Ανοίγει μέτωπο για να κλείσει η ψαλίδα

Απομακρύνουν τις πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο οι δύο νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα να ανοίγει συνεχώς, την εικόνα του Γιώργου Παπανδρέου να ενισχύεται και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Μετά την εξέλιξη αυτή κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο μόνος δρόμος που απομένει στην κυβέρνηση είναι να ανοίξει τρία πολιτικά μέτωπα, να συγκρουστεί με το ΠΑΣΟΚ «πάνω σ΄ αυτά και μόνα σ΄ αυτά» με αποφασιστικότητα και χωρίς καμία υπαναχώρηση. Τα θέματα αυτά, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, στα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κάνει μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει μπροστά, είναι η οικονομία, η παιδεία και η δημόσια τάξη.
Κορυφαίοι υπουργοί και κομματικά στελέχη σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους παραδέχονται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της, ότι τα πράγματα είναι οριακά

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι τα πράγματα είναι οριακά και υποστηρίζουν ότι «εκλογές το φθινόπωρο θα ήταν αυτοκτονία»

και υποστηρίζουν με περισσότερη έμφαση ότι «τώρα πια, εκλογές το φθινόπωρο θα ήταν καθαρή αυτοκτονία».
«Δεν έχουμε δει τα χειρότερα» Έτσι κι αλλιώς, λένε οι ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να αποφύγει τον σκόπελο του Σεπτεμβρίου και πριν από τις δημοσκοπήσεις, με την ελπίδα ότι μπορεί τον Μάρτιο τα πράγματα να είναι καλύτερα για τον ίδιο και την παράταξή του. «Παρότι δεν θα αναμετρηθούμε τώρα με το ΠΑΣΟΚ, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων προκαλούν πανικό. Πιστεύαμε ότι στις ευρωεκλογές είδαμε “τον πάτο του βαρελιού” και την επομένη θα άρχιζε μια μικρή ανάκαμψη. Φαίνεται όμως ότι ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα», λέει έμπειρος βουλευτής της Ν.Δ. και προσθέτει: «Το μόνο καλό που βγαίνει από αυτές τις μετρήσεις είναι ότι πλέον θα συμφωνήσουμε όλοι στη Ν.Δ. πως δεν είναι καλή ιδέα οι εκλογές μετά το καλοκαίρι και θα σταματήσουν οι εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό, να τολμήσει δήθεν να στήσει κάλπες σύντομα, πριν “κλειδώσει” η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ».
Ο κίνδυνος της συντριβής Παρά τη βεβαιότητα των στελεχών της Ν.Δ. ότι οι εκλογές το φθινόπωρο είναι εκλογές ήττας, υπάρχουν ορισμένα στελέχη και κάποιοι βουλευτές του κόμματος που επιμένουν ότι οι εκλογές το φθινόπωρο θα οδηγήσουν σε ευπρεπή ήττα, ενώ οι εκλογές τον Μάρτιο ενέχουν τον κίνδυνο της συντριβής. «Όσες προσπάθειες και αν καταβάλουμε τους μήνες που απομένουν μέχρι τον Μάρτιο για να βελτιώσουμε το κλίμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσουμε ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ακόμη και αν δουλέψουμε σκληρά, ακόμη και αν δεν κάνουμε λάθη, υπάρχουν τώρα τρεις πραγματικές δυ σκολίες τις οποίες δεν μπορούμε να προσπεράσουμε», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και εξηγεί: «Η πρώτη μεγάλη δυσκολία που δείχνουμε να την ξεχνάμε είναι ότι έχουμε 151 βουλευτές, από τους οποίους τουλάχιστον 10 είναι οργισμένοι. Άλλοι 40 ξέρουν με μαθηματική ακρίβεια ότι δεν θα επανεκλεγούν και επομένως μπορεί να μπουν στον πειρασμό να κάνουν εντυπωσιακό φινάλε».
Μηδενική ανοχή Η δεύτερη δυσκολία, όπως λέει το ίδιο κορυφαίο στέλεχος, είναι ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει τον πολιτικά ωφέλιμο χρόνο, επομένως έχει μηδενική ανοχή από τους πολίτες. Και αυτό το διαπιστώνει κανείς όταν βλέπει ότι θετικές κινήσεις δεν πιστώνονται στην κυβέρνηση, γιατί οι ψηφοφόροι θεωρούν πως είναι αυτονόητες και θα έπρεπε όλα αυτά και πολύ περισσότερα να είχαν γίνει νωρίτερα». Η τρίτη μεγάλη δυσκολία είναι τα απρόοπτα γεγονότα, τα οποία ακυρώνουν επικοινωνιακά και πολιτικά την όποια κυβερνητική επιτυχία. Είναι ενδεικτικό ότι η επιτυχία της Αστυνομίας με την αποκάλυψη της συμμορίας των κακοποιών σκιάστηκε επί ημέρες όταν βγήκαν στο αέρα που συνομιλίες των κακοποιών στις οποίες υπήρχαν αναφορές σε πολιτικά στελέχη. «Εάν αυτό είχε συμβεί τα πρώτα χρόνια που η Ν.Δ. ήταν κυρίαρχος του παιχνιδιού, αυτή η υπόθεση θα είχε άλλη αντιμετώπιση και από τα ΜΜΕ και από την κοινωνία. Τώρα είναι όλοι καχύποπτοι μαζί μας και συμμερίζονται πολύ εύκολα τις κατηγορίες εναντίον πολιτικών στελεχών».
Ρεύμα υπέρ πρόωρων εκλογών
ΣΤΟ 5,3% καταγράφει η δημοσκόπηση της Μarc για το «Έθνος της Κυριακής» τη διαφορά ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ., ενώ στην ίδια έρευνα ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του Κώστα Καραμανλή και στην καταλληλότητα με 41,1% έναντι 38,6% του Πρωθυπουργού.
Στην έρευνα της Ρublic Ιssue για την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (38%), ωστόσο με αισθητά μειωμένη τη διαφορά από τον Γιώργο Παπανδρέου (36%), ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. στην ικανότητα διακυβέρνησης με διαφορά στο 3%.
Και στις δύο έρευνες καταγράφεται ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών παρά τη συνήθη αποστροφή των ψηφοφόρων προς τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Στη δημοσκόπηση της Ρublic Ιssue το 46% τάσσεται υπέρ των βουλευτικών εκλογών σήμερα, ενώ το 65% πιστεύει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Στην έρευνα της Μarc το 40,8% ζητάει εκλογές άμεσα το φθινόπωρο ενώ το 15,7% θέλει εκλογές τον Μάρτιο με τον Πρόεδρο. Το 39,4% θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Δηλαδή πάνω από το 55% των ερωτηθέντων ζητεί πρόωρες εκλογές.
Στη δημοσκόπηση της Μarc η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι η ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές οφείλεται κυρίως στα σκάνδαλα (40,4%), στην αδυναμία αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων (23,1%) και στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί (18,7%), ενώ σε πολύ μεγάλο ποσοστό (59,8%) ζητούν απομάκρυνση όσων αναμείχθηκαν στα σκάνδαλα.
Η οικονομία καταγράφεται και στις δύο δημοσκοπήσεις ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα σήμερα.
Ποντάρουν στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας
ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ τάξη και την πάταξη της τρομοκρατίας ποντάρει τώρα η κυβέρνηση μετά και τις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση Παναγόπουλου. «Η δημόσια τάξη μπορεί να γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων εάν καταφέρουμε τους προσεχείς μήνες και εξαρθρώσουμε έναν από τους πυρήνες της νέας γενιάς των τρομοκρατών», λέει κυβερνητικό στέλεχος και επισημαίνει τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλου στην «Καθημερινή», ότι είναι πιθανό η νέα γενιά τρομοκρατών να έχει διασυνδέσεις με ανθρώπους του οργανωμένου εγκλήματος. «Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Είναι χρέος μας να μην περιμένουμε όσο χρειάστηκε το ΠΑΣΟΚ για την εξιχνίαση της 17 Νοέμβρη. Γιατί αυτή η μορφή τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουμε ενέχει μεγάλους κίνδυνους για το κοινωνικό σύνολο. Είναι μια μορφή που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα και υπάρχουν ενδείξεις γι΄ αυτό».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “