Ο κίνδυνος του διχασμού

Όσοι έχουν ακόμη απορίες και αμφιβολίες γιατί η  Ν.Δ. κατέρρευσε στις εκλογές, οι λόγοι είναι  πολλοί. Όλοι όμως έχουν στη βάση τους την ίδια  αιτία: Την αστάθεια της ηγετικής ομάδας στη λήψη  αποφάσεων και την αδυναμία να υποστηρίξει μέχρι  τέλους αυτά που αποφασίζει καθυστερημένα. Και ό,τι  ακριβώς έκαναν όταν ήταν στην κυβέρνηση, τα ίδια  κάνουν και στην εκλογή του νέου αρχηγού. Οι  «εκλογομάγειροι» πάνε όπου τους πάει το κύμα και  παίρνουν μαζί τους και τον  Κώστα Καραμανλή. Δύο  εβδομάδες συζητούν για τις  διαδικασίες και ακόμη δεν  μάθαμε την ημέρα εκλογής του  νέου αρχηγού. Πρώτα είπαν  έκτακτο συνέδριο για εκλογή  προέδρου στις 7 Νοεμβρίου,  μετά είπαν τακτικό για αλλαγή  καταστατικού και μετά εκλογή  από τη βάση. Τώρα ψάχνουν  την ημερομηνία που θα ψηφίσει  η βάση ενώ θα τρέξει πολύ νερό  στο αυλάκι μέχρι να  ξεκαθαρίσει ποιοι θα ψηφίσουν  και πώς θα καταρτιστούν οι  εκλογικοί κομματικοί κατάλογοι.

Σε όλα αυτά υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που  πολλοί το αγνοούν και άλλοι δεν το γνωρίζουν. Η Ν.Δ.  δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Έχει οργανωτικές και πολιτικές  αδυναμίες με πολλά καπετανάτα. Είναι προφανές ότι  ο καθένας από τους τρεις βασικούς υποψηφίους έχει  άλλη στόχευση και επομένως επιθυμεί να πάνε στις  κάλπες διαφορετικοί άνθρωποι. Αυτή είναι η  αχίλλειος πτέρνα της διαδικασίας εκλογής από τη  βάση που επιχειρείται για πρώτη φορά στη Ν.Δ. Είναι  βέβαιο ότι θα πέσουν βροχή οι ενστάσεις και οι  διαφωνίες για πρόσωπα που θα τρέξουν τώρα να  αποκτήσουν την ιδιότητα του οργανωμένου μέλους.

Έτσι αναπόφευκτα ο διχασμός θα είναι μεγάλος με  απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή του κόμματος.  Ο μόνος τρόπος να γλιτώσει τον παρατεταμένο  εμφύλιο και την πιθανή διάσπαση η γαλάζια  παράταξη, είναι οποίος είναι ο νικητής να καταφέρει  να καθαρίσει το παιχνίδι από την πρώτη Κυριακή.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “