«Πρόεδρε, αποφάσισε πότε θα χάσουμε»

Κορόνα γράμματα παίζει ο Πρωθυπουργός αυτό το Σαββατοκύριακο το πολιτικό του μέλλον αλλά και την πορεία της παράταξής του τα προσεχή χρόνια.

«Με την πρώτη κίνηση που  θα κάνει το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κ. Καραμανλής θα καταστήσει σαφές προς όλους εάν η πρόθεσή του είναι  οι πρόωρες εκλογές- μέχρι τις 4 Οκτωβρίου- ή ο σαρωτικός ανασχηματισμός  μέχρι την Τετάρτη, δηλαδή δυο μέρες πριν  ανέβει στη Θεσσαλονίκη». Αυτό δηλώνει  στα «ΝΕΑ» στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και σπεύδει να εκτιμήσει ότι  αυτήν την ώρα η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ των εκλογών.

Αύριο το βράδυ ο κ. Καραμανλής παραλαμβάνει ένα τεράστιο πακέτο με λεπτομερή δημοσκόπηση σε μεγάλο δείγμα η  οποία ολοκληρώνεται το πρωί του Σαββάτου και έχει όλα τα στοιχεία (ποσοτικά  και ποιοτικά) που χρειάζεται αυτήν την  ώρα ο επικεφαλής της κυβέρνησης προκειμένου να λάβει την πιο κρίσιμη απόφαση στη μέχρι σήμερα πολιτική του σταδιοδρομία. Αυτή η μεγάλη δημοσκόπηση  δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου αναλύοντας λεπτομερώς το  πρώτο κύμα της μέτρησης αλλά και τα  στοιχεία δύο άλλων δημοσκοπήσεωνπου θα δουν σε κυριακάτικες εφημερίδες  το φως της δημοσιότητας- δείχνουν το  άνοιγμα της ψαλίδας ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. σε σχέση με τις ευρωεκλογές και κάνουν σαφές  ότι η κυβέρνηση έχει χάσει οριστικά το  παιχνίδι. Το μόνο θετικό- λένε συνεργάτες του κ. Καραμανλή- είναι ότι το ΠΑΣΟΚ  δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ακόμη  την αυτοδυναμία.

Η αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία του  ΠΑΣΟΚ- εξηγεί- δεν έχει εξασφαλιστεί  ακόμη καθώς ο Συνασπισμός και οι Οικολόγοι συνεχίζουν να είναι πάνω από το  όριο του 3% και να μπαίνουν στη Βουλή.  «Αυτή όμως είναι μια παράμετρος που δύναται να ανατραπεί καθώς σε μια σκληρή  προεκλογική περίοδο ενδεχομένως το  ΠΑΣΟΚ να καταφέρει να πάρει μέρος των  ψηφοφόρων αυτών των δυο μικρών κομμάτων και να τα σταματήσει στο κατώφλι  της εισόδου στο Κοινοβούλιο», λέει το ίδιο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Πάντως μ΄ αυτά τα ευρήματα που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις ακόμη και εάν δεν πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ με τον νόμο Σκανδαλίδη,  θα την πετύχει εκτός δραματικού απροόπτου με τον νόμο Παυλόπουλου με τον οποίο θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές».  Με τις τρεις δημοσκοπήσεις λοιπόν στα  χέρια του, θα αποφασίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός είτε την  ηρωική έξοδο με κάλπες στις 27 Σεπτεμβρίου ή στις 4 Οκτωβρίου είτε θα προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό με την  προσδοκία ότι μέχρι τον Μάρτιο ίσως βελτιωθεί κάπως το κλίμα για την κυβέρνησή του. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη Θεσσαλονίκη κάτι θα συμβεί, λέει κορυφαίος  υπουργός και προσθέτει: «Αποκλείεται ο  Πρωθυπουργός να ανέβει στη Διεθνή Έκθεση όπως συνέβη πέρυσι με τα χέρια σταυρωμένα και θα έχει απέναντί του το σύνολο των ψηφοφόρων που τον καλούν να  πάρει μια γενναία απόφαση για να βγει  από το τέλμα».

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν  χθες ότι τα τελευταία 24ωρα έχει κερδίσει πολύ έδαφος η εισήγηση του Γιώργου  Σουφλιά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος από τις αρχές του καλοκαιριού συμβουλεύει  τον Πρωθυπουργό να τολμήσει να στήσει  κάλπες για να βγει από τον φαύλο κύκλο  των ισορροπιών με τους βαρόνους όπως  και των πιέσεων και των εκβιασμών από  τούς δυσαρεστημένους βουλευτές. Η άποψη αυτή- την οποία συμμερίζονται πλέον οι περισσότεροι στην κυβέρνηση- λέει ότι «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα για  την Ν.Δ.». Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με  όσους θέλουν εκλογές τώρα, η Ν.Δ. μπορεί να εμποδίσει την αυτοδυναμία του  ΠΑΣΟΚ ενώ τον Μάρτιο με όλα όσα θα έχουν μεσολαβήσει το κλίμα θα είναι πολύ χειρότερο. «Κάθε μέρα που περνά πάμε και πιο κάτω. Επομένως τώρα είναι η  ευκαιρία να δυσκολέψουμε το ΠΑΣΟΚ  στην αυτοδυναμία», λέει κορυφαίος υπουργός που ζητά επίμονα εκλογές.

Πάντως, υπουργοί και υφυπουργοί κλείνουν πυρετωδώς τις εκκρεμότητές τους,  δημοσιοποιούν όλες τις ρυθμίσεις που είχαν έτοιμες στα συρτάρια τους (νομοσχέδιο για απόσυρση Ι.Χ., νέο χωροταξικό, πρόγραμμα ενίσχυσης ελεύθερων επαγγελματιών) και ετοιμάζονται να εξορμήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες  τη Δευτέρα εάν ο κ. Καραμανλής δώσει το  πράσινο φως για την κρίσιμη τελική μάχη με το ΠΑΣΟΚ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “