Εξάμηνο πόκερ με τον Πρόεδρο

Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και όχι τον Σεπτέμβριο με αιφνιδιασμό του Καραμανλή, επιμένουν με τρόπο κατηγορηματικό κορυφαίοι υπουργοί που βρίσκονται σεκαθημερινή επαφή με τον Πρωθυπουργό.

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής σπρώχνει στην έξοδο τον Γιάννη Μανώλη και ρίχνει το γάντι στους βουλευτές που ενδεχομένως σχεδιάζουν να τον αμφισβητήσουν τον Σεπτέμβριο. «Δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι» είπε από τις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής και με αυτή τη φράση δεν απευθύνθηκε μόνο στον Γιάννη Μανώλη, αλλά τουλάχιστον σε ακόμη 10 βουλευτές τους οποίους στη Ρηγίλλης αποκαλούν «υπόπτους» λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και τονίζει: «Όποιος μπορεί να αποκωδικοποιεί τον κ. Καραμανλή, αντιλαμβάνεται ότι τώρα δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί με κανέναν στη κυβέρνηση, το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την πρόθεση του αυτή αποκάλυψε με τη φράση ότι όποιος θέλει, “ακόμη και την κυβερνήσει μπορεί να ρίξει, αλλά θα πάρει και την ευθύνη”». Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποιος από τους βουλευτές τού δημιουργήσει πρόβλημα με διλήμματα που «υποκρύπτουν εκβιασμό»- σύμφωνα με την έκφραση κορυφαίου στελέχους- ενδεχομένως να αποτελέσει το όχημα για τον κ. Καραμανλή «να πάει στην κάλπη πριν από τον Μάρτιο, καταγγέλλοντας σκοτεινές παρασκηνιακές συνωμοσίες». Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να βολέψει τον Πρωθυπουργό να στήσει κάλπες πριν μεγαλώσει το άνοιγμα της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτή την αναμέτρηση να μην την έχει προκαλέσει ο ίδιος και έτσι να καταφέρει να συσπειρώσει τους θυμωμένους σήμερα οπαδούς του.

Σίγουροι για την παραίτηση 
Ειδικότερα για τον Γιάννη Μανώλη, συνομιλητές του κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι το θέμα είναι λήξαν για το Μαξίμου, καθώς οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού πιστεύουν ότι ο κ. Μανώλης θα τηρήσει τον λόγο του. Δηλαδή θα παραιτηθεί και δεν θα γίνει ανεξάρτητος βουλευτής, κίνηση που θα προκαλούσε την πτώση της κυβέρνησης την 9η Σεπτεμβρίου- ημέρα που όπως έχει πει ο βουλευτής θα κάνει την επόμενη κίνησή του.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου και τις διαρροές από κορυφαίους υπουργούς που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο δεν θα γίνουν εκλογές, οι περισσότεροι βουλευτές έχουν αρχίσει ήδη την προεκλογική τους εκστρατεία και θεωρούν πολύ πιθανή την αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες. «Ο Καραμανλής στους αιφνιδιασμούς είναι καλός. Δεν αποκλείω να πει εκλογές μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά» λέει έμπειρος βουλευτής της Ν.Δ.

Δεν είναι όμως μόνο οι βουλευτές που έχουν αυτή την άποψη. Τουλάχιστον τρεις υπουργοί φέρονται να έχουν εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό εκλογές τον Σεπτέμβριο με τον εξής ισχυρισμό: Μέχρι τότε δεν θα έχει καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να πετύχει την αυτοδυναμία και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όλα είναι ανοιχτά, καθώς η Ν.Δ. θα παραμείνει στο παιχνίδι της εξουσίας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στην τελική αναμέτρηση που θα γίνει με τον γνωστό Νόμο Παυλόπουλου.

ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

τον Γιάννη Μανώλη, ενώ ο Πρωθυπουργός ρίχνει το γάντι σε ακόμα 10 βουλευτές που θεωρούνται «ύποπτοι» για αμφισβήτηση

… αν αντέξει η κυβέρνηση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος 

ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ της χώρας εξακολουθεί να προτάσσει το ΠΑΣΟΚ ως υπέρτερο ακόμη και της συναινετικής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Και υποστηρίζει ότι το σίριαλ της διαδικασίας για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας έχει πολλά ακόμη επεισόδια. Μάλιστα με αφορμή την επαναφορά της προεδρολογίας στο προσκήνιο ύστερα από δήλωση του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποστηρίξει για δεύτερη θητεία τον Κάρολο Παπούλια, κύκλοι της Ιπποκράτους χαρακτήριζαν τη δήλωση του κ. Καραμανλή ως «προπέτασμα καπνού» και ως «προσπάθεια αντιπερισπασμού ώστε να αποσπασθεί η προσοχή από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή». Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός με τη συγκεκριμένη δήλωση επιχείρησε:

1. να αναδιατάξειτην πολιτική ατζέντα και 2. να δημιουργήσειζήτημα στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Θα προτείνει άλλον» 
Κύκλοι της Ιπποκράτους δεν αποκλείουν ότι αν «δεν του βγουν του κ. Καραμανλή αυτοί οι ελιγμοί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η δήλωσή του περί στήριξης του κ. Παπούλια για δεύτερη θητεία θα είναι κενό γράμμα» και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το αδιέξοδο που του δημιουργεί η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, δεν θα διστάσει να προτείνει για το ανώτατο αξίωμα της Πολιτείας άλλη προσωπικότητα από τον χώρο του… ΠΑΣΟΚ! Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε κινούνται φήμες το τελευταίο διάστημα, που φέρουν τον κ. Καραμανλή να προτείνει για το προεδρικό αξίωμα τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Φήμες που εντάθηκαν προεκλογικά, όταν ο κ. Καραμανλής στη διάρκεια τηλεοπτικών συνεντεύξεων αναίρεσε έστω και με έμμεσο τρόπο τον χαρακτηρισμό αρχιερέας της διαπλοκής», που είχε δώσει στο παρελθόν για τον κ. Σημίτη.

«Με νωπή λαϊκή εντολή» 
Χθες, ο Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Θέμα», ουσιαστικά προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσει σε εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές την άνοιξη του 2010. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε μεν ότι στηρίζει την επανεκλογή του κ. Παπούλια, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί να θητεύσει για δεύτερη φορά στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά όπως τόνισε «ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε το αξίωμα και το πρόσωπο είναι η εκλογή του Προέδρου να γίνει από ένα Κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή».

Πρέπει εδώ να σημειωθεί πάντως ότι οι αναφορές του κ. Παπανδρέου στο «εάν ο κ. Παπούλιας το επιθυμεί», έχουν να κάνουν με πληροφορίες που έχουν φτάσει στο ΠΑΣΟΚ, και σύμφωνα με τις οποίες, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί ανανέωση της θητείας του, εφόσον τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ομονοούν στην υποψηφιότητά του από τώρα.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον χρόνο διεξαγωγής των προσεχών εκλογών, η Ιπποκράτους δεν αλλάζει, επί του παρόντος τουλάχιστον, και παρά την αναβίωση της προεδρολογίας, τη βασική της εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντέξει» και πως «η Βουλή δεν πρόκειται να ανοίξει τον Οκτώβριο».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “