Δημοψήφισμα η ευρωκάλπη

Χαρακτήρα δημοψηφίσματος δίνει ο κ. Κ. Καραμανλής στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Οι επιτελείς της Ν.Δ. θεωρούν πως ο μόνος τρόπος να συσπειρώσουν την παραδοσιακή βάση του κόμματός τους είναι να προχωρήσουν σε μετωπική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ και να οδηγήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου σε αντιπαράθεση πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Κ. Καραμανλή.

Oι ελπίδες που είχαν τον Ιανουάριο, ότι με τον ανασχηματισμό και το mea culpa για το Βατοπέδι θα κλείσει η ψαλίδα στις 2 μονάδες και ο Πρωθυπουργός θα βρει τη χαραμάδα να αιφνιδιάσει με εκλογές, φαίνονται τώρα φρούδες. Ο στόχος είναι πλέον να αποφευχθεί η κατάρρευση της παράταξης καθώς η συσπείρωση βρίσκεται πάντα γύρω στο 60%. «Εάν αυτός ο δείκτης συνεχίσει να παραμένει αμετακίνητος τους προσεχείς δύο μήνες, τότε πάμε για συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές όποτε και εάν γίνουν», λέει κορυφαίος υπουργός.

Δύο φάσεις. Το σχέδιο της Ρηγίλλης λοιπόν έχει δύο φάσεις. Η πρώτη είναι η μάχη των ευρωεκλογών την οποία θα δώσει μόνος του ο Πρωθυπουργός με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και ομιλίες με σκληρές εκφράσεις κατά του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα κατηγορεί διαρκώς ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μικροπολιτικά την κρίση ενώ δεν διαθέτει ούτε μία πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων. Θα μιλά επίσης για ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αρνείται να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για συναίνεση αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα.

«Εκ των πραγμάτων θα στηθεί σκηνικό πόλωσης. Και εμείς έχουμε λόγο να πολώσουμε τα πράγματα και το ΠΑΣΟΚ για να συρρικνώσει τον Συνασπισμό. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα είναι πιθανό να ανέβει η συσπείρωσή μας και να πετύχουμε το μεγάλο στόχο μας που είναι το ΠΑΣΟΚ να προηγείται στις εκλογές μόνο δύο μοναδες».

Η δεύτερη φάση. Η δεύτερη φάση του σχεδίου της Ρηγίλλης που θα τεθεί σε εφαρ- μογή όπως υποστηρί- ζουν στη Ν.Δ.

μετά τις ευρωεκλογές σχετίζεται απόλυτα με το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου. «Εάν στις ευρωεκλογές πάθουμε συντριβή και ηττηθούμε με διαφορά 4 ή 5 μονάδων, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και κανένα σχέδιο δεν μας σώζει.

Θέλουμε- δεν θέλουμε σύντομα θα πάμε σε ε θνικές εκλογές», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και τονίζει: «Τα σχέδιά μας λοιπόν έχουν ως βάση ότι στις ευρωεκλογές θα υποστούμε αξιοπρεπή ήττα. Τότε από την επομένη μέχρι και τον επόμενο Μάρτιο- οπότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές με αφορμή την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας- η στρατηγική θα είναι μία και ξεκάθαρη: ο Πρωθυπουργός θα ασχολείται μόνο με ένα θέμα, την οικονομία, προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι είναι ο ικανότερος αρχηγός για να αντιμετωπίσει την κρίση».

Τρέμουν τα απρόοπτα γεγονότα

Για να προχωρήσουν τα σχέδια της Ρηγίλλης χρειάζεται και λίγη τύχη: «Η τύχη μας εξαρτάται από τα συντρίμμια που θα αφήσει πίσω η οικονομική κρίση. Εάν δεν είναι μεγάλη η καταστροφή που θα υποστούμε, ο κ. Κ. Καραμανλής θα έχει όπλα να βελτιώσει το κλίμα και στις εθνικές εκλογές η νίκη του ΠΑΣΟΚ να είναι οριακή», λέει κομματικό στέλεχος.

Με την τύχη σύμμαχο λοιπόν και με τον Πρωθυπουργό να είναι το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.

Βέβαια, σε όλα αυτά- λένε τα στελέχη της Ν.Δ. που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία των επιτελών της Ρηγίλληςπρέπει κανείς να συνυπολογίζει τα δυσάρεστα απρόοπτα όπως οι αποδράσεις με ελικόπτερα, τα σκάνδαλα και οι αστοχίες υπουργών…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “