Μάχη θυρωρών - Καραμανλή

Μία εβδομάδα μετά την πρώτη ήττα της Ν.Δ., ο κ. Κώστας Καραμανλής έχει καταλήξει σε δύο αποφάσεις: δεν θα κάνει ανασχηματισμό τώρα και δεν θα κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο. Με την απόφαση αυτή προς το παρόν κλείνει την πόρτα για αλλαγή φρουράς στα κρίσιμα στρατηγεία, που είναι η επικοινωνία της κυβέρνησης και η γραμματεία του κόμματος.

Το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση και στο κόμμα, ωστόσο, έχει προκαλέσει μάχη στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ., η οποία τις προσεχείς ημέρες θα εξελιχθεί σε πόλεμο εάν, όπως λένε στελέχη της Ρηγίλλης, ο Πρωθυπουργός με την πρώτη ευκαιρία δεν διασαφηνίσει ότι οι αλλαγές προσώπων δεν είναι στις προτεραιότητές του. Αυτή την ώρα η μάχη των αλλαγών δίνεται με διαρροές, υπονοούμενα, δείπνα, γεύματα και καφέδες σε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν δημόσιες αιχμές εναντίον συγκεκριμένων προσώπων που βρίσκονται σε θέσεις- κλειδιά.

Τρεις κορυφαίοι υπουργοί ζητούν σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας: είναι ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Για αλλαγές μιλάει και η Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζει όμως ότι τα πρόσωπα δεν είναι το κυρίαρχο ζήτημα αυτή την ώρα αλλά η στροφή στην πολιτική.

θα αποκάλυπτε πανικό. Αυτή ωστόσο δεν είναι η κυρίαρχη άποψη στη Ν.Δ. Οι περισσότεροι υπουργοί και τα κορυφαία κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα αποκάλυπτε τον πανικό της ηγετικής ομάδας την ώρα που επισήμως η γραμμή του κόμματος είναι ότι ο νικητής των εκλογών δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ αλλά η αποχή. Κορυφαίοι υπουργοί που συνομιλούν συχνά με τον Πρωθυπουργό ρισκάρουν την πρόβλεψη ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν τον Μάρτιο εάν τις προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ και ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει σύντομα. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι όποιος είδε και άκουσε με προσοχή τον κ. Κ. Καραμανλή στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κυβερνητικής Επιτροπής κατάλαβε ότι η άμεση προτεραιότητά του αυτή την ώρα δεν είναι ο ανασχηματισμός. «Το “πατήστε γκάζι” είναι η φράση- κλειδί. Θέλει να εξαντλήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο όλα τα περιθώρια με το σημερινό σχήμα και εάν δεν του βγει να κάνει ένα τελευταίο ανακάτεμα στην τράπουλα προτού μπει στην ευθεία για τις κλάπες του Μαρτίου», ισχυρίζεται κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ.

Σουφλιάς: Τώρα είναι η ώρα…

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Γιώργος Σουφλιάς- ένας από τους πλέον αξιόπιστους συνομιλητές του Πρωθυπουργού- εισηγείται τώρα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Θέλει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στην επικοινωνία και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο κόμμα, διότι πιστεύει ότι σε αυτήν τη συγκυρία είναι τα κατάλληλα πρόσωπα γι΄ αυτές τις δύσκολες θέσεις. Αυτή η άποψη έχει φανατικούς οπαδούς και φανατικούς πολέμιους.

Πάντως η θέση του Πρωθυπουργού, σ΄ αυτήν την φάση τουλάχιστον, είναι να περάσει στην αντεπίθεση τώρα με πολιτικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. «Λαθρομετανάστες, Παιδεία, Υγεία και εξυγίανση οργανισμών που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, όπως ο ΟΣΕ, είναι τα θέματα στα οποία πρέπει να γίνουν ανατροπές με όποιο κόστος» λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει με έμφαση: «Εάν αλλάξουμε τώρα πρόσωπα σε κρίσιμα υπουργεία μέχρι να βάψουν το γραφείο τους- που λέει ο λόγος- και να μάθουν τα θέματα θα έχουμε χάσει έξι μήνες. Ε, μετά θα γίνουν εκλογές. Με τα στελέχη που έχουμε σήμερα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Και εάν χρειαστούν δυο, τρεις διορθωτικές παρεμβάσεις αυτές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “