκτο και πιο καυτό θέμα για την κυβέρνηση, το οποίο αφορά το μέλλον της χώρας, ήρθε από το εξωτερικό. Η εκτίναξη σε ύψη ρεκόρ των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου δείχνει τον φόβο των αγορών για πιθανό κραχ στην ελληνική οικονομία. Η δραματική αυτή εξέλιξη αυξάνει το κόστος χρήματος και καθιστά δύσκολη έως απίθανη τη δυνατότητα νέου δανεισμού της χώρας. Παράλληλα αυξάνεται ακόμη περισσότερο το τεράστιο δημόσιο χρέος- το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση- αλλά και το έλλειμμα στο οποίο φορτώνονται οι τόκοι από αυτό. Η Ελλάδα έτσι ουσιαστικά βρίσκεται εκτός ΟΝΕ, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δεν έχει το παραμικρό περιθώριο όχι μόνο να προβεί σε νέες δαπάνες για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά εντός ολίγου ίσως δυσκολευθεί να καλύψει και τις πάγιες υποχρεώσεις της στον δημόσιο τομέα.

Παράθυρο για πολιτικές ευθύνες στο Βατοπέδι
ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΒΡΥΞΕΛΛΕ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 

«Παράθυρο» για αναγνώριση πολιτικών ευθυνών στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου άνοιξε χθες από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, ενώ εμμέσως πλην σαφώς επιτέθηκε στον Συνασπισμό για τη στάση του απέναντι στα πρωτοφανή επεισόδια των τελευταίων ημερών. Αναφερόμενος στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. Καραμανλής επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά την κατάθεση του σχετικού πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, το οποίο, όπως είπε, περιμένει «με μεγάλο ενδιαφέρον». Αλλά για πρώτη φορά «έδειξε» προς την κατεύθυνση των πολιτικών ευθυνών, φροντίζοντας παράλληλα να εντάξει στον κύκλο των υπευθύνων και το ΠΑΣΟΚ. «Προφανώς επί μία δεκαετία η Πολιτεία δεν λειτούργησε όπως έπρεπε και αντικειμενικά έχει ευθύνη», ανέφερε με έμφαση. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής προχώρησε σε σαφή διαχωρισμό των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας των μαθητών και γενικότερα των νέων για τον φόνο του 15χρονου μαθητή, κάνοντας λόγο για «υγιή και επιθυμητή έκφραση», από τους βανδαλισμούς και την τυφλή βία ακραίων στοιχείων. Εμμέσως, διετύπωσε αιχμές για τη στάση του Συνασπισμού, αναφέροντας ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να καταδικάσουν τα έκτροπα «χωρίς μισόλογα και ναι μεν αλλά». Για τις επιδόσεις της Αστυνομίας κατά τα μεγάλα επεισόδια, εξάλλου, ο κ. Καραμανλής κάλυψε τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει τέλος στα σενάρια εκλογών και στη διαδοχολογία, αλλά ακόμη και κυβερνητικά στελέχη αμφέβαλλαν εάν η σχετική συζήτηση θα ατονήσει μετά τη χθεσινή τοποθέτησή του. «Η χώρα έχει κυβέρνηση ισχυρή. Η ισχύς της δεν μετριέται με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι ισχνή. Μετριέται με τη βούληση και την κρίση στο έργο και τον προγραμματισμό… Αυτήν την ώρα της μεγάλης οικονομικής κρίσης θα χρειαστεί συνεπής και υπεύθυνη πολιτική, πηδάλιο και στιβαρό χέρι. Αυτή είναι η προτεραιότητά μου και όχι σενάρια για εκλογές και διαδοχές», είπε χαρακτηριστικά.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “