Γκρεμίζονται τα ποσοστά της Ν.Δ.

Σε κατάρρευση οδηγούνται τα εκλογικά ποσοστά της Ν.Δ., καθώς διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ διευρύνεται μέρα με τη μέρα, προκαλώντας σοβαρούς κλυδωνισμούς στο Μαξίμου, τηΡηγίλλης, την κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Η ελπίδα που υπήρχε μέχρι και πριν από έναν μήνα στην ηγετική ομάδα ότι είναι εφικτός στόχος να σταματήσει η κατηφόρα και στην κάλπη των ευρωεκλογών η ζημιά να περιορισθεί στις 3 μονάδες για τη Ν.Δ., έχει πλέον εξανεμιστεί οριστικά και κανείς στο Μαξίμου δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί. Η χαριστική βολή που κλόvισε και τους πιο αισιόδοξους ήταν η έρευνα που διεξήχθη από την Ρublic Ιssue για λογαριασμό της «Καθημερινής» και του Σκάι, και δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται για τις εθνικές εκλογές 7,5 μονάδες και να εξασφαλίζει οριακή αυτοδυναμία ακόμη και με τον νόμο Σκανδαλίδη.

Ανησυχούν 
Η ανησυχία των επικοινωνιολόγων της Ν.Δ. είναι μήπως η διαφορά αυτή προκύψει και στις ευρωεκλογές, γεγονός που θα δημιουργήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέες κάλπες αμέσως μετά το καλοκαίρι. «Η υπόθεση Παυλίδη ήρθε στη χειρότερη στιγμή για μας. Την ώρα που είχαμε αποφασίσει να ρίξουμε το βάρος στη διεθνή οικονομική κρίση ώστε να φύγουν από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα σκάνδαλα, άνοιξε το παλιό απόστημα της ακτοπλοΐας», λέει στέλεχος της Ν.Δ. που έχει τακτική επαφή με τους επικοινωνιολόγους και τους δημοσκόπους, τους οποίους συμβουλεύεται ο Πρωθυπουργός. «Κάποιοι επικοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι εάν αυτό το νοσηρό κλίμα συνεχισθεί και μετά το Πάσχα, υπάρχουν φόβοι οι προβλέψεις για τις εθνικές εκλογές να ισχύσουν και στις ευρωεκλογές. Οι πολίτες είναι πολύ πιθανό να προεξοφλήσουν την ήττα της Ν.Δ. και να θέλουν να επιταχύνουν τις εξελίξεις», λέει το ίδιο κομματικό στέλεχος, το οποίο χαρακτηρίζει «βαρίδι» τον Αριστοτέλη Παυλίδη και ζητά την παραίτησή του. «Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Τέλης είναι να φύγει, είτε είναι ένοχος είτε όχι, γιατί η παράταξη θα βουλιάξει». Παρασκηνιακές κινήσεις 
Την ίδια ώρα οι διεργασίες στο παρασκήνιο για τη μάχη της διαδοχής συνεχίζονται. Όσοι επιθυμούν να βρεθούν στον θρόνο της Ρηγίλλης κινούνται παρασκηνιακά, παρ΄ ότι δημοσίως με δηλώσεις τους στηρίζουν ανοιχτά τον Κώστα Καραμανλή. Θέλουν όμως να είναι έτοιμοι εάν αιφνιδιαστικά προκηρυχθούν εκλογές. Η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε χθες στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ότι δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας γιατί ο κ. Κ. Καραμανλής θα κερδίσει ξανά τις εκλογές, ενώ ο κ. Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να αναβαπτιστεί στην καραμανλική κομματική βάση. Έτσι επισκέφθηκε τη γενέτειρα του εθνάρχη στις Σέρρες και ζήτησε συστράτευση γύρω από τον Πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς αυτή την ώρα- ούτε ο Πρωθυπουργός- είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα γίνουν εκλογές. Τα σενάρια που υπάρχουν ωστόσο είναι δυο: στις 24 Απριλίου- οπότε θα παραδοθεί το πόρισμα της Εξεταστικής- ο κ. Αρ. Παυλίδης να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα ώστε να διευκολύνει το κόμμα και να αποφορτιστεί το κλίμα. Το δεύτερο σενάριο είναι να μην παραιτηθεί και ταυτόχρονα να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Σ΄ αυτή την περίπτωση εάν η πλειοψηφία μείνει με 150 βουλευτές, ο κ. Καραμανλής μπορεί να επιχειρήσει διπλές εκλογές στις 7 Ιουνίου.

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Χαρακτηρίζουν «βαρίδι» τον Αρ.
Παυλίδη και του ζητούν να παραιτηθεί «γιατί η παράταξη θα βουλιάξει»

Το ΠΑΣΟΚ αγγίζει την αυτοδυναμία

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗδιαφορά από το 2004 που ανήλθε στην κυβέρνηση η Ν.Δ. κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Ρublic Ιssue: με 7,5% το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας, ενώ με το ποσοστό αυτό «ακουμπά» και την πολυπόθητη αυτοδυναμία καθώς εκλέγει από 149 έως 152 βουλευτές.

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Ν.Δ. και στο ερώτημα «τι είδους διακυβέρνηση θέλετε», καθώς το 19% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 16% αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ένα διόλου ευκαταφρόνητο 16% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- Συνασπισμού/ΣΥΡΙΖΑ και ένα 15% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.

Ταυτόχρονα εδώ και τρεις μήνες ανεβαίνει σταθερά η ικανοποίηση από τη λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης: τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν 17%, ενώ σήμερα έχει αγγίξει το 21%.

«Κάποιος μπορεί να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα του Κορυδαλλού»

ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΠαυλίδη φαίνεται να ζητούν και οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. καθώς είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο οι μισοί τουλάχιστον να χάσουν την έδρα τους, αφού εάν ισχύουν τα ποσοστά που δείχνει η χθεσινή δημοσκόπηση, η Ν.Δ. θα βγάλει σχεδόν 90 βουλευτές. Έτσι αρχίζει ένα νέος κύκλος πιέσεων και δημόσιων δηλώσεων βουλευτών όπως οι κ.κ. Καράογλου και Τζιτζικώστας που του ζητούν να παραιτηθεί. Το μεγάλο σοκ στη Ρηγίλλης το προκάλεσε ωστόσο ο υφυπουργός κ. Π. Καμμένος, ο οποίος σήμερα έχει τις αρμοδιότητες που είχε παλιά ο κ. Αρ. Παυλίδης. Αναφερόμενος λοιπόν στους κ.κ.

Μανούση και Παυλίδη είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός:

«Δεν γνωρίζω ποιος λέει την αλήθεια, αλλά αυτό που γνωρίζω και πιστεύω είναι πως μπορεί τουλάχιστον ο ένας από τους δύο- ή ίσως και οι δύο- να βρεθεί ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης και πίσω από τα κάγκελα του Κορυδαλλού για να μη συκοφαντείται το σύνολο του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου». Η δήλωση του κ. Π. Καμμένου προκάλεσε αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. καθώς, όπως λένε πολλοί συνάδελφοί του, «για να μιλά μ΄ αυτό τον τρόπο, κάτι ξέρει για τη δράση του προκατόχου του».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “