Καλοκαιρινή εργασιοθεραπεία

Όλα όσα δεν τόλμησε να κάνει σε πέντε χρόνια η κυβέρνηση, επιχειρεί λαχανιασμένα να τα κάνει μέσα σε 3 μήνες. Από τις ευρωεκλογές και μετά ανοίγει έναν έναν τους φακέλους με όλα τα καυτά θέματα που είχαν μπει στο ράφι επί χρόνια υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους και την αδυναμία των κυβερνητικών να συγκρουστούν και να λύσουν προβλήματα. Μετά τη δημόσια τάξη, το σωφρονιστικό σύστημα, τους φόρους, το Ασφαλιστικό και τα κλειστά επαγγέλματα, σειρά έχει η Παιδεία. Στις 31 Αυγούστου έρχεται στο  προσκήνιο το καυτό θέμα της  ίδρυσης των κολεγίων στη  χώρα μας και αναμένεται να  ξεσπάσει νέα θύελλα αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Φοιτητές, γονείς και καθηγητές των  δημόσιων ανώτερων και ανώτατων  εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αντιδρούν  έντονα σ΄ αυτήν τη ρύθμιση και θεωρείται βέβαιο ότι με κινητοποιήσεις  και διαμαρτυρίες θα δώσουν την τελευταία μάχη για να αποτρέψουν ένα  ενδεχόμενο που είναι όμως- όπως  λέει η κυβέρνηση- αναπότρεπτο. Η απόφαση έχει ληφθεί από τον  Πρωθυπουργό και τον  υπουργό Παιδείας καθώς όπως λένε στην κυβέρνηση, δεν υπάρχουν  αλλά περιθώρια για αναβολή εφαρμογής της  οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις άδειες λειτουργίας και  τα κολέγια στη χώρα  μας θα είναι η νέα πραγματικότητα.
Πάντως παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν τα μέτωπα που ανοίγει, ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται αποφασισμένος να ρισκάρει.
«Θα συγκρουστούμε σε όλα τα επίπεδα και εάν ηττηθούμε στις εκλογές  τουλάχιστον θα έχουμε χάσει στο πεδίο της πολιτικής και όχι για την εμπλοκή στελεχών μας σε σκάνδαλα»,  λέει κορυφαίος υπουργός- ένας από  εκείνους που επιμένουν με απόλυτο  τρόπο ότι δεν θα στηθούν κάλπες το  φθινόπωρο και δεν θα γίνουν ριζικές  αλλαγές στην κυβέρνηση τον Αύγουστο όπως ζητούν βουλευτές και κάποια κομματικά στελέχη.
Ο ίδιος υπουργός εκτιμά ότι ενδεχομένως να γίνουν κάποιες διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση και το  κόμμα και ορισμένες αντικαταστάσεις  μεσαίων κυβερνητικών στελεχών. Όσο  για τον γραμματέα του κόμματος, κορυφαία στελέχη υποστηρίζουν ότι αλλαγή θα υπάρξει μόνον εφόσον το θέλει και ο κ. Ελ. Ζαγορίτης. Σε μια τέτοια περίπτωση σίγουρα ο σημερινός  γραμματέας θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα.
Ο Πρόεδρος. Ο Πρωθυπουργός  διαβεβαιώνει όλους τους κορυφαίους  υπουργούς με τους οποίους συνομιλεί καθημερινά ότι δεν προτίθεται να  πάει σε πρόωρες εκλογές. Εάν αυτές  προκληθούν τον Μάρτιο από το ΠΑΣΟΚ  για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει την πλήρη ευθύνη, λέει χαρακτηριστικά ο κ.  Καραμανλής στους συνομιλητές του.  Την ίδια ώρα όμως το Μαξίμου και  η Ρηγίλλης εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα, όπως λέει παλιός βουλευτής.  Από τη μια λένε ότι συνεχίζουμε κανονικά και από την άλλη κλείνουν το  μάτι για εκλογική ετοιμότητα. Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που μετέφερε δημοσίως ο κ. Ελ. Ζαγορίτης,  προς υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη όλων των βαθμίδων: ότι απαγορεύονται οι πολυήμερες διακοπές τον  Αύγουστο και πως μπορούν να φεύγουν από το κέντρο μόνο τριήμερα.  Ένα μήνυμα που έχει ανοίξει νέο κύκλο σεναρίων για κάλπες το φθινόπωρο.
Η ημερομηνία που κυκλοφορούσε  πάλι χθες στα πηγαδάκια και τα πολιτικά γραφεία ήταν ότι οι εκλογές θα  γίνουν 10 Οκτωβρίου και θα τις εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Οι διακινητές αυτού του  σεναρίου επέμεναν ότι μέχρι τότε θα  έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα η κυβέρνηση και μέσα σε μια ατμόσφαιρα σύγκρουσης με την αντιπολίτευση θα  θέσει ξανά το δίλημμα στους πολίτες  εάν θέλουν στασιμότητα ή ανατροπές.
Άλλα στελέχη της Ν.Δ. ωστόσο υποστηρίζουν ότι όλα αυτά είναι μάλλον αργά για να γίνουν, γιατί η κοινωνία έχει κουραστεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με προεκλογικά διλήμματα τα οποία την επομένη των εκλογών  μπαίνουν στο ράφι.
«Αυτό που επιζητούν οι πολίτες είναι να δουν λύσεις στα προβλήματά  τους ακόμη και εάν αυτές είναι επώδυνες για κάποιες κοινωνικές ομάδες», λέει κορυφαίο στέλεχος και προτρέπει τον Πρωθυπουργό να κινηθεί  θεσμικά το προσεχές διάστημα για να  αποφύγει εκλογικούς αιφνιδιασμούς  γιατί αυτοί μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Δύο γραμμές για τις εκλογές ενώ Μαξίμου και Ρηγίλλης εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα

Πράσινο φως  σε 15-20 κολέγια  Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα- κολέγια που θα  καταφέρουν να πάρουν την πολυπόθητη  άδεια- σύμφωνα με πληροφορίες- θα είναι  τελικά από 15 μέχρι 20 καθώς οι περισσότεροι  «σχολάρχες» που φιλοδοξούν να μπουν σ΄ αυτήν  τη νέα αγορά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε  έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν τα χρήματα  που απαιτεί το νέο εγχείρημα. Οι φοιτητές που  αναμένεται να εγγραφούν στο πρώτο έτος, όπως  εκτιμούν πηγές του υπουργείου Παιδείας, δεν θα  ξεπερνούν τους 3.000 με 4.000 και τα δίδακτρα θα  είναι περίπου 6.000 ευρώ τον χρόνο. Από τη  Δευτέρα η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο  υπουργείο Παιδείας υπό την προεδρία του κ.  Ηρακλή Βάλβη θα αρχίσει να επισκέπτεται τις  εγκαταστάσεις όσων έχουν υποβάλει αίτηση και  θα εξετάσει τις υποδομές αλλά και τους φακέλους  με το προσωπικό που πρόκειται να στελεχώσουν  τα υπό ίδρυση κολέγια. Οι άδειες ίδρυσης που  έχουν δοθεί μέχρι σήμερα είναι μόνον 25 και η  εκτίμηση που υπάρχει στο υπουργείο είναι ότι οι  άδειες λειτουργίας που θα δοθούν την τελευταία  μέρα του Αυγούστου θα είναι λιγότερες καθώς η  κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να κάνει  ακόμη πιο αυστηρά τα κριτήρια. Για παράδειγμα,  ο νόμος που έχει ψηφιστεί από πέρσι προβλέπει  ότι χώρος του εκπαιδευτηρίου πρέπει να είναι  τουλάχιστον 300 τ.μ. Οι νέες προτάσεις όμως που  πέφτουν στο τραπέζι μιλούν για 1.000 τ.μ. με  ταυτόχρονη δημιουργία βιβλιοθηκών, χωρών  άθλησης και ψυχαγωγίας. Πάντως στελέχη του  υπουργείου Παιδείας εκτιμούν ότι εάν οι τελικές  άδειες λειτουργίας είναι 20, ύστερα από έναν  χρόνο θα παραμείνουν σε λειτουργία από 7 έως  10 κολέγια γιατί ο ανταγωνισμός θα είναι  μεγάλος.  Έντονη αντίδραση  για τα ΤΕΙ  Την αντίδρασή της στο νομοσχέδιο του  υπουργείου Παιδείας για τα ΤΕΙ διατυπώνει  με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των  πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), τονίζοντας ότι  χαρακτηρίζεται από «προχειρότητα,  αποσπασματικότητα και ασάφεια στόχων». Το  θέμα μάλιστα επρόκειτο να συζητηθεί χθες και  στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Οι  καθηγητές παραθέτουν τις ενστάσεις τους για 7  άρθρα του νομοσχεδίου και ζητούν να μην  ψηφιστεί προσθέτοντας ότι δεν προηγήθηκε  συζήτηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Μία  από τις διαφωνίες των πανεπιστημιακών αφορά  τον έλεγχο των επαγγελματικών δικαιωμάτων  των πτυχιούχων των ΤΕΙ. Όπως λένε, με το νέο  νομοσχέδιο όχι μόνο δεν θα ελέγχονται τα  επαγγελματικά δικαιώματα από τα συναρμόδια  υπουργεία αλλά αφαιρείται από τα πανεπιστήμια  και άλλους επαγγελματικούς φορείς το δικαίωμα  έκφρασης γνώμης. Σε άλλο σημείο οι καθηγητές  εκφράζουν την ένστασή τους για τη δυνατότητα  που δίνεται να παρακάμπτονται όλες  ανεξαιρέτως οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “