«Κάνε εκλογές το φθινόπωρο»

Διχάζουν κυβέρνηση, Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα της Ν.Δ. οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Τρεις εβδομάδες μετά τη μεγάλη ήττα της 7ης Ιουνίου τα κορυφαία στελέχη, οι υπουργοί και οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν έχουν καταλήξει σε κοινή στάση για το πότε πρέπει δοθεί η κρίσιμη και τελική μάχη με το ΠΑΣΟΚ.

Στην εικόνα της Βαβέλ που γίνεται όλο και πιο έντονη με δηλώσεις, μισόλογα και διαρροές έρχεται να προστεθεί η εισήγηση του έμπιστου συνεργάτη τού Πρωθυπουργού του κ. Γιάννη Λούλη, ο οποίος φέρεται να έχει εισηγηθεί στον κ. Κ. Καραμανλή ότι πρέπει να τολμήσει εκλογές μετά το καλοκαίρι μέσα σε κλίμα πόλωσης και σκληρής αντιπαράθεσης και να συγκρουστεί με όλους όσοι εμποδίζουν «το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης- μέσα και έξω από το κόμμα- και αρνούνται να κατανοήσουν ότι η διεθνής οικονομική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για πειράματα, παροχές και λαϊκισμούς», όπως επισημαίνει κορυφαίος υπουργός.

Για τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού, ο οποίος παραμένει με σκαμπανεβάσματα σταθερός συνεργάτης του επί 13 χρόνια, η χώρα δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι τον Μάρτιο, την οποία έχει κάθε λόγο να συντηρεί- και κάνει αποτελεσματικά μέχρι σήμερα- το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γιάννης Λούλης είχε εισηγηθεί και διπλές κάλπες τον Ιούνιο, αλλά ο κ. Κ. Καραμανλής δεν προέκρινε αυτήν τη λύση. Τώρα με την άποψή του συμφωνούν αρκετοί στην κυβέρνηση και πολλοί στο κόμμα, αν και δημοσίως αποφεύγουν να εκφράσουν αυτήν τη θέση, διότι ακόμη δεν έχουν κατανοήσει τι πραγματικά θέλει να κάνει ο Πρωθυπουργός. Οι υποστηρικτές αυτής της στρατηγικής λένε ωστόσο στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι είναι αβέβαιο εάν θα καταφέρει το οικονομικό επιτελείο μέσα σ΄ αυτό το κλίμα να μειώσει το έλλειμμα και να συντάξει προϋπολογισμό χωρίς να προκληθεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή στον χειμώνα, που θα δημιουργήσει πιο δυσμενές περιβάλλον για την κυβέρνηση στις εκλογές του Μαρτίου. «Έτσι όπως έχουν φτάσει τα πράγματα καλό είναι η ολομέλεια στης Βουλής μ΄ αυτήν τη σύνθεση να μην ανοίξει ξανά. Πρέπει να πάμε σε εκλογές για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα ώστε να μην είμαστε όμηροι της συγκυρίας», λέει κορυφαίος υπουργός στα «ΝΕΑ» και υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο κακό για τη Ν.Δ. όσο πιστεύουν πολλοί.

Ο στόχος. Τι περιμένουν από την κάλπη του Σεπτεμβρίου όσοι θέλουν τις πρόωρες εκλογές; Κανείς δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει η Ν.Δ. Εκτιμούν ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, επομένως στη δεύτερη αναμέτρηση με τον νόμο Παυλόπουλου όλα είναι ανοιχτά. Αλλά και στην περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ- που είναι το πιθανότερο να συμβεί- η Ν.Δ. δεν θα έχει υποστεί «βαριά ήττα», κάτι που θα συμβεί όπως λένε εάν παραμείνει στην εξουσία και αναγκάζεται να παίρνει κάθε τρεις και λίγο επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το έλλειμμα. Αυτή την ώρα πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι δεν μελετούν εκλογές τον Σεπτέμβριο και ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία, εκτός και εάν το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην άποψή του για εκλογές τον Μάρτιο. Κομματικό στέλεχος ωστόσο που γνωρίζει καλά τον τρόπο που κινείται ο κ. Κ. Καραμανλής υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός πάντα κρατάει στο συρτάρι του ένα εναλλακτικό σενάριο και εξηγεί: «Πράγματι τώρα δεν θέλει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Έχει φροντίσει όμως να υπάρχουν όλοι οι λεγόμενοι αντάρτες στο τρίτο θερινό τμήμα, το οποίο αρχίζει τις εργασίες του στις 8 Σεπτεμβρίου, ώστε εάν δει μετά τον Αύγουστο ότι δεν μπορεί να συνεχίσει και η μόνη λύση είναι οι εκλογές να ανατινάξει μόνος του τη γέφυρα με όπλο τους αντάρτες».

«Να μην ανοίξει ξανά η Βουλή με αυτή τη σύνθεση», λένε οι υποστηρικτές της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες

Διχασμένοι και για τον ανασχηματισμό

Δεν είναι όμως μόνο οι εκλογές που διχάζουν τη Ν.Δ., αλλά είναι και οι αλλαγές στο κόμμα και την κυβέρνηση, οι οποίες προκαλούν διαρκείς συζητήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρ΄ ότι ο Πρωθυπουργός όπως λένε όλοι οι συνομιλητές του έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού σ΄ αυτήν τη φάση. Υπέρ των αλλαγών στην κυβέρνηση και το κόμμα τάσσεται ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μόνο όμως στην περίπτωση που η κυβέρνηση έχει διάρκεια. «Εάν γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο, οι ανασχηματισμοί δεν έχουν νόημα αυτή την ώρα», λένε οι συνομιλητές του. Αλλαγές επιθυμούν και οι Άρης Σπηλιωτόπουλος, Σωτήρης Χατζηδάκης και αρκετοί βουλευτές, όπως ο στενός συνεργάτης του κ. Αρ.

Σπηλιωτόπουλου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, η κ. Κατερίνα Παπακώστα και πολλοί ακόμη βουλευτές που θέλουν ένα μεγάλο ανακάτεμα της τράπουλας πριν μπει το κόμμα στην τελική ευθεία για τις εκλογές με την ελπίδα ότι μπορεί να μπουν την τελευταία στιγμή στο κυβερνητικό άρμα. Αντίθετα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη λέει ότι τα πρόσωπα δεν είναι το βασικό θέμα, αλλά η αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των πολιτικών και δεν τάσσεται επίσης υπέρ των εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Πολιτικές πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό ζητάει και η Μαριέττα Γιαννάκου, δεν αναφέρεται όμως στις αλλαγές προσώπων.

Επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα ενός ανασχηματισμού αυτή την ώρα έχουν ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νίκος Δένδιας και ο γραμματέας Λευτέρης Ζαγορίτης. Αλλά και ο Γιώργος Σουφλιάς δεν δείχνει να συμμερίζεται το σενάριο του ανασχηματισμού. Αποφεύγει να μιλήσει για το θέμα, όταν των ρωτούν βουλευτές και δημοσιογράφοι, ενώ οι φίλοι του λένε ότι την άποψή του για αυτά τα θέματα τη λέει μόνο στον Πρωθυπουργό.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “