Ο Σουφλιάς θέλει φινάλε σε ρόλο πρωταγωνιστή

«Αυτή τη μάχη κάποια μέρα θα την κερδίσω». Με αυτή τη φράση εξέφρασε τον θυμό του ο Γιώργος Σουφλιάς τη νύχτα της 21ης Μαρτίου 1997 όταν εξελέγη πρόεδρος ο κ. Κώστας Καραμανλής. Είχαν προηγηθεί έξι μήνες σκληρής μονομαχίας με τονΜιλτιάδη Έβερτ και όλοι προέβλεπαν ότι ο Θεσσαλός πολιτικός με την ισχυρή στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη θα ήταν ο «αντι-Σημίτης» της Ν.Δ., όπως εύστοχα τον αποκαλούσε τότε ο Κώστας Μητσοτάκης που ήταν ο οργανωτικός μέντορας του μετώπου Σουφλιά.

Η μεγάλη ανατροπή συσχετισμών έγινε όταν μπήκε στο παιχνίδι ο Κώστας Καραμανλής και μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του το μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος.

Οι παλιές μεγάλες φιλοδοξίες του Γιώργου Σουφλιά ζωντάνεψαν τις τελευταίες ημέρες στις μνήμες των περισσότερων στελεχών της Ν.Δ. όταν ενώπιον υπουργών και βουλευτών μίλησε ως αρχηγός για συγχωνεύσεις υπουργείων και ανασχηματισμούς, θυμίζοντας ότι είναι αυτοδημιούργητος και ζει σε ένα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή. Τα κινητά των στελεχών της Ν.Δ. πήραν φωτιά, ενώ γραπτά μηνύματα βουλευτών έφταναν σε δημοσιογράφους για να τους επισημάνουν την «επιστροφή Σουφλιά», όπως αποκαλούν οι φίλοι του τις νέες πρωτοβουλίες του. Η επιστροφή του. Δεν υπάρχει κανείς στη Ν.Δ. που να πιστεύει ότι ο Γ. Σουφλιάς αρκείται να κλείσει τον πολιτικό κύκλο του με το αξίωμα του υπουργού Περιβάλλοντος. Αντίθετα, όλοι είναι βέβαιοι ότι με τη μεθοδικότητα και την επιμέλεια που τον διακρίνει προετοιμάζει χρόνια τώρα ένα εντυπωσιακό φινάλε σε ρόλο πρωταγωνιστή. «Στήριξε και στηρίζει τον Καραμανλή με όλες τις δυνάμεις του και θα είναι δίπλα του μέχρι τέλους χωρίς καμία διάθεση υπονόμευσης» επισημαίνει στενός φίλος του υπουργού και προσθέτει: «Όλοι στη Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι η επιστροφή Σουφλιά στο κόμμα μετά τη διαγραφή του και τα πολύ δύσκολα χρόνια στη σχέση του με τον Καραμανλή ωφέλησε και την παράταξη και τον Πρωθυπουργό».

Όσοι συνομιλούν συχνά με τον Γιώργο Σουφλιά και μπορούν να διακρίνουν τις φιλοδοξίες του- που δεν αποκαλύπτει ποτέ ανοιχτά- λένε ότι έχει τρεις στόχους για τους οποίους δουλεύει ταυτόχρονα. Η πρώτη μεγάλη φιλοδοξία του είναι να βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Μία φιλοδοξία που έχει φανεί από τον προσεκτικό τρόπο με τον οποίο μιλάει με κάθε ευκαιρία για την κυβέρνηση Σημίτη και τα μεγάλα έργα που προσέφερε στη χώρα. Τακτική που του έχει εξασφαλίσει το ρεκόρ δημοτικότητας μεταξύ όλων των στελεχών της Ν.Δ. στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο μεγάλος στόχος ωστόσο, όπως παραδέχονται φίλοι του κ. Σουφλιά, έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιτευχθεί. Και αυτό γιατί έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ο κ. Κ. Παπούλιας, εφόσον συνεχίσει να το επιθυμεί, θα είναι ξανά Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε γίνουν εκλογές με αφορμή την επανεκλογή του είτε όχι.

Οικουμενικός πρωθυπουργός. Η δεύτερη φιλοδοξία του Γιώργου Σουφλιά για την οποία κάποιοι λένε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο είναι να ηγηθεί έστω για έναν χρόνο μιας κυβέρνησης του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού, την οποία θα στηρίζουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Αλλά και αυτό το σενάριο όπως όλα δείχνουν δεν έχει προοπτικές. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει σταθερά και η πιθανότερη εκδοχή είναι να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Ο τρίτος δρόμος για τον Θεσσαλό πολιτικό είναι η διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ. όποτε και εάν ανοίξει η διαδικασία διαδοχής στο κόμμα. Με κανένα στέλεχος της Ν.Δ. ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτό. Όλοι όμως πιστεύουν ότι εάν η συγκυρία τον ευνοεί θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα του 1997. Αυτή τη φορά όμως η σύγκρουσή του δεν θα είναι με τον Κώστα Καραμανλή αλλά με την Ντόρα Μπακογιάννη, που στην πρώτη μάχη ήταν ο βασικός πυλώνας υποστήριξής του αφού διέθετε ισχυρό μηχανισμό.

Στην κούρσα διαδοχής. Όπως λένε παλιοί βουλευτές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ο κ. Γ. Σουφλιάς είναι πολύ πιθανό να μπει στην κούρσα της διάδοχης. «Θα μετρήσει καλά και με σχολαστικότητα όλα τα δεδομένα. Για παράδειγμα, για να κάνει αυτό το βήμα θα πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι τον στηρίζουν πρώτα ο Κώστας Καραμανλής, μετά όλα τα ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. και κυρίως ότι οι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος και Α. Σαμαράς θα δεχθούν να αποσυρθούν από το προσκήνιο και να συνταχθούν μαζί του» λέει παλιός βουλευτής, ο οποίος ταυτόχρονα παραδέχεται ότι όλα αυτά είναι δύσκολα να συμβούν σε μια στιγμή που η Ντόρα Μπακογιάννη είναι το φαβορί.

Όπως και εάν εξελιχθούν τα πράγματα ένα είναι βέβαιο: Με την εμφάνιση στο «Κάραβελ» ο Γιώργος Σουφλιάς μπήκε στο κάδρο των δελφίνων και τώρα η δελφινολογία στη Ν.Δ. αποκτά νέα χαρακτηριστικά, άλλο ενδιαφέρον και πολλή ίντριγκα.

Όλοι στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι εάν η συγκυρία τον ευνοεί, θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς γιατην ήττα του 1997

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “