Η ψαλίδα... «κουρεύει» τον Καραμανλή

«Θεωρώ αδιανόητο να βλέπει κανείς τις ομάδες να αλλάζουν προπονητές τόσο εύκολα και γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει και επιμονή στον στόχο».

Σ΄ ένα παράδειγμα από το ποδόσφαιρο, και μάλιστα για τον Μπάγιεβιτς της ΑΕΚ,- παρ΄ ότι ο ίδιος είναι Παναθηναϊκός- κατέφυγε ο Κώστας Καραμανλής για να στείλει μήνυμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι την επόμενη μέρα θα ήθελε να είναι παρών. Έτσι, η βραδιά των εκλογών κρύβει δύο μεγάλες αγωνίες για τους πράσινους και τους γαλάζιους ψηφοφόρους. Η πρώτη είναι οι έδρες που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί ο αριθμός των εδρών θα καθορίσει τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου την επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα. Η δεύτερη θα είναι το μήνυμα που θα απευθύνει στους ψηφοφόρους του από το Ζάππειο ο Κώστας Καραμανλής μόλις οριστικοποιηθεί η ήττα του. Για το τι ακριβώς θα πει εκείνη τη δύσκολη νύχτα όσον αφορά τον ίδιο, ακούει κανείς τα πιο αντιφατικά πράγματα μιλώντας με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι βέβαιο: από τη Δευτέρα αρχίζουν μεγάλες αναταράξεις και ισχυροί κλυδωνισμοί στη Ρηγίλλης που θα διαρκέσουν για καιρό είτε μείνει στην ηγεσία ο κ. Κ. Καραμανλής είτε φύγει. Τα σενάρια για την επόμενη μέρα στη Ν.Δ., όπως τα συζητούν και τα αναπαράγουν βουλευτές και στελέχη του κόμματος, είναι πέντε και όλα έχουν πέσει στο τραπέζι του Πρωθυπουργού στις συνομιλίες με φίλους και συνεργάτες του. Όλα θα εξαρτηθούν ωστόσο από τη διαφορά που θα έχει το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. εφόσον το κυβερνών κόμμα χάσει την εκλογική μάχη. Αν η διαφορά είναι μικρή και το ΠΑΣΟΚ δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία, τα στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής θα παραμείνει στη θέση του και υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνει αυτό. Αν όμως η διαφορά είναι μεγαλύτερη των 5,5 μονάδων και το ΠΑΣΟΚ κατακτήσει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, θεωρούν βέβαιο ότι θα αποχωρήσει. Αλλά και η αποχώρηση μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ανακοινώνει τη βραδιά των εκλογών ή το αργότερο την επόμενη ημέρα πως έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, έτσι ώστε να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, έως ότου το συνέδριο εκλέξει οριστικά αρχηγό.

Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ δηλώνει μετά τις εκλογές ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την πλήρη ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος και των επιλογών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά ταυτόχρονα ανακοινώνει πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει. Το πιθανότερο είναι να καταφύγει στη διεξαγωγή συνεδρίου για την εκλογή αρχηγού, διευκρινίζοντας όμως από την αρχή πως προτίθεται να είναι και ο ίδιος ξανά υποψήφιος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ν.Δ. τα μεσάνυχτα της Κυριακής παραιτείται με μια λακωνική δήλωση. Την επομένη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και αποφασίζει να εκλέξει μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος ο οποίος θα τον εκπροσωπεί στη Βουλή και ταυτόχρονα θα είναι ο εγγυητής των διαδικασιών του συνεδρίου. Ο πρώην πρωθυπουργός το διάστημα μέχρι και την οριστική εκλογή της νέας ηγεσίας θα απέχει απο όλες τις διαδικασίες ενώ θα καταστήσει σαφές ότι δεν «μοιράζει δαχτυλίδια» και δεν θεωρεί κάποιον από τους υποψηφίους δικό του άνθρωπο. Και αυτό γιατί, όπως λένε στελέχη της Ν.Δ., η παραμονή του κ. Καραμανλή στην ηγεσία έως τότε θα περιπλέξει τις διαδικασίες διαδοχής και θα δημιουργήσει υποψίες πως θα κατευθύνει τον κομματικό μηχανισμό υπέρ κάποιου υποψηφίου και εναντίον των υπολοίπων. Οι επικρατέστεροι για μεταβατικοί πρόεδροι είναι οι κ.κ. Γ.

Σουφλιάς και Δ. Σιούφας.

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
Υπάρχουν όμως και τα σενάρια της παραμονής του κ. Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ.

ΑΜΕΣΩΣ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος πηγαίνει στο Ζάππειο, λέει ότι είναι παρών και ότι θα συνεχίσει να δίνει σκληρές μάχες μέχρι να πείσει τους πολίτες ότι τα δύσκολα και επώδυνα μέτρα που πρότεινε προεκλογικά είναι η μόνη συνταγή για να βγει η χώρα από την κρίση. Εάν αυτό συμβεί και η ήττα είναι κοντά στις 4 μονάδες, οι κλυδωνισμοί θα είναι μικροί και η αμφισβήτηση θα είναι κυρίως υπόγεια για μια μακρά περίοδο. Στην περίπτωση όμως που η διάφορα με το ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερη του 5,5%, η Ν.Δ. θα εισέλθει σε περίοδο πρωτοφανούς έντασης και εσωστρέφειας με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή της στο μέλλον.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ των εκλογών ο κ. Καραμανλής συγκαλεί συνέδριο και δηλώνει ότι ο ίδιος θα είναι ξανά υποψήφιος.

Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται περίπου βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα και η επανεκλογή του θα είναι εύκολη. Και σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν ήρεμα. Τα πυρά και η κριτική για πολύ καιρό θα στρέφονται κατά των συνεργατών του Πρωθυπουργού, αλλά και κατά των υπουργών που υποστήριξαν ενθέρμως την προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο σε αντίθεση με την άποψη της πλειοψηφίας που υποστήριζε πως θα έπρεπε η κυβέρνηση να αφήσει το ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “