Συνταγματικά παιχνίδια για τον Πρόεδρο

Τρίβουν τα χέρια τους στη Ρηγίλλης μετά τη χθεσινή παρέμβαση του στελέχους του ΠΑΣΟΚ καθηγητή Δημήτρη Τσάτσου, ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά με την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. O κ. Τσάτσος μάλιστα έβαλε για πρώτη φορά στο παιχνίδι και τον ίδιο τον κ. Κάρολο Παπούλια τον οποίο κάλεσε ουσιαστικά να μην αποδεχθεί την επανεκλογή του μέσα από μια τέτοια διαδικασία. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη βρήκαν χθες με αφορμή τη συνέντευξη του καθηγητή την ευκαιρία που αναζητούσαν για να ακυρώσουν πολιτικά την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου και να καταρρίψουν τα πολιτικά επιχειρήματα για εκλογές τον Μάρτιο. «Ο κ. Δημήτρης Τσάτσος, ένας άνθρωπος με αδιαμφισβήτητο κύρος και επιστημονική συγκρότηση, είπε αυτό που εμείς εδώ και καιρό πιστεύουμε, αλλά δεν μπορούμε να το εκφράσουμε διότι όποιος από μας έλεγε κάτι τέτοιο δεν θα είχε την ίδια άξια και θα περνούσε στην κοινή γνώμη ως πυροτέχνημα», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο θέλει να ελπίζει ότι η παρέμβαση Τσάτσου θα δημιουργήσει ρήγμα στην Ιπποκράτους, αναστάτωση στη βάση του ΠΑΣΟΚ αλλά και προβληματισμό σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που δεν επιθυμεί εκλογές.
Τα κυβερνητικά στελέχη δέχθηκαν ως μάννα εξ ουρανού την παρέμβαση του καθηγητή, καθώς έχουν ήδη αποφασίσει με κάθε ευκαιρία να αναδεικνύουν το θέμα αυτό, να κατηγορούν τον Γιώργο Παπανδρέου ότι παίζει με τους θεσμούς και παράλληλα να αφήνουν υπαινιγμούς ότι δήθεν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει την επανεκλογή Παπούλια, παρ΄ ότι με κάθε ευκαιρία πλέκει το εγκώμιό του.
Ενδεικτικές του κυβερνητικού κλίματος είναι οι χθεσινές αναφορές της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία επέλεξε το εγκώμιο του Κάρολου Παπούλια σε εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του στο Ηράκλειο της Κρήτης από ομογενείς που ζουν στις ΗΠΑ. Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διαθέτει μεγάλη πολιτική εμπειρία, δείχνει να κατανοεί πλήρως τους λόγους που προκαλούν την πολιτική σύγκρουση για τις πρόωρες εκλογές με αφορμή την επανεκλογή του. Έτσι τηρεί σαφείς και ξεκάθαρες αποστάσεις από τα πολιτικά κόμματα και αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο ή διαρροή μέσω του περιβάλλοντός του για τη στρατηγική που τηρούν για τον Μάρτιο τα πολιτικά στελέχη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

«ΜΑΝΝΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ»

Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τις δηλώσεις του πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: «Σεβαστές οι απόψεις Τσάτσου, αλλά προέχει το συμφέρον της χώρας» ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ στην κυβέρνηση, αλλά και στο Προεδρικό Μέγαρο, στέλνει το ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή παρέμβαση του συνταγματολόγου καθηγητή Δημήτρη Τσάτσου ο οποίος θεωρεί ότι τυχόν πρόκληση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ εκλογών με αφορμή τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποτελέσει περιφρόνηση του Συντάγματος. Κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν ότι «οι απόψεις του κ. Τσάτσου είναι σεβαστές, ωστόσο αυτό που προέχει είναι το συμφέρον του τόπου και του λαού. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας και το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για να δοθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας». Παράλληλα υπενθύμιζαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διατυπώσει εδώ και εβδομάδες πρόταση συναινετικής διεξόδου από το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, καλώντας τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο και τον Φεβρουάριο με δέσμευση των δύο κομμάτων να υπερψηφιστεί ο Κάρολος Παπούλιας για δεύτερη θητεία στο Προεδρικό αξίωμα.
Κατά τις ίδιες πηγές, που εξέφραζαν πάντως τον σεβασμό τους στον κ. Τσάτσο, η παρέμβαση του συνταγματολόγου έρχεται σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων που εκδηλώνονται σε διάφορα επίπεδα προκειμένου να υπονομευτεί η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την προσεχή άνοιξη. Όπως ανέφεραν, οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν, εν δυνάμει, στη διατήρηση στην εξουσία της χειρότερης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά.
Η παρέμβαση του κ. Τσάτσου εκδηλώθηκε με συνέντευξή του (στην «Καθημερινή»): «Όταν εκ των προτέρων δηλώσει ένα κόμμα ότι αρχικώς δεν θα ψηφίσει τον υποδεικνυόμενο από τα άλλα κόμματα Πρόεδρο, για να προκληθούν εκλογές, και μετά την επίτευξη του στόχου του θα τον ψηφίσει τότε μια σοβαρή ρύθμιση του Συντάγματος γίνεται ερμηνευτικός περίγελως, καθώς περιφρονείται εξόφθαλμα το βαθύτερο νόημά της».
Κατά τον κ. Τσάτσο, ο κ. Παπούλιας «πρέπει να αρνηθεί την “εργαλειοποίησή” του ως “σκεύους” τεχνάσματος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Βέβαια, μπορεί να βρεθεί νέος πρόθυμος να παίξει τον ρόλο του εργαλείου. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, η άρνηση του πρώτου θα έχει βαρύνουσα συνέπεια στο πεδίο του πολιτικού πολιτισμού».
Η Ιπποκράτους ερμηνεύει το συγκεκριμένο σκέλος των δηλώσεων του κ. Τσάτσου ως προτροπή προς τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο οποίος λογικά θα είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το Προεδρικό αξίωμα, να αρνηθεί εκ των προτέρων να είναι υποψήφιος στη διαδικασία των αρχών του 2010.
Θερινός συναγερμός για να μην επαναληφθεί το Βατερλώ της ΔΕΘ
Ο κ. Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ και τα στελέχη του επιχειρούν να δημιουργήσουν ξανά κλίμα αισιοδοξίας στους ψηφοφόρους τους με το επιχείρημα ότι «η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί». Παρ΄ ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις διακοπές εμφανίζουν κάθε άλλο παρά ανάκαμψη της Ν.Δ., οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι μετα το καλοκαίρι θα είναι ορατά τα πρώτα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Στόχος του επιτελείου του Πρωθυπουργού είναι το περσινό Βατερλώ της Θεσσαλονίκης που επί 10 μήνες πλανάται ως εφιάλτης πάνω από το Μαξίμου να ξεχαστεί με κάθε τρόπο. Ο κ. Καραμανλής θέλει με μια εντυπωσιακή εμφάνιση φέτος στην οποία θα εμφανίσει κυβερνητικό έργο να ακυρώσει ό,τι συνέβη πριν από 10 μήνες, εξασφαλίζοντας μια νίκη στο ίδιο γήπεδο όπου είχε υποστεί τη μεγάλη ήττα.
«Ο λόγος που απαγορεύτηκαν οι διακοπές σε υπουργούς υφυπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους όλων των βαθμίδων δεν είναι οι ενδεχόμενες αλλαγές στην κυβέρνηση και το κόμμα ούτε η προετοιμασία για πρόωρες εκλογές, αλλά η Διεθνής Έκθεση», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» κομματικό στέλεχος και τόνιζε: «Αυτές οι δύο κινήσεις- οι εκλογές και ο ανασχηματισμός- ακόμη και εάν ο Πρωθυπουργός ήθελε να τις κάνει, δεν θα κρατούσε τα στελέχη του στην Αθήνα τον Αύγουστο. Αυτές είναι αποφάσεις που οι αρχηγοί τις παίρνουν μόνοι τους αφού πρώτα έχουν εφησυχάσει τους πάντες ώστε να έχουν το προνόμιο του αιφνιδιασμού». Σε κάθε περίπτωση, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να αποκλείσει με απόλυτο τρόπο τον εκλογικό αιφνιδιασμό, οι εντολές που έχουν φτάσει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν κλείσει όσα θέματα μπορούν και να στείλουν εγκαίρως τους φακέλους με αποτελέσματα στο Μάξιμου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “