Τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της Ν.Δ.

Έχασε το δίχτυ ασφαλείας η Ν.Δ. που νόμιζε ότι θα είχε στην ψηφοφορία για την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο. Το δίχτυ αυτό ήταν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ καθώς στη Ρηγίλλης διατηρούσαν ελπίδες ότι τη δύσκολη ώρα θα έτειναν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο. Έτσι η υπόθεση Παυλίδη εξελίσσεται σε σκληρό πόκερ του Μαξίμου με τον ΛΑΟΣ και η τελευταία παρτίδα θα παιχθεί την ημέρα της κρίσιμης ψηφοφορίας.

O πρόεδρος του ΛΑΟΣ αιφνιδίασε πάλι χθες την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. Δήλωσε ότι θα καλέσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν φανερά υπέρ της παραπομπής του Αριστοτέλη Παυλίδη ώστε να μην κατηγορηθεί το κόμμα του ότι κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με την κυβέρνηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία δεν έχει πλέον την πολυτέλεια των διαρροών και η κυβέρνηση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. «Δύο βουλευτές μας να βρεθούν εκτός γραμμής, ο Παυλίδης θα παραπεμφθεί και τότε οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανές», έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος της Ρηγίλλης που έχει αναλάβει την παρακολούθηση των κινήσεων των «υπόπτων». Οι πιο αισιόδοξοι στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. ελπίζουν ότι κάποιοι λίγοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ που για προσωπικούς λόγους δεν επιθυμούν εκλογές τον Ιούνιο, ενδεχομένως να μην ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής Παυλίδη και να δώσουν ανάσα ζωής για ένα ακόμη διάστημα στην κυβέρνηση.

Η δεύτερη βόμβα.

Αυτή ήταν η δεύτερη «βόμβα» του Γιώργου Καρατζαφέρη μέσα σε σε τρεις ημέρες. Το βράδυ της Τετάρτης είχε ρίξει σωσίβιο στη Ν.Δ. για να παραμείνει στην κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπό έναν όρο: Να παρατείνει η Βουλή τις εργασίες της μέχρι τον Οκτώβριο για να εξεταστούν όλες οι καταγγελίες περί σκανδάλων. «Η Ν.Δ. το ΄89 για να μην παραγραφούν στα σκάνδαλα έκανε ετερόκλητες συμμαχίες με την Αριστερά και έδωσε μάλιστα υπουργεία. Εμείς δεν ζητάμε υπουργεία ούτε θέλουμε να πάρουμε μέρος στη νομή της εξουσίας. Παρέχουμε την κοινοβουλευτική μας στήριξη προκειμένου να γίνει πραγματική κάθαρση στον δημόσιο βίο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Καρατζαφέρης και τονίζει με έμφαση στα «ΝΕΑ»: «Το 2007 η παράταξη πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό της. Αυτή η παράταξη έχει δυο κόμματα, τη Ν.Δ. που εξασφάλισε 152 βουλευτές και τον ΛΑΟΣ που εξασφάλισε 10. Είναι απορίας άξιον πώς κατάφερε η Ν.Δ. μέσα σε 18 μήνες να εξανεμίσει όλη αυτή την προίκα. Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη, θα βοηθήσει και την παράταξη και κυρίως τη χώρα η οποία δεν θα αντέξει αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις από τώρα μέχρι τον Φεβρουάριο».

«Η Μπακογιάννη χαλάει τη σχέση μας με τον Καραμανλή»

Είμαι ένοικος της πολυκατοικίας της παράταξης, επιμένει να δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ας του απαντά ο Λευτέρης Ζαγορίτης ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μένει πλέον σε απέναντι πολυκατοικία.

«Η σχέση του Γ. Καρατζαφέρη με τη Ν.Δ. είναι σχέση πάθους και γι΄ αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη», λέει βουλευτής της πλειοψηφίας- ένας από τους 15 που φλερτάρουν ανοιχτά με τον ΛΑΟΣ και κάποιοι είναι πιθανό να βρεθούν στα ψηφοδέλτιά του στις προσεχείς εκλογές.

Για τα εθνικά θέματα.

Πάντως στο στόχαστρο του Γ. Καρατζαφέρη είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια η Ντόρα Μπακογιάννη. Εντός και εκτός Βουλής στρέφει τα βέλη του εναντίον της και την κατηγορεί ανοιχτά για τις κινήσεις της στα εθνικά μας θέματα. «Δεν επιτίθεμαι στην Μπακογιάννη γιατί είναι ψηλή και καστανή. Δεν έχω προσωπικά μαζί της. Την επικρίνω δριμύτατα γιατί είναι συντεταγμένη πλήρως στο άρμα των Αμερικανών. Τους λέει πάντα “ναι” και αυτό αποβαίνει εις βάρος των εθνικών θεμάτων. Θα συνεχίσω λοιπόν την κριτική μου», λέει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και σπεύδει να επισημάνει ότι ιδεολογικά βρίσκεται πιο κοντά στον Κώστα Καραμανλή απ΄ ό,τι στην υπουργό Εξωτερικών. Για ιδεολογικές διαφορές με τον ΛΑΟΣ μιλούν και οι φίλοι της Ντ. Μπακογιάννη και επισημαίνουν ότι οι δρόμοι της υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ δεν μπορούν να συναντηθούν ούτε στα εσωτερικά ούτε στα εξωτερικά θέματα, διότι «εκείνος κινείται στα άκρα με εκείνη στη μέση οδό».

Παρ΄ ότι όμως, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης δεν έχει με τον Πρωθυπουργό ανυπέρβλητα ιδεολογικά εμπόδια, δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να βρουν σημεία επαφής για κοινή στάση. Παρά το γεγονός ότι ο ΛΑΟΣ πολλές φορές έχει τείνει χείρα βοηθείας, το Μαξίμου δεν άδραξε την ευκαιρία. Ο λόγος για τον κ. Καρατζαφέρη είναι ότι «στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ασφαλές κέντρο εξουσίας. Συζητάς ένα θέμα σήμερα με τον Καραμανλή ή κάποιον κορυφαίο υπουργό και μετά έρχεται η Μπακογιάννη και το χαλάει. Για παράδειγμα επί ΠΑΣΟΚ ήξερες ότι το κέντρο εξουσίας είναι ένα: ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τώρα δεν υπάρχει τέτοια πράγμα».

Ανοιχτές οι γέφυρες.

Πάντως στη Ν.Δ. πέραν των βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων που κλείνουν το μάτι στο Γ. Καρατζαφέρη, υπάρχουν και υπουργοί που θα έβλεπαν θετικά τη συνεργασία και τώρα και στο μέλλον με τον ΛΑΟΣ και γι΄ αυτό φροντίζουν να κρατούν ανοιχτές τις γέφυρες επικοινωνίας. Το πιθανότερο σενάριο σε κάθε περίπτωση είναι ότι στις προσεχείς εθνικές εκλογές, τα δυο κόμματα της Δεξιάς θα προσέλθουν χωριστά στις κάλπες. Τι θα γίνει την επομένη των εκλογών; Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι θα έχει ενδιαφέρον μόνο εάν η Ν.Δ.

είναι πρώτο κόμμα και χρειάζεται συνεργασία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης λέει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ακούσει τι έχει να πει το πρώτο κόμμα, είτε αυτό είναι η Ν.Δ. είτε είναι το ΠΑΣΟΚ, και μετά θα αποφασίσει. Εάν όμως το ΠΑΣΟΚ τελικά εξασφαλίσει αυτοδυναμία, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι προφανές πως ο εσωτερικός διάλογος στη Δεξιά θα αναβληθεί επ΄ αόριστον.

Στη Ν.Δ.
υπάρχουν και υπουργοί που θα έβλεπαν θετικά τη συνεργασία και τώρα και στο μέλλον με τονΛΑΟΣ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “