Η κοινωνία δεν ανέχεται τα σκάνδαλα

Η Μαριέττα Γιαννάκου δεν μασάει τα λόγια της. Μετά την ολική επαναφορά στην πρώτη γραμμή της Ν.Δ. είναι εμφανής η ικανοποίησή της για τη στάση που τηρούν τώρα απέναντί της η ηγεσία και τα στελέχη της Ν.Δ.

Παραμένει ωστόσο αμετακίνητη στις απόψεις της και δεν φροντίζει να στρογγυλεύει τις εκφράσεις της. Κορυφαίο παράδειγμα το βιβλίο της Ιστορίας, ένα θέμα για το οποίο δέχθηκε εσωτερικό πόλεμο με αποτέλεσμα να χάσει την έδρα στις εθνικές εκλογές. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα επιμένει στην άποψη ότι στις δημοκρατικές χώρες τα βιβλία γράφονται από επιστήμονες και αξιολογούνται από επιστήμονες, οι οποίοι και διορθώνουν τα λάθη και όχι με τον εκάστοτε υπουργό. Δηλώνει ότι γνωρίζει ποιοι τη χτύπησαν στις εκλογές του 2007 και προσθέτει: «Εκτιμώ ότι ήδη το έχουν μετανιώσει». Αιχμηρή είναι όταν αναφέρεται και στα στελέχη της Ν.Δ. που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν αναμειχθεί σε σκάνδαλα ενώ δεν συμμερίζεται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί ότι ο κόσμος γύρω μας εξελίσσεται και εμείς αναλώνουμε πολύτιμες πολιτικές ευκαιρίες όπως οι ευρωεκλογές σε θέματα πουδεν έχουν σχέση με αυτές

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Γιάννης Αρβανίτης 
Πριν από μερικά χρόνια ως υπουργός Παιδείας ξεκινήσατε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην πολυμεταρρυθμισμένη εθνική μας παιδεία. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, ο Πρωθυπουργόςσάς άδειασε κανονικά και ο διάδοχός σας έκανε στροφή 180 μοιρών χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός. Τώρα ο Πρωθυπουργός σάς τοποθετεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και πλέκει το εγκώμιό σας. Μπορείτε να μου εξηγήσετε σας παρακαλώ τι είδους πολιτική συνέπεια διαφαίνεται μέσα από τέτοιες συμπεριφορές; 

Ο Πρωθυπουργός μού πρότεινε να αναλάβω τη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και αναγνώρισε ρητά την προστιθέμενη αξία που είχαν οι προσπάθειες που έκανα στο υπουργείο Παιδείας κατά την περίοδο 2004-2007. Εκτιμώ ότι αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη προσήλωσης στις πολιτικές αξίες και τις προγραμματικές θέσεις που είχαμε διαμορφώσει για την Παιδεία, και τις οποίες εφάρμοσα απαρέγκλιτα. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε ανταποκρίθηκα στην πρόταση του Πρωθυπουργού, καθώς πίστευα και πιστεύω ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και, όπως γνωρίζετε, σε θέματα πολιτικής συνέπειας δεν κάνω εκπτώσεις.

Πάνος Κοτρώτσος 
Μήπως μπορείτε να μας θυμίσετε πόσες και ποιες ευνοϊκές θέσεις πήρε το Ευρωκοινοβούλιοτην τελευταία πενταετία στο σύνολο των εθνικών μας θεμάτων;

Η ανταπόκριση του Ευρωκοινοβουλίου σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι ανάλογη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας των Ελλήνων ευρωβουλευτών να προάγουν τις ελληνικές θέσεις.

Κατά την περίοδο 2004-2009 το Ευρωκοινοβού- λιο υιοθέτη- σε σε πολλές περιπτώσεις θέσεις σύμφωνες με τα ελληνικά συμφέροντα όπως για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Για τις ελληνικοτουρκικές σχέσεις έχει θέσει ως σημεία ελέγχου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα μέσω της ανάκλησης του τουρκικού casus belli, την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο και την παροχή απάντησης για τους αγνοουμένους, αλλά και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Για το ζήτημα των Σκοπίων – παρά την αρχική πρόθεση του Ολλανδού εισηγητή ευρωβουλευτή στη σχετική Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου να γίνει αναφορά ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς- τελικά το κείμενο αναφέρεται σε παράκληση του Ευρωκοινοβουλίου να βρεθεί λύση στο ζήτημα, κατόπιν μεγάλης πίεσης των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Κώστας Βασιλείου 
Από όσα διαβάζω, αρχικά αρνηθήκατε να είστε επικεφαλής.

Μετά τι άλλαξε;

Πρέπει να πω ότι τις τελευταίες ημέρες πριν από την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου δέχθηκα επίσημη πρόταση από τον Πρωθυπουργό για να αναλάβω τη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Τα γραφόμενα στον Τύπο αποτελούσαν εικασίες τρίτων. Σε κάθε περίπτωση, ένα ενεργό πολιτικό στέλεχος προσφέρει τις υπηρεσίες του στην παράταξή του από τη θέση που μπορεί να προσφέρει περισσότερα, αναλόγως των πολιτικών συνθηκών. Αυτό και έπραξα.

Μαρία Νικολαΐδου 
Είπατε ότι δεν θα είστε υποψήφια στην Α΄ Αθήνας, εάν σας προταθεί όμως να γίνετε επίτροποςή βουλευτής;

Η απόφασή μου να αποδεχθώ την πρόταση για το ευρωψηφοδέλτιο δεν ήταν τυχαία. Μέχρι στιγμής, και υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν βλέπω λόγο να αλλάξω την απόφαση αυτή.

Κώστας Καραμπίνης 
Εάν η Ν.Δ. χάσει στις ευρωεκλογές με διαφορά μεγαλύτερη των 4 μονάδων ο κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο;

Η διενέργεια πρόωρων εκλογών προβλέπεται από το Σύνταγμα για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Τα αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων για άλλα ζητήματα, όπως οι ευρωεκλογές, δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τους λόγους. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα στο θέμα της τήρησης των συνταγματικών ρυθμίσεων έχει επιδείξει θρησκευτική ευλάβεια και σοβαρότητα. Δεν νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα μεταβάλει τη στάση του αυτή.

Βασιλική Ρεμούνδου 
Λένε ότι η μάχη σ΄ αυτές τις εκλογές δεν γίνεται για την Ευρωβουλή αλλά έχει πάρει χαρακτήραδημοψηφίσματος για παραμονή ή όχι της Ν.Δ. στην εξουσία. Εσείς συμφωνείτε με αυτό;

Δυστυχώς τέτοιες προσεγγίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθιστούν δυσχερή την προσπάθεια για πολιτική συζήτηση επί των θεμάτων που αφορούν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας σε αυτές τις εξελίξεις. Η εσωστρέφεια που αναδεικνύεται από ένα τέτοιο σκεπτικό δυστυχώς καταδεικνύει ότι δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί ότι ο κόσμος γύρω μας εξελίσσεται και εμείς αναλώνουμε πολύτιμες πολιτικές ευκαιρίες όπως οι ευρωεκλογές σε θέματα που δεν έχουν σχέση με αυτές.

Βασίλης Πολιτόπουλος 
Είστε από τους αισιόδοξους στη Ν.Δ. που πιστεύουν ότι ο κ. Καραμανλής θα καταφέρει στοτέλος να γυρίσει το παιχνίδι και να κερδίσετε ξανά εθνικές εκλογές;

Ένα κόμμα εξουσίας, όπως η Ν.Δ., πάντα προσπαθεί για την εκλογική νίκη, σε κάθε περίσταση. Μια τέτοια προσπάθεια δεν εδράζεται στην αισιοδοξία αλλά στη σκληρή δουλειά και την πεποίθηση για την ορθότητα των πολιτικών μας. Και οφείλω να πω ότι αυτήν την πεποίθηση τη μοιραζόμαστε όλοι στη Ν.Δ.

Μάγδα Παπαϊωάννου 
Εάν χρειαστεί να συνεργαστείτε με τον ΛΑΟΣ προκειμένου να σχηματίσετε κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, εσείς θα διαφωνήσετε;

Ήδη για το ζήτημα αυτό έχει τοποθετηθεί δημόσια ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του περί συνεργασίας με τα άκρα και δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

Μάχη Κωσιοπούλου 
Από την επαφή σας με τους πολίτες διαπιστώνετε ότι ο κύριος λόγος της μεγάλης φθοράς τηςΝ.Δ. είναι η οικονομική πολιτική ή τα σκάνδαλα;

Η κακή οικονομική συγκυρία αποτελεί πάντα μια πηγή προβλημάτων για τους πολίτες. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι ορατή σε κάθε πολίτη που δεν φοράει κομματικές παρωπίδες. Όμως σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα ηθικής πολιτικής τάξης είναι αδιαπραγμάτευτα και τυχόν συμπεριφορές που θέτουν τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές, και δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από τη Ν.Δ.

ούτε από την κοινωνία.

Κωνσταντίνα Παπαβασιλείου 
Εάν επρόκειτο να χειριστείτε ξανά το θέμα του βιβλίου της Ιστορίας, θα κάνατε τις ίδιες κινήσεις;

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της δημόσιας παρουσίας και πράξης μου είναι η συνέπεια στις αρχές μου και η προσήλωση στην εφαρμογή των νόμων. Εφόσον οι αρχές μου, μου επιβάλλουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, αυτή θα ακολουθήσω. Το θέμα του βιβλίου της Ιστορίας από επιστημονικό και ιστορικό μετατράπηκε σε παραπολιτικό και από ένα σημείο και μετά συκοφαντικό για μένα. Γνωρίζω ποιοι συνέβαλαν σε αυτό και εκτιμώ ότι ήδη το έχουν μετανιώσει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “