Μάχη στα δεξιά αλώνια

Έναν προς έναν έχουν στοχεύσει η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς τους πενήντα χιλιάδες οργανωμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που ανήκουν στη σκληρή λαϊκή Δεξιά και είναι αναμφισβήτητα οι ρυθμιστές της κρίσιμης αυριανής μάχης. Οι κομματάρχες και των δύο πλευρών ψάχνουν πόρτα πόρτα τους ψηφοφόρουςρυθμιστές και τάζουν λαγούς με πετραχήλια για να τους κάνουν να αισθανθούν για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια ότι έχουν ρόλο και λόγο στο κόμμα τους.

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη μάχη είναι οι τέσσερις θεματοφύλακες της λαϊκής Δεξιάς. Πρόσωπα που κρατούν χρόνια ψηλά τα λάβαρα της «καθαρής γαλάζιας ιδεολογίας» και έχουν τοποθετηθεί από δύο σε κάθε στρατόπεδο. Τα καλά χαρτιά της Ντόρας για την προσέλκυση των συγκεκριμένων ψηφοφόρων είναι ο Βύρων Πολύδωρας και ο Μάκης Γακουμάτος, ενώ του Αντώνη Σαμαρά είναι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Και οι τέσσερις έχουν επενδύσει πολλά για την επόμενη μέρα. Κάποτε ήταν όλοι τους καραμανλικοί. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους βρέθηκε εκτός κυβέρνησης και έτσι τοποθετήθηκαν εγκαίρως στο πλευρό των δύο βασικών διεκδικητών της ηγεσίας, δίνοντας νυχθημερόν μάχες στα τηλεοπτικά πάνελ και στις γειτονιές.


ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ  ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
Ο φιλόσοφος
«Μωρέ σας είπα ότι δεν θέλω την ψήφο σας αλλά την ψυχή σας, κι εσείς το πήρατε τις μετρητοίς;».

Μ΄ αυτή τη φράση απάντησε βουρκωμένος ο Βύρων Πολύδωρας στα 4.000 στελέχη της Ν.Δ. που χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μόλις είχε εκλεγεί ο Κώστας Καραμανλής νέος αρχηγός και είχε καλέσει δίπλα του τον αντίπαλό του.

Οι σύνεδροι δεν υποκρίνονταν όταν τον επευφημούσαν. Ο Βύρωνας είναι ο αγαπημένος της λαϊκής Δεξιάς. Άνθρωπος ιδιόρρυθμος, που του αρέσει να φιλοσοφεί τη ζωή και την πολιτική. Ταυτόχρονα όμως έχει και ιδεολογική συνέπεια. Ένας από τους ελάχιστους βουλευτές που δεν διατηρεί πολιτικό γραφείο και δεν κάνει ρουσφέτια. Ζει λιτά, του αρέσουν οι ρετρό μοτοσυκλέτες, δεν χρησιμοποιεί κομπιούτερ και προτιμά να γράφει ιδιοχείρως- απολαμβάνει το γράψιμο με πένα. Του αρέσουν τα λογοπαίγνια και ως υπουργός Δημόσιας Τάξης πλήρωσε ακριβά μαζί με πολλά άλλα τη φράση «στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης κάνω αγγαρεία». Η ειρωνεία είναι ότι δεν απευθυνόταν στην Αριστερά όπως νόμισαν όλοι, αλλά έστελνε μήνυμα στο πρωθυπουργό. Ο Καραμανλής τον είχε εγκαταλείψει και ήθελε να του θυμίσει τον διάλογό τους όταν του ζήτησε να πάει στην… ηλεκτρική καρέκλα της Κατεχακη.

ΜΑΚΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ
Ο γιος της κυρα-Βαγγελιώς
Την πρώτη νίκη του ο Μάκης  Γιακουμάτος στο «δεξιό  κατεστημένο», όπως o ίδιος  αποκαλεί τα ηχηρά ονόματα της Β΄  Αθηνών, την κατήγαγε από  σύμπτωση εις βάρος του Μιχάλη  Λιάπη. Σε προεκλογική  συγκέντρωση ο υπεύθυνος του  κόμματος στη Γλυφάδα έπλεξε τον  εγκώμιο του ανιψιού του εθνάρχη  πριν ανέβει στο βήμα όπου φυσικά  προηγήθηκε των άλλων υποψηφίων.  Ο Γιακουμάτος θύμωσε με όσα είπε ο κομματάρχης για τον  ανιψιό και όταν ήρθε ώρα του να μιλήσει τελευταίος και  καταϊδρωμένος, είπε στους ψηφοφόρους: «Εγώ θα  παρουσιαστώ μόνος μου. Είμαι ο γιος της κυρα-Βαγγελιώς που  είχε μπακάλικο στην Αγία Βαρβάρα».

Οι ψηφοφόροι της αστικής Γλυφάδας τον επιβράβευσαν για το  θάρρος του. Πήρε 500 σταυρούς περισσότερους από τον  Μιχάλη στην περιοχή και από τότε βρίσκεται σχεδόν δύο  δεκαετίες στη Βουλή.

Έχει ένα μοναδικό ταλέντο να προσεγγίζει τους λαϊκούς  ψηφοφόρους της Ν.Δ. και είναι  περιζήτητος στα τηλεοπτικά πάνελ γιατί  είναι ετοιμόλογος, μαχητικός,  καβγατζής και με χιούμορ.

ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ  ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ρήτορας
Φίλοι και αντίπαλοι του Πάνου  Παναγιωτόπουλου συμφωνούν στο  εξής: Είναι ο καλύτερος ρήτορας που  διαθέτει στη Βουλή η Ν.Δ. Και επειδή  γνωρίζει το ταλέντο του- από την  εποχή που ήταν δημοσιογράφος σε τοκ  σόου- διαθέτει τόση αυτοπεποίθηση  που δεν διστάζει να επιτεθεί ανοιχτά  στο βαρύ πυροβολικό του ΠΑΣΟΚ. Σε  μια κρίσιμη μάχη κατάφερε να παλέψει  στα ίσια, όπως υποστηρίζουν οι φίλοι  του, με τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον  Ευάγγελο Βενιζέλο μαζί. Στα φοιτητικά χρόνια ο Πάνος  Παναγιωτόπουλος ανήκε στη λεγόμενη εκσυγχρονιστική πτέρυγα.

Στη λαϊκή Δεξιά προσχώρησε αργότερα και οι δεξιοί της Β΄ Αθηνών  τον εξέλεξαν πολλές φορές μεταξύ των πρώτων. Ως μέλος της  κυβέρνησης πέρασε κάτω από το πήχυ των προσδοκιών των  ψηφοφόρων του. Ενώ ξεκίνησε δυναμικά, στην πορεία κάτι  στράβωσε. Κανείς δεν ξέρει ακόμη τον πραγματικό λόγο για τον  οποίο ο Κώστας Καραμανλής τον αντικατέστησε με τον Σάββα  Τσιτουρίδη. Έφυγε όμως από το υπουργείο Εργασίας έχοντας  εξασφαλίσει το παρατσούκλι «κόκκινος Πάνος». Ένα παρατσούκλι  που ο ίδιος «φιλοτέχνησε» με έξυπνες διαρροές και σχόλια για να  ενισχύσει το φιλολαϊκό προφίλ του. Μετά τις εκλογές πολλοί  πίστευαν ότι ήταν άνθρωπος της Ντόρας με την οποία μάλιστα είχε  συναντηθεί. Βρέθηκε όμως στον στενό πυρήνα του Αντώνη Σαμαρά.  ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Ο σκληρός «κένταυρος»
Η σημερινή γενιά των κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. τη δεκαετία του ΄80 έπαιρνε εντολές από τον πανίσχυρο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Μιχαλολιάκο. «Εγώ ίδρυσα τη Νεολαία του κόμματος και την έκανα πρώτη δύναμη όταν η Αριστερά σάρωνε στα πανεπιστήμια» λέει με κάθε ευκαιρία. Για να εισπράξει τα κακεντρεχή σχόλια των αντιπάλων του ότι είναι ο ιδρυτής των «κενταύρων» και «ρέιντζερς» με τις σιδηρογροθιές που κυριάρχησαν τη δεκαετία του ΄80. Όπως και να έχει, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος πήρε τα παράσημα του «στρατηγού»- έτσι τον αποκαλούν οι φίλοι του- στο πεζοδρόμιο. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Μιλτιάδη Έβερτ στον δήμο, πέρασε στο στρατόπεδο Καραμανλή, αλλά στην κυβερνητική θητεία του δεν στέριωσε. Γι΄ αυτό και οι σχέσεις του με τον πρώην Πρωθυπουργό εδώ και τρία χρόνια είναι ψυχρές και περιμένει τη… δικαίωσή του από τον Αντώνη Σαμαρά. Σκληρός δεξιός και άρχων της μανιάτικης παροικίας του Πειραιά είναι ένα από τα ισχυρά όπλα του Μεσσήνιου υποψηφίου, ο οποίος περιμένει να του πάει στις κάλπες χιλιάδες ψηφοφόρους του από την Καλλίπολη μέχρι τη Δραπετσώνα

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “