Αδέσποτες σφαίρες και πάρτι κουκουλοφόρων

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τον δεύτερο κύκλο επεισοδίων και καταστροφών που ξέσπασε χθες στο κέντρο της Αθήνας.

Μια νέα, αδέσποτη αυτή τη φορά, σφαίρα που καρφώθηκε στο χέρι 16χρονου μαθητή στο Περιστέρι προκάλεσε αναζωπύρωση των ταραχών και βύθισε σε απελπισία τους κατοίκους του κέντρου της πρωτεύουσας. Και το χειρότερο, κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος τράβηξε τη σκανδάλη και για ποιο λόγο.

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ αξιωματούχοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού καθώς κάθε προσπάθεια του Πρωθυπουργού να πάρει μια μικρή πολιτική ανάσα για να προχωρήσει τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό πέφτει στο κενό. Νέα απρόοπτα γεγονότα προστίθενται στα παλιά δημιουργώντας εκρηκτική ατμόσφαιρα, ενώ κυβερνητικά, κομματικά στελέχη και βουλευτές δεν αποκλείουν αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες αν συνεχιστεί η αναταραχή. Η ελπίδα στη Ν.Δ. για αλλαγή κλίματος μετά τη συγγνώμη του Πρωθυπουργού για το Βατοπέδιο κράτησε μόνο δύο 24ωρα και το πιθανότερο είναι ότι την ίδια τύχη θα έχει ο ανασχηματισμός αν γίνει υπό αυτές τις συνθήκες. Έτσι, παρά τις πιέσεις υπουργών, το πιθανότερο είναι οι αλλαγές να γίνουν μετά τις γιορτές. Όσο για τη διεθνή εικόνα της χώρας, χειρότερη δεν γίνεται. Τα μεγάλα ξένα δίκτυα δείχνουν τη δράση των κουκουλοφόρων, προβάλλοντας μια κατάσταση ακυβερνησίας στη χώρα και επιφέροντας ακόμη ένα χτύπημα στον τουρισμό, που έτσι κι αλλιώς θα δοκιμαστεί το 2009. ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, τα έχουν βάψει μαύρα. Ήταν στραβό το κλήμα, ήρθαν και τα επεισόδια να ολοκληρώσουν την καταστροφή. Οι πωλήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα, ακόμη και τα χριστουγεννιάτικα δένδρα μένουν αζήτητα στα πεζοδρόμια των αστικών κέντρων. Οι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι όλο και περισσότερο και αυτό δεν ισχύει μόνο για εκείνους που δεν έχουν χρήματα. Δεν καταναλώνουν, από φόβο και ανασφάλεια, ούτε εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν υψηλό επίπεδο ζωής. Το συμπέρασμα είναι ότι οι Έλληνες φέτος θα περάσουν τα πιο φτωχά και γκρίζα Χριστούγεννα, ενώ ο νέος χρόνος θα τους φέρει αντιμέτωπους με ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “