«Πάμε να χάσουμε... λίγο τον Σεπτέμβριο»

Το προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» τελικά ήταν προφητικό, και βρήκε μετεκλογική εφαρμογή στο εσωτερικό της Ν.Δ. Το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη εκπέμπουν σήμα κινδύνου και το καθένα με τον τρόπο του υπαγορεύει στον Πρωθυπουργό τις επόμενες κινήσεις.

Επίσης, ο κ. Καραμανλής απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία της Ν.Δ. με τον ΛΑΟΣ μιλώντας για «αγεφύρωτες διαφορές», ενώ χαρακτήρισε «ακρότητα» την κίνηση Καρατζαφέρη να προσκαλέσει βουλευτές της Ν.Δ. να ενταχθούν στο κόμμα του. Ακόμη, έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας και επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επειδή χρησιμοποιεί, όπως είπε, τον κορυφαίο θεσμό χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Πολλά κορυφαία στελέχη ζεσταίνουν ξανά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, υπάρχουν όμως αντίθετες απόψεις από ισχυρά πρόσωπα με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση στην ηγετική ομάδα. Στο μόνο που δείχνουν να συμφωνούν οι περισσότεροι είναι να επιστρέψει στο κόμμα ο κ. Β. Μεϊμαράκης. Το σενάριο για αιφνιδιαστικές εκλογές το Σεπτέμβριο επανήλθε δυνατά στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα. Το νέο χτύπημα της τρομοκρατίας, η προαγγελία της παραίτησης του Γιάννη Μανώλη και η δημόσια διαφοροποίηση για πρώτη φορά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε κρίσιμα θέματα έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Το Μαξίμου πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική τού βλέποντας και κάνοντας, και να χαράξει από τώρα στρατηγική για το πώς θα κινηθούμε μετά το καλοκαίρι. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να συρθούμε ξανά πίσω από το κάρο των εξελίξεων. Πρέπει να τις διαμορφώσουμε εμείς τις εξελίξεις», υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός που διακινεί το σενάριο της ευπρεπούς ήττας για τη Ν.Δ.

Ο κρυφός στόχος. «Εδώ που έφθασαν τα πράγματα ο στόχος μας πρέπει να είναι ξεκάθαρος», σημειώνει και προσθέτει: «Η καλύτερη περίπτωση για μας είναι να εμποδίσουμε την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και εάν αυτό δεν το πετύχουμε τουλάχιστον να οδηγήσουμε τον Γ. Παπανδρέου σε μια οριακή νίκη με 151 βουλευτές. Πρέπει να ξεχάσουμε το ενδεχόμενο ότι αυτή η Βουλή μπορεί να ανοίξει ξανά με την παρούσα σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και αυτό γιατί μετά το καλοκαίρι θα υπάρχουν πολλοί “Μανώληδες” στη Ν.Δ. Όλοι εκείνοι που βλέπουν ότι η επανεκλογή τους είναι από αδύνατη έως δύσκολη θα έχουν απρόβλεπτη συμπεριφορά- θα είναι κινούμενες βόμβες και θα κάνουν ακραίες κινήσεις για συγκινήσουν ή να εντυπωσιάσουν τους χαμένους ψηφοφόρους τους».

«Δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της απεσταλμένης μας Ειρήνης Δ. Καρανασοπούλου)

Ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού πολιτικού σκηνικού επιχείρησε από τις Βρυξέλλλες ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Με τρόπο κατηγορηματικό απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, ενώ εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Επιπλέον «άδειασε» τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έχει ζητήσει την υποψηφιότητα των βατοπεδινών και αλλαγές, αντιμετώπισε απαξιωτικά τον Γιάννη Μανώλη και κάλυψε πλήρως τους κ.κ. Παυλόπουλο και Μαρκογιαννάκη, όπως και τους αστυνομικούς. Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε «δεν έχω καμιά πρόθεση να πάμε σε εκλογές», ενώ αναφερόμενος σε τυχόν «αλλαγές» που θα επιχειρήσει στην κυβέρνησή του (σ.σ.: ανασχηματισμός) είπε πως υπάρχει ανάγκη ταχύτερης προώθησης των μεταρρυθμίσεων και «να δουλέψουμε πιο αποτελεσματικά», κυρίως στην περίοδο της κρίσης. «Δεν χωρούν κινήσεις εντυπωσιασμού… είναι κατώτερες των περιστάσεωνδεν επιδιώκω να εντυπωσιάσω κανέναν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις απόψεις του κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Καραμανλής είπε πως «όλοι κρινόμαστε, όλοι αξιολογούμαστε, και οι νυν βουλευτές και οι υποψήφιοι να είναι βουλευτές, κι έρχεται η ώρα της αξιολόγησης και τότε τον τελικό λόγο τον έχω εγώ».

Για το ενδεχόμενο παραίτησης εν ευθέτω χρόνω του κ. Μανώλη, ο Πρωθυπουργός είπε πως δεν φοβάται τίποτε και πρόσθεσε: «Δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι. Ακόμη κι αν κάποιος θέλει να άρει την εμπιστοσύνη του, ας το πράξει, αλλά να αναλάβει και την ευθύνη».

«Θα αντέξουμε μέχρι τον Μάρτιο»

Στον αντίποδα του σεναρίου της ευπρεπούς ήττας, ορισμένοι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού και στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι «ο πανικός και η βιασύνη είναι κακοί σύμβουλοι για την πολιτική» και εισηγούνται στον κ. Κ. Καραμανλή να κινηθεί θεσμικά και με σοβαρότητα. «Πρέπει να μείνουμε στην εξουσία και να το παλέψουμε. Η εικόνα του Καραμανλή μπορεί να έχει θολώσει αλλά αντέχει. Πρέπει να δώσει τη μάχη και ν΄ αφήσει το ΠΑΣΟΚ να πάρει εκείνο την ευθύνη της πρόωρης κάλπης, με αφορμή την εκλογή Προέδρου τον Μάρτιο του 2010», λέει κορυφαίος υπουργός και υποστηρίζει: «Όσοι λένε ότι η ήττα μας τον Σεπτέμβριο θα είναι μικρότερη από τον Μάρτιο κάνουν λάθος. Εάν στήσουμε κάλπες το φθινόπωρο, οι πολίτες θα μας τιμωρήσουν γιατί θα καταλάβουν ότι πρόκειται για τερτίπι και κίνηση τακτικής.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “