Τεστ αντοχής για Παπούλια

Ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχει ξεσπάσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τη μία πλευρά, το σύνολο των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. εξαπολύουν πυρά ομαδόν εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, ότι δήθεν παίζει με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι σε κάθε περίπτωση θα επανεκλεγεί ο Κάρολος Παπούλιας αλλά πρώτα θα πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές για να απομακρυνθεί το συντομότερο η Ν.Δ. από την κυβέρνηση. 
Η στρατηγική του Μαξίμου για το θέμα του Προέδρου η οποία- όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- θα ξεδιπλωθεί πλήρως μέσα στο καλοκαίρι, έχει στόχο πρώτον, να δυσκολέψει τις σχέσεις του Κάρολου Παπούλια με τον Γιώργο Παπανδρέου και δεύτερον, να δημιουργήσει ρήγμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το σύνθημα έδωσε πρώτος ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές, σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της συζήτησης και να ανοίξει νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν συνταχθεί απόλυτα με την ηγεσία στο θέμα αυτό και η επιχειρηματολογία τους είναι η εξής: «Εφ΄ όσον το ΠΑΣΟΚ θέλει πραγματικά ο σημερινός Πρόεδρος να συνεχίσει να είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας, δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρήσει τη χώρα με εκλογές τον Μάρτιο», λένε με κάθε ευκαιρία και αφήνουν να πλανάται η αμφιβολία μήπως το ΠΑΣΟΚ δεν το εννοεί πραγματικά όταν λέει ότι ο Κάρολος Παπούλιας πρέπει να επανεκλεγεί. Ενδεικτική του τρόπου που μιλούν τα στελέχη της Ν.Δ. για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι η δήλωση του πρώην υφυπουργού Γιώργου Ορφανού, ο όποιος απέδωσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη «βουλιμία της να φθάσει στην κορυφή». Στην αντεπίθεση ο Γιώργος 
Τα στελέχη της Ιπποκράτους τα τελευταία 24ωρα έχουν λάβει μηνύματα από Αθήνα και περιφέρεια ότι οι διαρκείς επιθέσεις της Ν.Δ. δημιουργούν αμφιβολίες σε ένα μέρος της βάσης του ΠΑΣΟΚ για το κατά πόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσει πραγματικά τον κ. Παπούλια για Πρόεδρο. Έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου από χθες πέρασε στην αντεπίθεση. Ξεκαθάρισε με έμφαση ότι ο Κάρολος Παπούλιας θα επανεκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές οι οποίες- όπως εξήγησε- είναι αναγκαίες διότι η Ν.Δ. όσο παραμένει στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα. Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου λένε ότι τις προσεχείς ημέρες η αντεπίθεση αυτή θα συνεχιστεί, αν και πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο διότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει να παραμείνει στην εξουσία μετά το καλοκαίρι.

Την εκτίμηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι μετά το καλοκαίρι θα δρομολογηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα πάρουν τη μορφή ντόμινο, τη συμμερίζονται όλο και περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. Αρκετοί υπουργοί και πολλοί βουλευτές σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους προεξοφλούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά το καλοκαίρι. Τα τελευταία 24ωρα μάλιστα δίνουν και παίρνουν τα «στοιχήματα» μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών εάν αυτές θα γίνουν στις 4 ή στις 11 Οκτωβρίου και δεν κρύβουν ότι ήδη κάνουν προεκλογικές περιοδείες στις περιφέρειές τους και στήνουν τον εκλογικό τους μηχανισμό.

Ξορκίζουν τις εκλογές 
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως επισήμως ξορκίζουν τις εκλογές και επιμένουν σε όλους τους τόνους ότι εκλογές θα γίνουν πριν το τέλος της τετραετίας μόνο εάν «το ΠΑΣΟΚ τις προκαλέσει με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους ότι δεν θα γίνουν εκλογές έως τον Σεπτέμβριο, επικαλούνται τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο τα οποία κάθε άλλο παρά δημοφιλή είναι. Ο Γιάννης Παπαθανασίου ετοιμάζει το δεύτερο πακέτο σκληρών μέτρων για το φθινόπωρο ενώ η Φάνη Πετραλιά προσπαθεί μέσα στον Αύγουστο να περάσει από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής την αλλαγή του καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Αυτό είναι ένα καυτό θέμα που προκαλεί αντιδράσεις των συνδικάτων, παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού ότι οι αλλαγές αφορούν μόνο τους νέους εργαζόμενους, δηλαδή αυτούς που μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2009.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

ξορκίζουν τις εκλογές και επιμένουν ότι θα γίνουν πριν από το τέλος της 4ετίας μόνο εάν «τις προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ»

Ποδαρικό με εκλογές την Πρωτοχρονιά

ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ κυκλοφορεί και ένα νέο σενάριο στην Κοινοβουλευτική της Ν.Δ. για τονχρόνο και τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Το νέο σενάριο θέλει τον κ. Καραμανλή να προλαβαίνει τον Γιώργο Παπανδρέου στη στροφή για την εκλογή Προέδρου. Θα ξεκινήσειυποστηρίζουν- αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου, αφού το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα η εκλογή να γίνει έναν μήνα νωρίτερα. Τι θα κερδίσει μ΄αυτό; Θα αιφνιδιάσει- όπως λένε οι διακινητές του σεναρίου- και θα έχει πει εκείνος την τελευταία λέξη για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Σημειώνεται ότι τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΝ έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν την πρόταση της Ν.Δ. για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2010.


Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η ΕΚΛΟΓΗ του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται (σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος) με ονομαστική ψηφοφορία τουλάχιστον έναν μήνα πριν λήξει η θητεία του- η θητεία του σημερινού προέδρου λήγει στις 12 Μαρτίου 2010. Για την εκλογή του απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που θα συγκεντρώσει 180 βουλευτές. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Βουλής.

Η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “