Κλίνατε επί δεξιότερα η γραμμή Καραμανλή

Κλίνατε επί δεξιά. Είναι το νέο δόγμα στο Μέγαρο Μαξίμου μετάτην ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές και την εντυπωσιακήάνοδο του κόμματος του Γ. Καρατζαφέρη.

Μια άνοδος που προκαλεί μεγάλο άγχος στη Ρηγίλλης καθώς το διαμέρισμα του ΛΑΟΣ στην κεντροδεξιά πολυκατοικία είναι πλέον ευρύχωρο και σε καλή θέση. Αυτός είναι και ο λόγος που δύο 24ωρα μετά τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να σταματήσει τη συζήτηση των στελεχών για συνεργασία με το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη. «Μπορούμε να ανανεώσουμε, μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε, μπορούμε και πάλι να τονώσουμε την πλατιά συμμαχία με τους πολίτες και την κοινωνία. Το μπορούμε. Είναι στο χέρι μας. Και για να το κάνουμε αυτό δεν χρειαζόμαστε, ούτε είναι νοητές, συνεργασίες κομματικές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Κι όπως εκτιμούν κομματικά στελέχη, εάν αφήσει αυτήν την ώρα ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ουσιαστικά θα δώσει πράσινο φως στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. χωρίς δυσκολία και ενοχές να μετακινούνται προς το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.

Ο Πρωθυπουργός χθες στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την ήττα προανήγγειλε σκληρή στάση στο θέμα των λαθρομεταναστών. Την ίδια ώρα υπουργοί και κομματικά στελέχη προαναγγέλλουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη συνταγή Σαρκοζί ώστε σταδιακά να καταλάβει τον ιδεολογικό χώρο του ΛΑΟΣ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Να πάρει η Ν.Δ. τη θεματολογία του ΛΑΟΣ κυρίως στην εξωτερική πολιτική και στην ασφάλεια των πολιτών και να την ενσωματώσει στον δικό της πολιτικό λόγο», λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Δεν θα μείνουμε όμως στα λόγια, θα προχωρήσουμε και στην πράξη. Η πρώτη κίνηση θα είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου να αλλάξει όψη το κέντρο της Αθηνάς το οποίο αυτήν την ώρα είναι γκέτο των λαθρομεταναστών». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι για το θέμα των μεταναστών ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και με όποιο κόστος το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί χωρίς άλλη αναβολή.

Στελέχη του ΛΑΟΣ σχολίαζαν ωστόσο ότι για να ακολουθήσει κάποιος την τακτική Σαρκοζί είναι μια κουβέντα, πρέπει να έχει ο ίδιος αλλά και οι επιτελείς τα ίδια χαρακτηριστικά. Και εκτιμούσαν ότι καιρό τώρα επιχειρεί η Ν.Δ. αυτήν την τακτική αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο κ. Καραμανλής πάντως δίνοντας οδηγίες στους υπουργούς του για τον τρόπο που θα κινηθούν το προσεχές διάστημα, προανήγγειλε και τη λήψη σκληρών αστυνομικών μέτρων: «Θεσπίζεται άμεσα αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τους δράστες εγκληματικών πράξεων – αυτά τα έχουμε πει ήδη, αλλά τώρα είναι η φάση που πρέπει να νομοθετηθούν. Είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για όσους καλύπτουν ή αλλοιώνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, κρυβόμενοι έτσι πίσω από την ανωνυμία που παρέχει αυτή η κάλυψη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι με τη ρύθμιση αυτή η Πολιτεία ουσιαστικά θωρακίζει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, το οποίο υποσκάπτεται και παρεμποδίζεται από τη βία κα τη δράση των κουκουλοφόρων, όπως επίσης και τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία από απρόκλητες βλάβες και βανδαλισμούς».

Για τα καρτοκινητά 
Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμη ότι πολύ σύντομα- όπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ»- θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των καρτοκινητών τηλεφώνων. «Για την προστασία των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά «φέρνουμε άμεσα προς ψήφιση τη ρύθμιση για την τέλεση εγκληματικών πράξεων με το πέπλο της ανωνυμίας. Θεσπίζεται η ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, με παράλληλη ωστόσο διασφάλιση των εγγυήσεων που αφορούν τα στοιχεία προσωπικών δεδομένων».

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

επιχείρησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για συνεργασία με Καρατζαφέρη για να βάλει φρένο στις διαρροές


«Εμείς φταίξαμε και εμείς οφείλουμε να διορθωθούμε»

Μια πρώτη μίση αυτοκριτική για την ήττα των εκλογών επιχείρησε να κάνει χτες ο κ. Καραμανλής. Είπε σε κλειστή συνεδρίαση αυτά που πολλά στελέχη και οπαδοί του περίμεναν να ακούσουν από το Ζάππειο τη νύχτα των εκλογών, όπως χαρακτηριστικά λέει βουλευτής της περιφέρειας που εκφράζει και άλλους συναδέλφους του: «Η απογοήτευση πολλών πολιτών αφορά και συμπεριφορές, πράξεις ή παραλείψεις που τους ενόχλησαν και τους πίκραναν. Αφορά δηλαδή συμπεριφορές που παραβίασαν ξεκάθαρες αρχές τις οποίες συμφωνήσαμε με τους πολίτες από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου. Από σήμερα, γυρίζουμε σελίδα», είπε ο κ. Καραμανλής και αφού κάλεσε τους υπουργούς και περικόψουν περιττές δαπάνες και ταξίδια, πρόσθεσε: «Δεν αναζητούμε- και σας καλώ να μην αναζητήσετε- τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος αλλού, παρά μόνο στον εαυτό μας. Δεν χρειαζόμαστε, ούτε βοηθά βέβαια η αναζήτηση δικαιολόγησης του εκλογικού αποτελέσματος. Άλλωστε μπορούν να δοθούν πολλές ερμηνείες. Η ουσία όμως είναι απλή: Εμείς φταίξαμε. Εμείς οφείλουμε να διορθωθούμε. Εμείς οφείλουμε να διορθώσουμε όλα εκείνα που πίκραναν, που στεναχώρησαν, που δυσαρέστησαν, που απογοήτευσαν τους πολίτες». 
Άνω κάτω η… πολυκατοικία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr

ΑΝΩ ΚΑΤΩ κάνει τη Ν.Δ. ο Γ. Καρατζαφέρης. Η βαριά εκλογική ήττα έχει φουντώσει τη συζήτηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο για συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, διχάζοντας υπουργούς και βουλευτές.

Με στόχο να βάλει φρένο σε αυτήν τη συζήτηση, που επιτείνει την ηττοπάθεια στο κυβερνών κόμμα, ο κ. Καραμανλής έσπευσε χθες να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας, αλλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι τα σενάρια της συμπόρευσης με τον κ. Καρατζαφέρη θα παραμένουν ανοικτά και θα επανέρχονται κάθε φορά που οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν ότι μεγαλώνει το προβάδισμα που έχει αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ. Στήριξη Ν.Δ. από Καρατζαφέρη
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη Ν.Δ. σπεύδει από την πλευρά του να εκμεταλλευθεί και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος εμφανίζεται ανοικτός για σύμπλευση με την κυβέρνηση, στη βάση μιας κοινής ατζέντας για τα εθνικά θέματα και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να παρουσιάσει ένα «κείμενο αρχών» από την πλευρά του ΛΑΟΣ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, σε κάθε νομοθετική ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη τη δική του ατζέντα.

Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. προχωρούν σε κινήσεις προσέγγισης του Γ. Καρατζαφέρη, καθώς είναι πεπεισμένα ότι θα είναι λάθος του κόμματος να αποκλείσει εκ των προτέρων το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ.

Παρέμβαση Μεϊμαράκη 
Αίσθηση προκάλεσε χθες η παρέμβαση του Ευάγγ. Μεϊμαράκη, ο οποίος ανέφερε (στη ΝΕΤ) ότι «μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία, εάν υπάρξει συμφωνία σε βασικές προτεραιότητες». Η παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είχε προηγηθεί της αναφοράς του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά της συνεργασίας. Τον ίδιο δρόμο, άλλωστε, δείχνουν από προχθές αρκετοί βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., όπως οι κ.κ. Ι. Μανώλης, Κατερίνα Παπακώστα και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ασπάζονται εν πολλοίς τη θεωρία του κ. Καρατζαφέρη περί «κοινής πολυκατοικίας» στην οποία συγκατοικούν Ν.Δ. και ΛΑΟΣ.

Οι κινήσεις αυτές, ωστόσο, έχουν ανάψει φωτιές σε Μαξίμου και Ρηγίλλης. Στο κυβερνητικό επιτελείο ανησυχούν ότι το έντονο «φλερτ» με τον κ. Καρατζαφέρη μπορεί να εκληφθεί ως «ένδειξη πανικού» για την κατάρρευση των ποσοστών της Ν.Δ. Έτσι, εκτός από τη χθεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού, οι επιτελείς του Μαξίμου πέρασαν «γραμμή» σε υπουργούς και βουλευτές να κλείσουν κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο της συνεργασίας.

Ανεξάρτητα από τη «γραμμή» του Μαξίμου, πάντως, δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη που θεωρούν ότι η Ν.Δ. θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει κάθε συνεργασία με τον κ. Καρατζαφέρη. Συνεργάτες της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, που βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με τον κ. Καρατζαφέρη, παρατηρούν ότι «όταν ενώνονται τα ποσοστά δύο κομματών δεν καταλήγουν στο ίδιο άρθοισμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια σύμπραξη με τον ΛΑΟΣ θα μειώσει περαιτέρω τη δύναμη της Ν.Δ., καθώς θα υπάρχουν διαρροές ψηφοφόρων που κινούνται στον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Αρνητικές επιπτώσεις για τη Ν.Δ. εκτιμούν ότι προκαλεί το «φλερτ» με τον ΛΑΟΣ και συνεργάτες του κ. Γ. Σουφλιά, ενώ ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος τονίζει ότι η σχετική συζήτηση «δεν είναι σκόπιμη» για τη Ν.Δ.

«Μας προσβάλλει…» 
Αντίθετοι στη συνεργασία δήλωσαν χθες και οι κ.κ. Γερ. Γιακουμάτος και Γ. Σούρλας, ενώ δεν έλειψαν και σκληρές δηλώσεις κατά του κ. Καρατζαφέρη. «Προσβάλλει με τις χειρονομίες και τις πράξεις του την εξωτερική εμφάνιση της πολυκατοικίας… Ο κ. Καρατζαφέρης είναι ένα άτομο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη νοοτροπία, τη φιλοσοφία και το πολιτικό επίπεδο της Ν.Δ.», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φωτεινή Πιπιλή. «Ο ΛΑΟΣ είναι ένα άλλο κόμμα, με άλλη ιδεολογία… », σχολίασε ο κ. Σ. Τσιτουρίδης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “