«Δεν πήραμε το μήνυμα»

Εικόνα Βαβέλ εμφανίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο η Ν.Δ. παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της ηγεσίας του κόμματοςνα επιβάλει σιωπητήριο στους «ατάκτους» και να σταματήσει η διαρκής αμφισβήτηση στην επίσημη γραμμή τόσο για την εκλογική ήττα όσο και για την αντιμετώπιση του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Χθες βγήκε στο προσκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να διαφοροποιηθεί ανοιχτά και από τα δύο βασικά θέματα που ταλανίζουν τη Ν.Δ. Πρώτα είπε ότι το κόμμα του δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήνει την εντύπωση ότι πάει να χάσει με κατεβασμένα τα χέρια. Χρειάζονται αλλαγές πριν από τη Διεθνή Έκθεση και η κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα στις μεταρρυθμίσεις». Και αυτό σε μια στιγμή που ο Ελ. Ζαγορίτης και ο Ευ. Αντώναρος δηλώνουν ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα και εργάζεται πλέον εντατικά χωρίς τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κακό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία και να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η δεύτερη ευθεία βολή κατά της ηγεσίας ήρθε από τη Φωτεινή Πιπιλή, η οποία ξεσπάθωσε κατά μελών της κυβέρνησης λέγοντας ότι «οι υπουργοί που δεν παράγουν έργο στέλνουν τον κόσμο για μπάνιο» και πρόσθεσε μιλώντας στο περιοδικό «Βουλή και Ευρωβουλή»: «Κάποιοι υπουργοί ή κρατικοί αξιωματούχοι να καταλάβουν ότι πρέπει να προσγειωθούν στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, γιατί στη μάχη της καθημερινότητας όλα θα κριθούν. Όσοι δεν έλαβαν το μήνυμα των ευρωεκλογών θα την πληρώσουν». Οι δηλώσεις του κ. Κ. Μητσοτάκη και της κ. Φωτεινής Πιπιλή ήρθαν να προστεθούν στη συνέντευξη του παλαίμαχου Γιάννη Κεφαλογιάννη και τις δηλώσεις του υφυπουργού κ. Μ. Βαρβιτσιώτη οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον ζήτησαν αλλαγή πορείας.

Διχάζει η πρόταση 
Δεν είναι όμως μόνο η εκλογική ήττα για την οποία δέχεται βολές η ηγεσία από τους βουλευτές της. Η Ν.Δ. συνεχίζει να διχάζεται από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ το οποίο προτείνει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος να « έχει ειδική μεταχείριση» προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα και να μιλήσει για όλους και για όλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνεί μ΄ αυτήν τη θέση κόντρα στην επίσημη γραμμή που εκφράζει ο κ. Ελ. Ζαγορίτης και εξηγεί ότι «αυτή είναι πάγια θέση διότι κανείς ποτέ δεν πρόκειται να μιλήσει εάν πρόκειται να καταδικαστεί ισόβια και την ίδια ώρα να βλέπει αυτούς που έλαβαν τα χρήματα να κάνουν βόλτες ανενόχλητοι και να πίνουν τα ποτά τους στις παραλίες». Αυτή είναι μια θέση την οποία υποστηρίζει και ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος μάλιστα είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η πρακτική άλλων χωρών στις οποίες έχουν ευνοϊκή μεταχείριση όσοι για παράδειγμα δίνουν πληροφορίες για τα καρτέλ. Στον αντίποδα είναι ο Βασίλης Μαγγίνας και η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία μάλιστα όταν ρωτήθηκε χθες, είπε «καμιά διευκόλυνση στα λαμόγια».

Για Παπούλια 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της κ. Αντώναρου και κορυφαίων στελεχών συνεχίζει την επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ ότι παίζει με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, συντηρεί την εκλογολογία και απειλεί με κάλπες τον Μάρτιο εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει αποφασίσει να απαντά καθημερινά στην κυβέρνηση, για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μίλησε χθες ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης ο οποίος είπε ότι ο κ. Κ. Παπούλιας θα είναι ξανά Πρόεδρος και πιο ισχυρός καθώς η κυβέρνηση θα έχει νωπή λαϊκή εντολή.

ΚΑΙ Ο ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

ζητά να εφαρμοστεί η πρακτική άλλων χωρών στις οποίες έχουν ευνοϊκή μεταχείριση όσοι «συνεργάζονται»

Ελεύθερος – με όρους – και ο Πιταούλης για το 1 εκατ. μάρκα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Μίνα Μουστάκα

ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ όρους αφέθηκε ελεύθερος ένας ακόμη κατηγορούμενος για τα μαύρα ταμεία της Siemens, που φέρεται να είχε χρησιμοποιηθεί ως παρένθετο πρόσωπο στη διακίνηση του ενός εκατομμυρίου μάρκων που εκταμιεύτηκαν από τη γερμανική εταιρεία και κατέληξαν στο ΠΑΣΟΚ, όπως κατ΄ επανάληψη έχει υποστηρίξει ο πρώην «στρατηγός» του κόμματος Θεόδωρος Τσουκάτος.

Τo τέταρτο κατά σειρά «παρένθετο» πρόσωπο που απολογήθηκε ήταν ο επιχειρηματίας Ηλ.

Πιταούλης, στον οποίο με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα επιβλήθηκαν οι εξής περιοριστικοί όροι:

καταβολή εγγυοδοσίας 20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνισή του σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο Ηλ. Πιταούλης είναι ένα από τα έντεκα πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με την κατηγορία φέρονται ως συναυτουργοί του Θ. Τσουκάτου στην πράξη της δωροδοκίας, καθώς από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς πέρασαν «κομμάτια» από το ένα εκατομμύριο μάρκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο στάδιο της προκαταρκτικής, ο κ. Πιταούλης απέδωσε την εμπλοκή του ονόματός του στο γεγονός ότι είχε δεχθεί να εξυπηρετήσει τον φίλο του, επιχειρηματία Στ. Βίο, ο οποίος έχει ήδη απολογηθεί για την ίδια υπόθεση και αφέθηκε επίσης ελεύθερος με όρους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “