Εκλογές με καρότο τις Πανελλαδικές

Με καρότο σε μαθητές και γονείς την ελεύθερη εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σχεδιάζει η Ν.Δ. να προσέλθει στις κάλπες. Οι εντολές που έχει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ο διάλογος για τις αλλαγές στην Παιδεία, ώστε πριν από τις εκλογές να έχουν καταλήξει οι επιτροπές στην απόφαση για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ταυτόχρονα και στο θέμα της Παιδείας θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αναδείξει τις παλιές διαφωνίες ανάμεσα στα μπλοκ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα θέματα της Παιδείας, προκειμένου όπως υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης και σε αυτό το μείζον ζήτημα να καταδείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση. Όσο για τις διαφωνίες ανάμεσα στους καθηγητές κ.κ. Βερέμη και Μπαμπινιώτη για το ποιος έχει τον πρώτο λόγο, καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν χθες ότι ο υπουργός Παιδείας «στην επόμενη δημόσια διαφωνία θα “δείξει κόκκινη κάρτα” σε όποιον κατά την άποψή του δυσκολεύει τους σχεδιασμούς του». Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός βάζει στο ράφι το σχέδιο για εκλογές πριν από το καλοκαίρι. Οι επιτελείς του Μαξίμου και της Ρηγίλλης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για πειράματα και μάλιστα τον μήνα Απρίλιο, οπότε θα είναι περισσότερο από σήμερα ορατά τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης.

Ανοιχτό το παράθυρο για εκλογές στις 7 Ιουνίου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές

«Πήραμε ανάσα». «Είναι αλήθεια ότι οι δημοσκοπήσεις μάς έδωσαν μια ανάσα. Όμως αυτή ήταν τόσο μικρή, που μπορεί ανά πάσα στιγμή από ένα απρόοπτο γεγονός η διαφορά να φθάσει ξανά στις 5 και 6 μονάδες. Άρα οι εκλογές την άνοιξη θα ήταν σάλτο μορτάλε. Μια κίνηση που ουδείς αρχηγός να μπορεί να κάνει», λέει κορυφαίος υπουργός ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ο ίδιος ωστόσο αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για εκλογές στις 7 Ιουνίου, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. «Οι τρεις μήνες που ακολουθούν θα είναι καθοριστικοί για την πορεία της κυβέρνησης και κυρίως για την πορεία της χώρας. Στα τέλη Απριλίου θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε το μέγεθος της κρίσης. Τότε θα μπορούμε να δούμε πιο ξεκάθαρα πού θα φθάσει η ανεργία, πόσες επιχειρήσεις θα κλείσουν και πόσα νοικοκυριά θα έχουν περάσει το κατώφλι της φτώχειας», λέει άλλο στέλεχος της Ν.Δ. που συμμετέχει στο κέντρο λήψης αποφάσεων και τονίζει: «Μόνο μία περίπτωση υπάρχει να γίνουν εθνικές εκλογές τον Ιούνιο: η κρίση να έχει περάσει ξώφαλτσα από τη χώρα μας, άρα να μπορούμε να λέμε ότι “εμείς αποτρέψαμε την καταστροφή”. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί. Υπάρχουν πολλοί οικονομικοί αναλυτές που προβλέπουν ότι η κρίση θα είναι μικρότερη από την αναμενόμενη».

Βελτίωση κλίματος. Πάντως, οι δημοσκοπήσεις μπορεί να συνεχίζουν να είναι κακές για τη Ν.Δ., το κλίμα όμως στη βάση του κόμματος για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό βελτιώνεται. «Έχουμε μείνει και εμείς έκπληκτοι με την αισιοδοξία που διακατέχει ξανά τους οπαδούς μας. Η εξήγηση που δίνουμε είναι ότι ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα επί πέντε μήνες με τα σκάνδαλα και τα απανωτά λάθη, που οι νεοδημοκράτες είχαν πλέον την ανάγκη να βγουν από αυτήν την γκρίζα περίοδο. Έτσι, με το που άρχισε η ψαλίδα να κλείνει, βγήκαν ξανά στα καφενεία να μιλούν για νέα νίκη του κόμματος», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και επιμένει ότι το κλίμα αυτό είναι καθολικό, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Άρχισαν τα πρώτα χτυπήματα κατά του «αντιπροέδρου» Σουφλιά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 

Oι κυβερνητικοί χειρισμοί απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις και η αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, που οδηγεί και σε μικρή αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ήρθαν- για πολλούς στη Ν.Δ.- να επιβεβαιώσουν τον αναβαθμισμένο ρόλο του Γ. Σουφλιά στο νέο κυβερνητικό οργανόγραμμα που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό.

Επιτελικά κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύ- σεις με τους αγρότες και, ουσιαστικά, κατευθύνει τη στροφή στην οικονομική πολιτική που επιχειρεί το Μαξίμου μετά την αποπομπή του Γ. Αλογοσκούφη. Οι ίδιες πηγές θεωρούν δε, ότι ο κ. Σουφλιάς είναι πρόσωπο- κλειδί και στο σχέδιο των πρόωρων εκλογών που υπάρχει στο συρτάρι του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τακτικούς συνομιλητές του από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με την παρέμβασή του στο αγροτικό και την πλήρη στήριξή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτ. Χατζηγάκη, κατέστησε σαφές ότι «θα βγαίνει μπροστά για να στηρίξει κυβερνητικές πολιτικές και να λειτουργήσει ως ασπίδα για τους υπουργούς που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μαζί του και δέχονται εσωκομματικά πυρά». Το μήνυμα ήταν ότι όσοι βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. στρέφονταν κατά του κ. Χατζηγάκη, στην πραγματικότητα έχουν στόχο και τον ίδιο…

Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές θεωρούν ότι το αγροτικό ήταν το πρώτο κρας τεστ για τον κ. Σουφλιά και τον άτυπο ρόλο αντιπροέδρου που έχει αναλάβει δίπλα στον Καραμανλή. Και, με φόντο τις φωνές γαλάζιων βουλευτών που θεωρούν «καθυστερημένη» την αντίδραση του κ. Χατζηγάκη, εκτιμούν ότι έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε δοκιμασία οι σχέσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με άλλους πρωτοκλασάτους υπουργούς.


Σχέδιο για να στρέψουν τους αγρότες κατά του ΠΑΣΟΚ!

Υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος υποστηρίζει ότι από τις κινητοποιήσεις των αγροτών η κυβέρνηση δεν υπέστη φθορά. «Θα το δείτε και στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Δεν χάσαμε τους βασικούς πυρήνες στα μπλόκα, ούτε μειώθηκε η επιρροή μας στον κάμπο. Χειριστήκαμε το θέμα σε γενικές γραμμές καλά, ενώ τα χρήματα που δώσαμε είναι πολλά. Εκεί που έχουμε μεγάλο πρόβλημα είναι στους νέους αγρότες, το οποίο όμως υπήρχε και πριν από τις κινητοποιήσεις».

Πάντως, υπάρχουν και στελέχη της Ν.Δ. που πιστεύουν ότι η υπόθεση των αγροτών ζημίωσε σοβαρά τη Ν.Δ. Αφενός μεν διότι θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το κλείσιμο των εθνικών οδών από τους αγρότες, αφού ήταν γνωστή εδώ και μήνες η πρόθεσή τους να περάσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Αφετέρου δε διότι έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα «θα» του κ. Καραμανλή προς τους αγρότες το 2004-από τα οποία τίποτα δεν έγινε. «Αν οι σχέσεις μας με τους αγρότες είχαν δοκιμάστηκαν σοβαρά τα τελευταία χρόνια από την αδυναμία της κυβέρνησης να τηρήσει τις υποσχέσεις της, σήμερα ύστερα από τη μετωπική με τον αγροτικό κόσμο βρίσκονται στο ναδίρ», λέει στέλεχος που εκλέγεται σε αγροτική περιοχή της χώρας.

Επίσης, κορυφαίοι υπουργοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να φέρουν το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τους αγρότες, διαρρέοντας ότι στελέχη του Κινήματος βάζουν λόγια στην Κομισιόν να ακυρώσει το πακέτο των 500 εκατομμυρίων. Δεν είναι αυτή όμως η μόνη διαρροή με την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να φέρει ξανά την αξιωματική αντιπολίτευση σε δύσκολη θέση. Στα σχέδιά της για τις προσεχείς εβδομάδες είναι να υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μονο δεν έχει θέσεις και απόψεις για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες στη Χ. Τρικούπη ανάμεσα στη Λούκα Κατσέλη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “