Τα ψηφοδέλτια της μεγάλης φυγής

Πρωτοφανείς συνθήκες αποσύνθεσης, όπως τις χαρακτηρίζουν και κορυφαίοι υπουργοί, καταγράφονται στη Ν.Δ. την ώρα που κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση. Υποψήφιοι βουλευτές αρνήθηκαν την υποψηφιότητά τους ενώ είχε ανακοινωθεί στα ψηφοδέλτια, προκαλώντας πανικό.

Oι 5 υποψήφιοι που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου βραχυκύκλωσαν τους επιτελείς της Ν.Δ., αφού παρόμοιες κινήσεις δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν. «Σε δύσκολους καιρούς υπήρχαν αρνήσεις στελεχών να τοποθετηθούν στα ψηφοδέλτια, αλλά αποχωρήσεις υποψηφίων μετά την ανακοίνωσή τους δεν είχε ξαναζήσει το κόμμα…», έλεγε σε κατάσταση απόγνωσης προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ.

Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι επιλογές του Κ. Καραμανλή για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των λεγόμενων βατοπεδινών. Και αυτό διότι τρεις από τους πέντε υποψήφιους βουλευτές που απέδρασαν ήταν στα ψηφοδέλτια της Ξάνθης και της Βοιωτίας όπου περιλαμβάνονται οι κ.κ. Κοντός και Μπασιάκος αντίστοιχα.

Στην Ξάνθη, ο πολιτικός μηχανικός Κων. Ζαγναφέρης ειδοποίησε προχθές το βράδυ τη Ρηγίλλης ότι δεν επιθυμεί να βρίσκεται στον ίδιο συνδυασμό με τον κ. Κοντό και απέσυρε την υποψηφιότητά του, η οποία είχε ανακοινωθεί επισήμως τη Δευτέρα από τη Ν.Δ. Με δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ, μάλιστα, είπε ότι επιθυμούσε να συμμετάσχει σε «καθαρά ψηφοδέλτια». Για τους ίδιους λόγους, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να συμμετάσχει στον συνδυασμό της Ξάνθης και ο πρώην βουλευτής Φίλ. Τσαλίδης, με αποτέλεσμα ύστερα από ώρες αναζήτησης νέου υποψηφίου η Ρηγίλλης να καταλήξει στην επιλογή του Στ. Σταματιάδη.

Νωρίς χθες το πρωί ακολούθησε νέο χτύπημα από τη Βοιωτία. Η εκπαιδευτικός Σοφία Πατσαντάρα γνωστοποίησε ότι αποσύρεται από τον γαλάζιο συνδυασμό, στον οποίο καταγράφονται τριγμοί λόγω υποψηφιότητας του Ευ. Μπασιάκου. Η ίδια ωστόσο επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους».

Την ίδια στιγμή την αποχώρησή τους από τα ψηφοδέλτια αποφάσισαν άλλοι δύο υποψήφιοι που είχαν συμπεριληφθεί στις επίσημες λίστες, προκαλώντας πανικό στη Ρηγίλλης. Πρόκειται για τον δικηγόρο Κων. Ναούμη, ο οποίος είναι κεντρικό κομματικό στέλεχος με πολυετή θητεία στη Ρηγίλλης και είχε συμπεριληφθεί στον συνδυασμό Αιτωλοακαρνανίας και τον δικηγόρο Διον. Μαρίνο, η υποψηφιότητα του οποίου είχε ανακοινωθεί στη Ζάκυνθο. Τα δύο στελέχη εμφανίζονται ότι είχαν αρνηθεί εξαρχής την υποψηφιότητά τους, αλλά βρέθηκαν τελικώς στα ψηφοδέλτια υπό το βάρος των πιέσεων που δέχονταν οι επιτελείς του κόμματος να παρουσιάσουν τις λίστες, αφού είναι κοινό μυστικό πως γενικότερα υπήρχε απροθυμία συμμετοχής υποψηφίων. Αργά το βράδυ λίγο πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή των συνδυασμών, η Ρηγίλλης δέχθηκε μια ακόμη ψυχρολουσία: από το ψηφοδέλτιο της Φλώρινας παραιτή θηκε η Αναστασία Παυλίδου. Στο κομματικό επιτελείο σήμανε αμέσως συναγερμός για να αποτραπεί το ενδεχόμενο και άλλων αποχωρήσεων, αφού σε αυτή την περίπτωση τα ψηφοδέλτια θα έμεναν με κενές θέσεις ή η Ν.Δ. θα διακινδύνευε να παρουσιάσει υποψηφιότητες που θα απέρριπταν οι δικαστικές αρχές ως εκπρόθεσμες.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Σ. Τσιτουρίδης δεν δείχνει πρόθυμος να καταθέσει τα όπλα. Η θέση του στο ψηφοδέλτιο του Κιλκίς καλύφθηκε άρον άρον χθες με την υποψηφιότητα ενός συνταξιούχου αστυνομικού, αλλά ο ίδιος διαμηνύει σε Μαξίμου και Ρηγίλλης ότι θα επανέλθει στις καταγγελίες του περί διαπλοκής με αποκαλύψεις για εξ απορρήτων συνεργάτες του Πρωθυπουργού (σ.σ. στους οποίους, όπως λένε πολιτικοί φίλοι του, δεν περιλαμβάνονται εν ενεργεία υπουργοί).

Επικρατείας βαρόνων
Σε Α΄ Θεσσαλονίκης και Λάρισα αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ο Πρωθυπουργός, ενώ έως την Κυριακή αναμένεται να ανακοινώσει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σ΄ αυτό επικεφαλής θα είναι εκ νέου ο κ. Μιλτ. Έβερτ και θα ακολουθούν οι κ.κ. Δημήτρης Σιούφας, Γιώργος Σουφλιάς και Βαγγέλης Αντώναρος ενώ πληθαίνουν οι φήμες ότι στην τέταρτη θέση ενδεχομένως να είναι η κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Η συγκεκριμένη σύνθεση, εάν τελικά επιβεβαιωθεί, προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στα στελέχη και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και ζητούν από τον Κ. Καραμανλή να τολμήσει να βάλει στο ψηφοδέλτιο που αποτελεί τη βιτρίνα του κόμματος δύο τουλάχιστον νέα πρόσωπα σε εκλόγιμες θέσεις.

Ο κ. Καραμανλής επέλεξε να παραμείνει στην Α΄ Θεσσαλονίκης, που αποτελεί παραδοσιακά την εκλογική περιφέρειά του, αλλά θα είναι υποψήφιος και στη Λάρισα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες της Ν.Δ. στον θεσσαλικό κάμπο. Στη Ν.Δ., άλλωστε, δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι στη Λάρισα θα υπάρξουν μεγάλες διαρροές γαλάζιων ψηφοφόρων προς τον ΛΑΟΣ λόγω και της μεταγραφής στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη του πρώην βουλευτή κ. Γ. Γαρουφαλιά.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επικεφαλής είναι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Ιωάννης Κoραντής.

Παιχνίδι με την προεδρική εκλογή

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ηττοπάθειας, πάντως, διαχέεται σε όλη την κομματική πυραμίδα και σχεδόν όλα τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν στρέψει πλέον το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα». Κορυφαία κομματική πηγή σε συζήτηση που είχε χθες με δημοσιογράφους προεξοφλούσε την ήττα στις 4 Οκτωβρίου και άφηνε να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός της Ν.Δ. είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το προβάδισμα και το εύρος της αυτοδυναμίας που μπορεί να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να κινηθεί με στόχο μια εκλογική «ρεβάνς» τον Μάρτιο, εάν ο κ. Παπούλιας δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και, βεβαίως, η δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα επιτρέπει στη Ν.Δ. να διατηρεί ελπίδες.

«Εάν η Ν.Δ. απορροφήσει γρήγορα τους κραδασμούς της ήττας, μπορεί να πάμε σε μια αντιπαράθεση στον άξονα “τι είπες, τι έκανες”, γιατί πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου θα αποδειχθεί αναξιόπιστος και στο πρόγραμμα των 100 ημερών που έχει εξαγγείλει. Εάν οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν κάποια θετικά ευρήματα, δεν αποκλείεται να πάμε κι έτσι…» έλεγε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθετε ότι οι τελικές αποφάσεις της Ν.Δ. θα εξαρτηθούν και από το πρόσωπο που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στη συζήτηση, πάντως, με την ίδια πηγή έγινε αναφορά σε μια πιθανή υποψηφιότητα των κ.κ. Σουφλιά, Σιούφα και Δήμα, από τη στιγμή που ο κ. Παπούλιας επιθυμεί να αποχωρήσει.

Υπαναχώρηση
Το ίδιο στέλεχος εμφανιζόταν προβληματισμένο και από την τακτική που ακολουθεί η Ν.Δ. από την ώρα προκήρυξης των εκλογών (με το «πάγωμα» μισθών και τις συνεχείς υποσχέσεις για… ακόμη χειρότερες ημέρες), αλλά όπως έλεγε, «το κόμμα δεν μπορεί να αλλάξει τακτική στη μέση του δρόμου». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το ζήτημα αυτό έχει εξεταστεί και στο Μαξίμου και αναμένεται ο Πρωθυπουργός να προσπαθήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις, υποσχόμενος στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων (με έκτακτο επίδομα 500 ευρώ για το 2010).

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “