Στροφή Ν.Δ. για το Βατοπέδι

Πίσω ολοταχώς στο θέμα του Βατοπεδίου κάνει η νέα ηγεσία της Ν.Δ., μετά τις επιθέσεις της κυβέρνησης που έκανε λόγο για «ομερτά» και «όρκους σιωπής», ώστε να μην αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του μεγάλου σκανδάλου. O Αντώνης Σαμαράς εξέτασε από την αρχή τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του στην ψηφοφορία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και προχωρά σε μια εντυπωσιακή αναδίπλωση. «Ναι» σε όλες τις Εξεταστικές δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, αποκαλύπτοντας την αλλαγή πορείας του κόμματος στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. «Κάναμε λάθος, πανικοβληθήκαμε την πρώτη στιγμή και δεν σταθμίσαμε ότι οι ψηφοφόροι μας εξακολουθούν να είναι πολύ θυμωμένοι με τα σκάνδαλα και απαιτούν από μας να ρίξουμε φως και να μην καλύψουμε  όσους πλήγωσαν την παράταξη και  την οδήγησαν σε συντριπτική ήττα», λέει έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ.  Σπεύδει μάλιστα να παραδεχθεί ότι «η νέα ηγεσία εμφανίστηκε στο  ξεκίνημα πολύ διστακτική και αυτό ενόχλησε τους ψηφοφόρους του  κόμματος».
Είναι σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσωπικά δεν είχε τίποτα  να φοβηθεί με το Βατοπέδι, λένε  κύκλοι της Ρηγίλλης. Ο ίδιος δεν  είχε καμία απολύτως εμπλοκή στο  θέμα, όπως δεν είχαν και οι τέσσερις βασικοί υπαρχηγοί του, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Κώστας  Μαρκόπουλος, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο Γιάννης Μανώλης.  Συμμετοχή δεν είχε επίσης ο άτυπος αντιπρόεδρος του κόμματος,  ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Ατυχής άποψη» Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος δίστασε να πει από την πρώτη στιγμή «ναι», για να μην ενοχλήσει στελέχη και συνεργάτες της ομάδας  του κ. Κ Καραμανλή που βρίσκονται σήμερα στη δική του αυλή.  «Ήταν ατυχής η άποψη που εκφράστηκε από τη Ρηγίλλης ότι θα  ψηφίσουμε “ναι»” στην Εξεταστική μόνο εάν προκύψουν νέα στοιχεία. Μα χρειάζονται νέα στοιχεία  για γίνει έρευνα σε βάθος σε ένα  θέμα που εξόργισε όσο τίποτε άλλο την κοινή γνώμη την προηγούμενη διετία;», λέει κορυφαίο  στέλεχος της Ν.Δ., που αυτή την  ώρα τηρεί ίσες αποστάσεις από  τον Αντώνη Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη.
Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε για τη φοβική στάση της νέας  ηγεσίας, αλλά και τα μηνύματα που  έφθασαν στη Ρηγίλλης από τη βάση του κόμματος, «ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη για να κάνει ανατροπές και όχι να κουκουλώσει όσα έγιναν την τελευταία 6ετία», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. «Ο  νέος πρόεδρος αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από την πρώτη  στιγμή: να συμμετάσχει το κόμμα  στην ψηφοφορία, αφού έτσι κι αλλιώς δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική δύναμη για να καθορίσει  το αποτέλεσμά της», συμπληρώνει. Οι νέες ψύχραιμες απόψεις  που επικρατούν τώρα στη Ρηγίλλης είναι ότι καλύτερα να συμμετέχει το κόμμα στην Επιτροπή και  εκεί οι βουλευτές που θα εκπροσωπούν τη Ν.Δ. να δώσουν τη μάχη για να προστατεύσουν παλιούς  συνεργάτες του Πρωθυπουργού,  ώστε να μην πέσει πάνω τους όλο  το βάρος της ευθύνης. Αντίθετα η  Ν.Δ. θα είναι πολύ σκληρή με την  Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου  και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση για μεγάλο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς  θα αναγκαστεί να κινείται στην κόψη του ξυραφιού, ώστε να εμφανίζεται από τη μια έτοιμος για μεγάλες αλλαγές και από την άλλη  έτοιμος να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή. Πάντως, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος  Σούρλας ξεσπάθωσε χθες εναντίον  του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη για  την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή και στη Ρηγίλλης ανησυχούν ότι το προσεχές διάστημα οι επιθέσεις από βουλευτές σε πρώην υπουργούς θα  πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

«ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ»

«Δεν σταθμίσαμε ότι οι ψηφοφόροι  μας είναι ακόμα πολύ θυμωμένοι με  τα σκάνδαλα», λένε στελέχη της Ν.Δ.

Σε δίλημμα η ηγεσία της Ν.Δ.  για την ψήφο των μεταναστών  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ με ένα κρίσιμο δίλημμα  βρίσκεται με την είσοδο του χρόνου ο Αντώνης  Σαμαράς. Η ψήφος στους μετανάστες που  σχεδιάζει να δώσει το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα στις  προσεχείς δημοτικές εκλογές, έχει αιφνιδιάσει  την Ρηγίλλης, η οποία δεν έχει καταλήξει ποια  στάση θα κρατήσει.
«Είμαστε μεταξύ σφύρας και άκμονος. Το θέμα  είναι καυτό και η στάση που θα τηρήσουμε θα  είναι το πρώτο δείγμα γραφής για την τακτική που  θα ακολουθήσουμε στο θέμα των μεταναστών»  λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει:
«Η απόφαση που θα λάβουμε θα πάρει και  ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, καθώς τα ΜΜΕ  θα μας κατατάξουν από την πρώτη στιγμή στα  δεξιά ή στο κέντρο του πολιτικής κλίμακας».
Η ταύτιση με τον ΛΑΟΣ Το ΠΑΣΟΚ προωθεί νομοσχέδιο για ψήφο στους  μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα μας την  τελευταία πενταετία. Πρόκειται για 260.000  ανθρώπους εκ των οποιων οι 160.000 είναι  ομογενείς. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης από την  πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε με σαφή τρόποζήτησε δημοψήφισμα για το ζήτημα- και είπε  «όχι» στην ψήφο των μεταναστών. Θέση με την  οποία ταυτίζεται μεγάλο μέρος της λαϊκής  βάσης της Ν.Δ. στο οποίο προσβλέπει ο ΛΑΟΣ.  Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. μπροστά σ΄ αυτήν τη  συγκυρία όποιο δρόμο και εάν επιλέξειπαραδέχονται στελέχη της Ρηγίλλης- θα  αντιμετωπίσει σκληρή κριτική. Εάν αρνηθεί, θα  κατηγορηθεί ότι γίνεται η ουρά του ΛΑΟΣ και  οδηγεί τη Ν.Δ. όλο και πιο δεξιά. Παράλληλα μία  ενδεχόμενη άρνησή του να στηρίξει το  νομοσχέδιο- το οποίο μπορεί έτσι κι αλλιώς να  περάσει με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ στη Βουλήδημιουργεί τον κίνδυνο να χάσει στις δημοτικές  εκλογές το σύνολο των ψήφων των μεταναστών.  Εάν πάλι συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ θα αφήσει  πεδίο στον Γιώργο Καραταζαφέρη να συνεχίζει  να παίρνει ψηφοφόρους της Ν.Δ. που τάσσονται  σταθερά εναντίον των εκλογικών δικαιωμάτων  μεταναστών.
«Πράσινο φως»  από Καραμανλή  Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή, πήρε το «πράσινο  φως» από τον Κώστα Καραμανλή για να προχωρήσει στην αλλαγή στάσης. Ο πρώην  πρωθυπουργός φέρεται να διαμήνυσε  στη νέα ηγεσία ότι  προσωπικά δεν θα  ενοχληθεί εάν η  Ν.Δ. ψηφίσει υπέρ  της σύστασης Εξεταστικής   Επιτροπής   για το  Βατοπέδι

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “