Γαλάζιοι βουλευτές πετροβολούν Μαξίμου

Φουντώνει ο εσωκομματικός πόλεμος στη Ν.Δ. μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Ο ένας μετά το άλλον οι διαφωνούντες βουλευτές και οι αντάρτες του κόμματος αγνοούν την επίσημη γραμμή, πετροβολούν Μαξίμου και Ρηγίλλης και απαιτούν αλλαγές. Και αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ρίχνει  στο τραπέζι ένα μέτρο κάθε μέρα σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να  αλλάξει το κλίμα, με στόχο να μικρύνει την ψαλίδα της διαφοράς με το  ΠΑΣΟΚ πριν από τις εθνικές εκλογές.  Πολλοί βουλευτές και κομματικά στελέχη, μάλιστα, επαναφέρουν τα σενάρια για κάλπες το φθινόπωρο, καθώς  η βροχή μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση έχουν σαφή προεκλογική στόχευση.
Χθες ήταν η ημέρα του Προκόπη  Παυλόπουλου, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα δοθούν από το πρόγραμμα Θησέας 2 στους δήμους όλης της χώρας  3,7 δισ. ευρώ για την κατασκευή 25.000  μικρών και μεγάλων έργων. Η ανακοίνωση ήρθε μία μέρα μετά τις εξαγγελίες του Κωστή Χατζηδάκη για επι

Ο ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Ν. Καραχάλιος ζήτησε ανοιχτά  την επιστροφή του Βαγγέλη  Μεϊμαράκη στο κόμμα

δοτήσεις σε όσους επιθυμούν να επισκευάσουν σπίτια και πολυκατοικίες.
Τα θέματα που ανοίγει οι κυβέρνηση πάντως φαίνεται ότι δεν απασχολούν τα κομματικά στελέχη, τα οποία έχουν τη δική τους ατζέντα. Χθες  στο εσωκομματικό ακροατήριο πρωταγωνίστησε ο Νίκος Καραχάλιος. Ο  πρώην στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και επί μακρό χρόνο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ζήτησε ανοιχτά την επιστροφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο κόμμα. «Ο φυσικός διάδοχος για τη θέση του  γραμματέα της Ν.Δ. είναι ο προκάτοχός του, ο κ. Μεϊμαράκης. Ο Ζαγορίτης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην  κυβέρνηση όχι με την έννοια της καρατόμησης, αλλά της αναβάθμισης»,  είπε στο Κανάλι 1 ο κ. Ν. Καραχάλιος,  φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το θέμα της αλλαγής γραμματέα και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η κοινή γνώμη, η  κομματική τουλάχιστον, αλλά και η  κοινωνία συγκλίνουν σ΄ αυτή την άποψη: ο κ. Μεϊμαράκης έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι έδωσε ρόλο  στη θέση του γραμματέα και στις δύσκολες στιγμές νομίζω ότι οι επιτυχημένοι πρέπει να επαναλαμβάνουν  τις επιτυχίες τους».
«Διά… αντιπροσώπου» Άσπονδοι φίλοι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έσπευσαν να σχολιάσουν ότι  «ο Βαγγέλης κάνει πόλεμο διά του αντιπροσώπου», σημειώνοντας την καλή σχέση του υπουργού Άμυνας με τον  Νίκο Καραχάλιο. Φίλοι ωστόσο του κ.  Β. Μεϊμαράκη επεσήμαιναν πως ό,τι έχει να πει ο υπουργός Άμυνας το λέει  μόνος του και αυτό το έχει αποδείξει.  Υπουργοί πάντως που συνομιλούν συχνά με τον Πρωθυπουργό δεν βλέπουν  πιθανή την αντικατάσταση του γραμματέα του κόμματος, γιατί εκτιμούν ότι είναι μια αλλαγή που απαιτεί ψηφοφορία σε ένα πολυάριθμο σώμα και μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανκ.
Δεν είναι μόνο όμως ο Ν. Καραχάλιος που πετά πέτρες στο κόμμα. Ο κ.  Γιάννης Μανώλης, με δηλώσεις και συνεντεύξεις του χθες, διευκρίνισε ότι όχι μόνο θα παραιτηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν θα είναι υποψήφιος  στις επόμενες εκλογές παρ΄ ότι είναι  ο πρώτος βουλευτής Αργολίδας. Και  αφού επανέλαβε τις σκληρές επικρίσεις του εναντίον της κυβέρνησης,  πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που βοηθά να πλουτίζουν πολιτικά πρόσωπα  και να καταπατώνται αρχές και αξίες  κομμάτων που κυβερνούν».
«Ενοχλήσαμε την κοινωνία» Αλλά και ο υπουργός Τουριστικής  Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι «κάποιες προσωπικές διαδρομές ενόχλησαν  και την κοινωνία και την παράταξη όλη και καθένα από μας ξεχωριστά.  Όμως στο διάβα της πολιτικής νομίζω  ότι χρεώνονται διάφορα πράγματα και  εξοφλούνται συγχρόνως. Τώρα, μετά  το σκληρό μήνυμα των ευρωεκλογών,  έχει ξεκινήσει μια εξαιρετικά διαφορετική περίοδος για την κυβέρνηση  Καραμανλή».
Στον εσωκομματικό πόλεμο παρενέβη η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία  προσπάθησε να ισορροπήσει τα πράγματα και να δικαιολογήσει τα κομματικά στελέχη που έχουν βγει στο αντάρτικο, ενώ ζήτησε αλλαγές σε όλη  την κυβερνητική πυραμίδα. «Υπάρχει  μια γκρίνια, μια τριβή, γιατί είναι φυσικό να υπάρχει αγωνία των στελεχών  για το πώς θα βρεθεί τρόπος να δώσουμε αξιόπιστη μάχη με επιτυχία στις  εθνικές εκλογές».
Προεκλογικό πακέτο 3,7 δισ. με δημόσια έργα και προσλήψεις ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ 3,7 δισεκατομμυρίων  ευρώ ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή για  τη χρηματοδότηση έργων στους δήμους. Όργιο  προσλήψεων καταγγέλλει στο μεταξύ η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τα τελευταία πέντε  χρόνια έχουν δρομολογηθεί 800.677 εγκρίσεις  θέσεων σε φορείς του Δημοσίου.
Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2009 η κυβέρνηση ενέκρινε 65.041 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 42.345 αφορούσαν συμβασιούχους (ορισμένου χρόνου και έργου) και έγιναν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ. «Δηλαδή ρουσφετολογικά» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του  ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας, παρουσιάζοντας χθες τα  στοιχεία των προσλήψεων.
Ενδεικτικό είναι επίσης πως συγκριτικά με το  πρώτο εξάμηνο του 2008-όταν έγιναν τότε 48.116
προσλήψεις- σημειώθηκε στο αντίστοιχο διάστημα φέτος αύξηση κατά 35,2% των εγκρίσεων.  «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είναι αδιόρθωτη και ανάλγητη. Το κράτος της Ν.Δ. είναι σπάταλο και πελατειακό» σχολίασε ο κ. Ρόβλιας και  πρόσθεσε: «Αντί να περιστείλουν τις δαπάνες, σε  σχέση με τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, τις  αυξάνουν. Ρουσφετολογούν ακατάπαυστα με  χρήματα του ελληνικού λαού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εγκρίσεων, πρωταθλητές στις προσλήψεις εμφανίζονται τα υπουργεία Παιδείας (26.934 θέσεις), Αγροτικής Ανάπτυξης (11.703), Εσωτερικών (11.262) και Απασχόλησης (7.388).
Συνολικά στο διάστημα από 7 Μαρτίου 2004  έως το τέλος Ιουνίου, από τις 800.677 εγκρίσεις  προσλήψεων μόλις οι 157.782 αφορούσαν την  πλήρωση θέσεων μόνιμου προσωπικού, ενώ  313.052 θέσεις καλύφθηκαν από συμβασιούχους  έργου, εποχικούς υπαλλήλους και προσωπικό ορισμένου χρόνου.
Ανανέωση «Θησέα» Σε νέες εξαγγελίες προχώρησε χθες η Ν.Δ. ενισχύοντας το κλίμα που επικρατεί για προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στη χθεσινή της συνεδρίαση, η Κυβερνητική Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως ώστε να ανανεωθεί το πρόγραμμα «Θησέας» μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται έργα  των δήμων.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών  Π. Παυλόπουλος το πρόγραμμα θα επεκταθεί και  στο διάστημα 2010- 2014 και θα είναι ύψους 3,7  δις ευρώ. Για «το πιο διαφανές πρόγραμμα που  υπήρξε ποτέ» έκανε λόγο ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας την «πλήρη αδιαφάνεια» που επικρατούσε στη διαχείριση του αντίστοιχου προγράμματος χρηματοδότησης των δήμων για την  εκτέλεση έργων επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
«Τραγική κατάσταση» «Εγώ δεν ξέρω πάρα πολλές κυβερνήσεις, που  πέντε χρόνια αφότου ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, το πρώτο πράγμα στο οποίο αναφέρονται να είναι η τραγική κατάσταση την οποία υποτίθεται πως παρέλαβαν» επεσήμανε ο  εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις αναφορές Παυλόπουλου.
«Ο κομματικός καιροσκοπισμός και η πολιτική ανευθυνότητα ήταν πάντοτε και παραμένουν  τα διαχρονικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ» ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών. Έντονη  κριτική άσκησε στην απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και ο ΣΥΝ, καταγγέλλοντας πως  ενώ η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι δίνει πόρους στην αυτοδιοίκηση, έχει παρακρατήσει κονδύλια που της ανήκαν. «Το μεγαλύτερο μέρος  των χρημάτων που εμφανίζεται να δίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση ανήκουν ήδη σε αυτήν, ενώ  την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει το 20% των  πόρων όπου και όπως αυτή θέλει, χωρίς κριτήρια και αναλογικότητα, ενισχύοντας πελατειακές σχέσεις» τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.
Στήριξε τους  16 αντάρτες  του Κάμπου  Η ΕΚΠΛΗΞΗ ωστόσο ήρθε από  τον βουλευτή Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο που κάλυψε πλήρως  με δηλώσεις του 16 αντάρτες, οι οποίοι έχουν ανάψει φωτιές στη Ρηγίλλης με την επιστολή τους και τις  δηλώσεις τού αγροτοσυνδικαλιστή  Θανάση Κοκκινούλη, οποίος ηγείται του αντάρτικου στον θεσσαλικό  κάμπο. «Οι άνθρωποι αυτοί εκφράζουν την αγωνία που υπάρχει στον  κόσμο της Ν.Δ. Λυπάμαι για όσους  τους καταλογίζουν ιδιοτέλεια ή υστεροβουλία. Όσοι τους γνωρίζουμε καλά, ξέρουμε ότι είναι επώνυμα αιρετά στελέχη με θεσμικό ρόλο». Η τελευταία φράση του βουλευτή ήταν αιχμή για τον κ. Ευ. Αντώναρο που τους είχε χαρακτηρίσει «μεμονωμένους πολίτες» προκαλώντας την οργισμένη αντίδρασή  τους. Ο Ελ. Ζαγορίτης πάντως πήρε αποστάσεις από τον Ευ. Αντώναρο και δήλωσε ότι «στη Ν.Δ. μελετούμε την επιστολή τους με πολύ  μεγάλη προσοχή».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “