Τέλος τα γκέτο και τα άβατα

Ένα ακόμη παραδοσιακό ρουσφέτι που δημιουργούσε φτηνές πελατειακές σχέσεις ψηφοφόρων με βουλευτές ανήκει οριστικά στο παρελθόν. O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθαρίζει στα «ΝΕΑ» ότι στο εξής δεν θα σβήνονται οι κλήσεις της Τροχαίας και ο ίδιος θα προστατεύει τους αξιωματικούς της Αστυνομίας από τις πιέσεις που θα δέχονται από πολιτικά στελέχη και παράγοντες.
Επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ούτε θα γίνει κολαστήριο ψυχών» και τονίζει ότι σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή νέο αυστηρό και οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να περιοριστεί δραστικά η είσοδος των λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Παράλληλα ξεκαθαρίζει με απόλυτο τρόπο ότι τα γκέτο και τα άβατα στο κέντρο της πόλης θα τελειώσουν και μάλιστα πολύ σύντομα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης προαναγγέλλει ότι η διαφθορά στα Σώματα Ασφαλείας θα παταχθεί σύντομα και αποτελεσματικά, ενώ στις αρχές του χρόνου επανέρχεται ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Πρώτον, αναβάθμιση της αποτρεπτικής μας ικανότητας. Η Ελλάδα δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεύτερον, βελτίωση των επιδόσεών μας στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ελλάδα δεν θα γίνει κολαστήριο ψυχών. Τα κυκλώματα των δουλεμπόρων θα χτυπηθούν αλύπητα

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ Μάριος Κιούσης Συμφωνείτε και εσείς με την πρακτική της Αστυνομίας που στοιβάζει σαν πακέτα τους αλλοδαπούς στα υπόγεια κρατητήρια των Τμημάτων για να ισχυρίζεται ότι δήθεν καθάρισε το κέντρο της Αθήνας;
Την περασμένη εβδομάδα  πήραμε 2 σημαντικές αποφάσεις που δίνουν σαφές  στίγμα ότι αλλάζουμε σελίδα στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρώτον, ανακοίνωσα ότι απελευθερώνονται όσοι παράνομοι μετανάστες κρατούνται στα αστυνομικά  κρατητήρια της χώρας, υπό  την προϋπόθεση ότι δεν είναι ποινικοί. Οι άνθρωποι  αυτοί εντάσσονται σε πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού με τη βοήθεια  των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Δεύτερον, έδωσα εντολή από εδώ και στο εξής να μην απελαύνονται οι μετανάστες  δεύτερης γενιάς, όσοι δηλαδή έχουν μεγαλώσει και  ενηλικιωθεί στην Ελλάδα υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους για  τυπικούς λόγους μέχρι να  λυθούν τα ζητήματά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.  Κώστας Βλάχος Αναρωτιέμαι αν μέσα στους βραχυπρόθεσμους στόχους σας είναι και η εκκαθάριση των δρόμων στο κέντρο της Αθήνας όπως η Σολωμού, η Καποδιστρίου, η Στουρνάρη και από τους χρήστες ναρκωτικών και η πιθανή προώθησή τους σε κέντρα αποτοξίνωσης ή όπου αλλού κρίνετε σκόπιμο.
Οι εικόνες που περιγράφετε θα εκλείψουν, ωστόσο  υπενθυμίζω ότι οι τοξικομανείς δεν είναι αστυνομικό ζήτημα. Για να υπάρξει  απεξάρτηση και ενσωμάτωση των παιδιών αυτών  στην ομαλή κοινωνική  ζωή, για να μην κρύψουμε  το πρόβλημα κάτω από το  χαλί, απαιτείται μια άλλη  πολιτική στο θέμα της αποτοξίνωσης. Κατά την άποψή μου πρέπει να ανοίξουν  οι λίστες χορήγησης μεθαδόνης και τα ΟΚΑΝΑ να  στελεχωθούν με προσωπικό.
Κώστας Βασιλόπουλος Με το θλιβερό αλισβερίσι του σβησίματος κλήσεων τι θα κάνετε; Σ΄ αυτό είμαι ξεκάθαρος,  τερματίζεται η πρακτική  του σβησίματος των κλήσεων. Θα καλύψω προσωπικά  τους διοικητές από πιέσεις  τρίτων, πολιτικών, πολιτευτών και παραγόντων. Τέλος, έχω ζητήσει από τις Διευθύνσεις Τροχαίας να ξεκαθαρίσουν τα πεζοδρόμια  από παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια. Τα πεζοδρόμια είναι  δημόσιος χώρος που ανήκει στους πεζούς.
Χριστίνα Μαστούρα Είμαι γυναίκα και εργάζομαι στο κέντρο της πόλης. Νιώθω φόβο. Αποφεύγω να περπατάω ή ακόμα και να οδηγώ σε συγκεκριμένους δρόμους της πόλης. Τι θα κάνετε για τους πολίτες;
Να είστε σίγουρη για ένα  πράγμα. Τα γκέτο και τα άβατα στον αστικό ιστό θα  τελειώσουν. Ήδη στις περισσότερες επίμαχες περιοχές έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις. Η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι συνεχής και εμφανής. Η  νομιμότητα και μαζί μ΄ αυτήν το αίσθημα ασφάλειας  θα αποκατασταθεί πλήρως.  Οι πολίτες θα μπορούν ξανά να περπατάνε άφοβα  στο κέντρο της πόλης.
Χριστίνα Αργυρόκου Μένω στον Άγιο Στέφανο και φέτος ζήσαμε τραγικές στιγμές με τις καταστροφικές φωτιές. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Χρυσοχοΐδη τι πρόκειται να κάνει για την προστασία των δασών και αν αυτό αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο του. Πώς θα εξασφαλίσει ότι δεν θα ζήσουμε ξανά τέτοιες καταστάσεις;
Στο Πυροσβεστικό Σώμα,  πραγματικά θλίβομαι που  το λέω αυτό, έχουμε παραλάβει μια τριτοκοσμική κατάσταση. Δεν σας το κρύβω ότι κάθε μέρα αναρωτιέμαι πώς δεν κάηκε ολόκληρη η Αθήνα το καλοκαίρι. Η αμέλεια που υπήρξε  ήταν εγκληματική. Οδήγησε στο να αλλάξει το ανάγλυφο της Ελλάδας. Από  πράσινο έγινε γκρι. Θα γίνουν λοιπόν σημαντικές  αλλαγές, για να ανακτήσει  το Σώμα τα αντανακλαστικά του, την ετοιμότητά του  και να αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή του δυνατότητα.
Κατερίνα Παππά Είπατε ότι όποιος αστυνομικός αγγίζει πολίτη θα φεύγει από το Σώμα. Με τους αστυνομικούς που άγγιξαν έναν μετανάστη στη Νίκαια προσφάτως τόσο πολύ ώστε ο άνθρωπος πέθανε, τι θα κάνετε;
Θα περιμένουμε το πόρισμα των ιατροδικαστών, ένας εκ των οποίων εκπροσωπεί την οικογένεια του  θύματος και αναλόγως θα  πράξουμε. Να είστε απόλυτα σίγουρη ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας. Θα φροντίσω  προσωπικά ώστε οι παραβάτες να έχουν την τιμωρία που τους πρέπει.
Γιάννης Βασιλειάδης Τώρα που αναλάβατε την ευθύνη και του Λιμενικού, τι μέτρα θα πάρετε ώστε να περιορίσετε την είσοδο των μεταναστών στη χώρα μας;
Το θέμα της λαθρομετανάστευσης ξεπερνάει κατά  πολύ το Λιμενικό Σώμα. Είναι μείζον εθνικό ζήτημα.
Πολιτικό, οικονομικό, επιχειρησιακό. Την περασμένη Πέμπτη έθεσα τους άξονες της νέας πολιτικής για  τη λαθρομετανάστευση.
Πρώτον, αναβάθμιση της  αποτρεπτικής μας ικανότητας. Η Ελλάδα δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεύτερον, βελτίωση των επιδόσεών μας στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ελλάδα  δεν θα γίνει κολαστήριο  ψυχών. Τα κυκλώματα των  δουλεμπόρων θα χτυπηθούν αλύπητα.
Ματίνα Χαλκιά Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για τα «στρατόπεδα» των αλλοδαπών παράνομων προσφύγων που έχουν στηθεί σε πόλεις όπως η Πάτρα και που πρόσφατα έγιναν το επίκεντρο διεθνούς αρνητικής κριτικής από ευρωπαϊκά ΜΜΕ σχετικά με το άθλιο επίπεδο επιβίωσης;
Αυτό που έγινε στην Πάτρα και αλλού υπό την ανοχή  της επίσημης ελληνικής πολιτείας είναι απαράδεκτο  από κάθε άποψη. Και την ασφάλεια της πόλης υπονόμευσε και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών  δεν σεβάστηκε. Η Πάτρα πλέον έχει αδειάσει, όμως  συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα των κέντρων υποδοχής, όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ανθρωπιστική τραγωδία. Στόχος της κυβέρνησης είναι,  τα κέντρα υποδοχής, τα οποία υπενθυμίζω ότι ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών,  να αποκτήσουν υποδομές και, με την εμπλοκή όλων  των φορέων και των οργανώσεων της κοινωνίας των  πολιτών, να μπορούν να φέρουν εις πέρας με ταχύτητα το δύσκολο έργο της κατηγοριοποίησης των παράνομων μεταναστών. Πρέπει γρήγορα να γνωρίζουμε  αν έχουμε να κάνουμε με οικονομικούς μετανάστες,  πρόσφυγες ή θύματα εμπορίας ανθρώπων, έτσι ώστε  αναλόγως να δράσουμε.
Μαρία Βαΐδου Παντελής έλλειψη σεβασμού στην οδική συμπεριφορά. Στην Ελλάδα έχει νομιμοποιηθεί η κάθε είδους οδική παρανομία. Η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους είναι εμφανής σε όλους μας. Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε να λείψουν τέτοια φαινόμενα; Ζήτησα ήδη από τους αστυνομικούς διευθυντές ανά την Ελλάδα Σχέδιο Οδικής  Ασφάλειας ανά νομό. Μετροποιημένο,  με σαφείς ποσοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα. Στρατηγική επιδίωξή  μας είναι η μείωση των θανάτων από  τροχαία ατυχήματα, κατά περίπου 100 άτομα τον χρόνο, έτσι ώστε μέχρι το 2014  να έχουμε πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο  για 50% λιγότερους θανάτους από τροχαία σε σχέση με το έτος βάσης, που είναι το 2000.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “