Με προδώσαν οι φίλοι μου...

Δύσκολες ημέρες με μοναξιά και βαριά θλίψη περνάει ο Κώστας Καραμανλής. Κάθε ημέρα που περνά βλέπει έναν έναν τους παλιούς φίλους να απομακρύνονται, ενώ η λίστα με τα ραντεβού μικραίνει διαρκώς. Η κορυφαία στιγμή ωστόσο που προκάλεσε σοκ και θυμό στον επί 13 χρόνια αδιαφιλονίκητο ηγέτη της Δεξιάς, ήταν η στάση που επέδειξαν φίλοι και αντίπαλοί του στην υπόθεση της Ζίμενς.

Πρώην υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. έβλεπαν παθητικά στη Βουλή να αποκαθηλώνεται η εικόνα τού πρώην  ηγέτη τους και αρνούνταν να πάρουν  τον λόγο για να τον υπερασπιστούν, από φόβο μήπως ταυτιστούν με την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Έτσι έμεινε μόνος του ο πάλαι ποτέ υπασπιστής του, Προκόπης Παυλόπουλος, να  σκιαμαχεί για την τιμή των περασμένων  μεγαλείων της παράταξης.

Αυτό όμως που εξόργισε τους στενούς  φίλους του πρώην πρωθυπουργού είναι  ότι επισήμως το κόμμα τον κάλυψε χλιαρά για την περίφημη επιστολή προς τον  Χριστοφοράκο, με τέσσερις ημέρες καθυστέρηση και μια δήλωση «ήξεις αφήξεις» του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμου Χαρακόπουλου. Χθες το  μεσημέρι πάντως ο Αντώνης Σαμαράς  πρόλαβε τα χειρότερα. Βγαίνοντας από  το Προεδρικό Μέγαρο ανέλαβε προσωπικά την υπεράσπιση του προκατόχου  του, δηλώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί  να αμφισβητήσει την ακεραιτότητα και  την προσφορά στην παράταξη του Κώστα Καραμανλή». Μια κίνηση με την οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να  φρενάρει τη σύγκρουση παλιάς και νέας φρουράς, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πλήρη κάλυψη παρείχε με  δηλώσεις του στον πρώην πρωθυπουργό και ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο Κώστας Καραμανλής πάντως- όπως λένε οι συνομιλητές του- δεν χρεώνει προσωπική ευθύνη στον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. Θεωρεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει παροτρύνει με έμμεσο ή  άμεσο τρόπο τα στελέχη του να πυροβολούν τον ίδιο. «Είναι το κλίμα της περιόδου. Οι βουλευτές και τα στελέχη της  Ν.Δ. όπου σταθούν και βρεθούν ακούν  τα εξ αμάξης από τους οπαδούς τους για  τον Κώστα Καραμανλή και την ομάδα με  την οποία κυβέρνησε τη χώρα. Έτσι για  τη δική τους προστασία είτε σιωπούν είτε υπερθεματίζουν στα όσα λένε οι ψηφοφόροι τους για είναι αρεστοί», λέει με  οργή στενός φίλος του Κώστα Καραμανλή.

Η εξέλιξη αυτή πάντως φρενάρει τα  σχέδια του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση. Σκόπευε να κάνει ομιλίες και  παρεμβάσεις για να υπερασπιστεί την  πολιτική του και ήθελε να χτίσει ξανάόσο είναι δυνατόν- τη σχέση που είχε  με τη βάση της Ν.Δ. ώστε να μην περάσει στη συνείδηση των ψηφοφόρων του  ως αποτυχημένος ηγέτης.

Λίγα τα ραντεβού του στο γραφείο

Ξυπνάει αργά και φτάνει στο νέο γραφείο του που βρίσκεται στην οδό Παναγή Κυριακού στις δέκα το πρωί. Το  πρώτο τηλέφωνο της ημέρας είναι στον  αφοσιωμένο του συνεργάτη Δημήτρη Σιούφα, ενώ τις περισσότερες ημέρες μιλά  και με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Μέχρι το μεσημέρι έχει δύο το πολύ τρία  ραντεβού και στις δυόμισι επιστρέφει  στη Ραφήνα. Αποφεύγει συστηματικά να  τρώει στα γνωστά εστιατόρια του κέντρου της Αθήνας. Υπάρχει όμως και μια  μικρή ομάδα 15 νέων πολιτικών που τον  επισκέπτονται συχνά. Από αυτούς άλλοι  στήριξαν τον Α. Σαμαρά και άλλοι την Ντ.  Μπακογιάννη, ωστόσο όλοι δείχνουν τον  ίδιο σεβασμό στον Κώστα Καραμανλή.

Μερικοί από αυτούς είναι οι Ν. Δένδιας,  Στ. Καλαφάτης, Ευρ. Στυλιανίδης και δύο  παλιοί συνεργάτες του στην επικοινωνιακή ομάδα που σήμερα είναι βουλευτές: ο Β. Αντώναρος και Γ. Ανδριανός.

Του κόβει πόντους η «κίτρινη κάρτα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:   ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μια εβδομάδα μετά την εκλογική συντριβή της 4ης  Οκτωβρίου, πίσω από την Ντόρα Μπακογιάννη έσπευδαν να  στοιχηθούν οι μισοί υπουργοί  της κυβέρνησης Καραμανλή. Ο  Αντώνης Σαμαράς έχανε τη μάχη των εντυπώσεων κατά κράτος, έχοντας να επιδείξει μόνον  τη στήριξη του Κώστα Μαρκόπουλου.

Στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές, ο πρώην υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης είχε εξελιχθεί σε «Νο 2» του  επιτελείου Σαμαρά, αναλαμβάνοντας να συντονίζει και τις επιθέσεις στο αντίπαλο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη.  Πριν ακόμη «κλειδώσει» η σύμπλευση Σαμαρά- Αβραμόπουλου, ο Κ. Μαρκόπουλος αποτελούσε το «κόκκινο πανί» για τους  μητσοτακικούς της Ν.Δ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η «κίτρινη κάρτα» του Αντώνη Σαμαρά προς τον νέο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, ύστερα από τη δημόσια κόντρα  του με τον συντοπίτη του βουλευτή Σίμο Κεδίκογλου, ερμηνεύθηκε από πολλούς στη Ν.Δ.  ως μήνυμα του νέου πρόεδρου  ότι θέλει να διαφυλάξει την εσωκομματική ηρεμία. Και με αυτόν τον στόχο, όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του, δεν θα διστάσει να κρατήσει αποστάσεις  ακόμη και από τους στενότερους  συνεργάτες του.

Το πρόβλημα για τον 50χρονο θωρακοχειρουργό από τη Χαλκίδα, ωστόσο, είναι ότι μετά τις  εσωκομματικές εκλογές τα μέτωπα που ανοίγουν εναντίον του  δεν περιορίζονται μόνον στην  πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη.  Ο Κ. Μαρκόπουλος βρίσκεται  στο στόχαστρο για τα υπέρογκα  χρέη του ΕΟΤ, ενώ στελέχη θέτουν ακόμη και ζήτημα «προβληματικής επικοινωνίας» με τον  κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.  Οι βολές που δέχθηκε, άλλωστε,  από τον τομεάρχη Περιβάλλοντος Κυριάκο Μητσοτάκη, περί  «ύφους χιλίων καρδιναλίων», ήταν εξόχως χαρακτηριστικές. Ο  ίδιος επισημαίνει σε συνομιλητές του ότι δεν άρχισε μια δημόσια αντιπαράθεση με βουλευτές, επιδιώκοντας να δημιουργήσει εσωκομματικούς κλυδωνισμούς, αλλά γιατί έκρινε ότι ήταν αναγκαίο να υπερασπιστεί  πολιτικά τη θέση και το έργο του  στο πρώην υπουργείο Τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κομματικοί παράγοντες θεωρούν ότι το ζήτημα Μαρκόπουλου συνδέεται και με το νέο «παιχνίδι εσωκομματικής εξουσίας» που  βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ν.Δ. και  θα κορυφωθεί στον δρόμο προς  το Συνέδριο του προσεχούς Ιουνίου. Το μήνυμα είναι ότι ο πρώην υπουργός θα παραμείνει στο  στόχαστρο ως εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Σαμαρά, πολύ  περισσότερο από τη στιγμή που  και ο ίδιος έχει εκφράσει τη φιλοδοξία να διεκδικήσει τη θέση  του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, αντικαθιστώντας τον  Ελ. Ζαγορίτη μετά το Συνέδριο.  Κατά τις ίδιες πηγές, η μεταπήδηση στη θέση του γραμματέα είναι πλέον ζητούμενο και  αυτό ίσως είναι και το κόστος  του κ. Μαρκόπουλου για την επεισοδιακή εβδομάδα που προηγήθηκε. Στελέχη που βρίσκονται  κοντά στον κ. Σαμαρά τονίζουν,  πάντως, πως εάν η μετακίνηση  Μαρκόπουλου είχε ήδη «κλειδώσει» θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον πρόεδρο του κόμματος να «αδειάσει» πολιτικά ένα στέλεχος  που βρίσκεται δίπλα  του από τη  δεκαετία   του ΄80 και  τον ακολούθησε και  στην  Πολιτική   Άνοιξη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “