Νέα Αστυνομοκρατία...

Μη μιλάς, μη γελάς και μην κινείσαι γιατί σε παρακολουθεί η ΕΛ.ΑΣ. και ενίοτε η ΕΥΠ παρ΄ ότι αυτή δεν είναι ακριβώς η δουλειά της. Αυτό είναι το νέο δόγμα και η τελευταία ζαριά της κυβέρνησης, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας και την αποκατάσταση στη χώρα του νόμου και της τάξης, πριν στηθούν οι κάλπες για εθνικές εκλογές. Για την επίτευξη του στόχου ξεχνά τους κεντρώους πειραματισμούς της πρώτης περιόδου και μέρα με τη μέρα κάνει στροφή δεξιά χτίζοντας- έπειτα από σχεδόν πεντέμισι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία- σκληρό αστυνομικό κράτος. Οι διωκτικές αρχές προχωρούν σε εκτεταμένες παρακολουθήσεις πολιτών για την πάταξη της εγκληματικότητας, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσουν τις διαρροές της Ν.Δ. από τα δεξιά προς τον ΛΑΟΣ και από τον μεσαίο χώρο προς το ΠΑΣΟΚ.
Η αγωνία όμως του Μεγάρου Μαξίμου να εξαρθρώσει όλες τις, μεγάλες και μικρές, εγκληματικές συμμορίες και να αποκαλύψει τις σχέσεις κακοποιών με τρομοκρατικές οργανώσεις- τις οποίες θεωρεί δεδομένεςοδηγεί την κυβέρνηση σε υπερβολές που φέρνουν στην επιφάνεια μνήμες από το «βαρύ χέρι» της πανίσχυρης Χωροφυλακής του κράτους της Δεξιάς. Μόνο που σήμερα, όπως καταγγέλλουν έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον αυταρχισμό, τους φακέλους και τα κλομπ της δεκαετίας του ΄60 αντικαθιστούν ο Μεγάλος Αδελφός και η σύγχρονη τεχνολογία για την παρακολούθηση της ζωής των πολιτών και την καταπάτηση των προσωπικών δικαιωμάτων. Και για να πετύχει σύντομα τον νέο στόχο της η κυβέρνηση κάθε μέρα προωθεί και μια νέα ρύθμιση.
Τα καρτοκινητά Χθες ψήφισε με διαδικασίες εξπρές στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής τη χρήση καμερών στους δρόμους όλο το 24ωρο χωρίς την παρουσία εισαγγελέα- ένα μέτρο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και έως πριν από 6 μήνες ήταν θέμα ταμπού για όλες τις πολιτικές δυνάμεις-, τη δημιουργία τράπεζας DΝΑ από πολίτες που κατηγορούνται ακόμη και για πλημμελήματα, αλλά και την κατάργηση των καρτοκινητών που δεν έχουν ονοματεπώνυμο.
Πηγές της αντιπολίτευσης υπογράμμιζαν χθες ότι οι διωκτικές αρχές θέλουν με τη δημιουργία της τράπεζας DΝΑ να έχουν στη διάθεσή τους όσο γίνεται περισσότερα δείγματα από το γενετικό υλικό των πολιτών, ώστε να είναι πιο εύκολο να κάνουν ταυτοποιήσεις με πρόσωπα που εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις. Το μέτρο αυτό μάλιστα, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, το ζητούν χρόνια οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να ξεμπλοκάρουν το θέμα τις βίζας. Με δύο σούπερ κοριούς Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ακόμη ότι οι διωκτικές αρχές προχωρούν και σε ένα πρόσθετο μέτρο με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας: την εκτεταμένη παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων. Είναι η μέθοδος που οδήγησε στην εξάρθρωση της συμμορίας Βλαστού και οι διωκτικές αρχές σχεδιάζουν να την επεκτείνουν. Παρά λοιπόν τις επίσημες διαψεύσεις είναι γνωστό ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προμηθευτεί από την πρώτη θητεία της Ν.Δ. δύο υπερσύγχρονους κοριούς. Τα μηχανήματα αγοράστηκαν από γερμανική εταιρεία έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Το πρώτο λειτουργεί ήδη στον 9ο όροφο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από την ΕΥΠ και έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης 3.000 έως 3.500 τηλεφώνων και γραπτών μηνυμάτων. Το δεύτερο μηχάνημα είναι δίδυμο με το πρώτο και το έχει προμηθευτεί η Αντιτρομοκρατική αλλά επιχειρησιακά θα είναι έτοιμο σε δύο μήνες. Επίσης, από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων οι διωκτικές αρχές έχουν ως κληρονομιά το περίφημο βαλιτσάκι παρακολουθήσεων, με τη βοήθεια του οποίου εντοπίστηκαν οι Πακιστανοί σε μια επιχείρηση που θεωρείται ένα φιάσκο από τα μεγαλύτερα της Αστυνομίας.

ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ

Η κυβέρνηση ανάβει πράσινο φως στη χρήση καμερών στους δρόμους και τη δημιουργία τράπεζας DΝΑ

Ο Καραμανλής διαγράφει τον μεσαίο χώρο
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. παρακολουθούν με αμηχανία και αντιφατικά συναισθήματα τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Δημοσίως αποφεύγουν να κάνουν κριτική, όμως σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση με αυτή τη δεξιά στροφή «χάνει οριστικά τον μεσαίο χώρο που με πολύ κόπο απέκτησε ο κ. Κ. Καραμανλής πριν από σχεδόν 6 χρόνια». Οι περισσότεροι πάντως περιμένουν- όπως λένε- να δουν την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και μετά να τοποθετηθούν. «Εάν πατάξουμε την εγκληματικότητα και εξαρθρώσουμε έστω έναν πυρήνα της τρομοκρατίας δεν θα μιλήσει κανείς. Εάν όμως δεν πετύχουμε τους στόχους μας, θα έχουμε εισπράξει το κόστος της εγκαθίδρυσης του αστυνομικού κράτους χωρίς να έχουμε κερδίσει κανένα όφελος» λέει έμπειρος βουλευτής και επισημαίνει ότι «είναι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς θα επικεντρώνουν διαρκώς την κριτική τους στο θέμα αυτό».
Συνάντηση με Μπερλουσκόνι για λαθρομετανάστες και αγωγούς
ΚΟΙΝΕΣ πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση της λαθρομετανάστευσης αναζήτησαν χθες οι κ.κ. Καραμανλής και Μπερλουσκόνι κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «η Ε.Ε. θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί για την επίλυση κοινών προβλημάτων των δύο χωρών, με αναφορά στη λαθρομετανάστευση. Οι δύο χώρες μας συνεργάζονται ήδη στενά και τα σημεία που μας ενδιαφέρουν, πετύχαμε να ενταχθούν και στις παραγράφους της τελευταίας Ευρωπαϊκής Συνόδου». Δύο από τα κύρια σημεία που συζητήθηκαν ήταν η προώθηση των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης και η ενίσχυση της δύναμης περιφρούρησης των ευρωπαϊκών συνόρων Frontex.
Ο Ιταλός ηγέτης επέμεινε, από την πλευρά του, ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες ώστε η Ε.Ε. να είναι το κύριο σημείο αναφοράς και ανάληψης δραστηριοτήτων για τις συμφωνίες επανεισδοχής με τις χώρες της Αφρικής.
Για τον ΙΤGΙ Όσον αφορά το ενεργειακό, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην προώθηση δύο έργων κύριας σημασίας, του αγωγού South Stream και του τουρκο-ελληνοιταλικού αγωγού (ΙΤGΙ)
φυσικού αερίου. Από την πλευρά του, ο κ. Μπερλουσκόνι είπε ότι τα εννέα δισ. ευρώ στα οποία ανέρχονται σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές ΕλλάδαςΙταλίας μπορούν σίγουρα να αυξηθούν, ενώ σχετικά με την τουριστική κίνηση αναφέρθηκε στη δυνατότητα κοινών πακέτων με ταξίδια στην Ελλάδα και την Ιταλία τα οποία θα μπορούν να δελεάσουν κυρίως τους επισκέπτες από την Άπω Ανατολή.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “