Οι τιμητές

Επί τρεις μήνες τα φορτηγά πήγαιναν στην Τράπεζα της Ελλάδος άδεια και έφευγαν γεμάτα χαρτονομίσματα. Εφοδίαζαν νυχθημερόν τις τράπεζες με ρευστό, καθώς οι μικροκαταθέτες από τον φόβο συνωστίζονταν στους γκισέδες ζητώντας τις οικονομίες τους. Αλλοι ξήλωναν πατώματα και άλλοι άνοιγαν τρύπες στους τοίχους για να κρύψουν τους κόπους μισής ζωής. Ενάμισι δισ. μπήκε στις κρύπτες και τα σεντούκια από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Ξαφνικά εδώ και δεκαπέντε ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος γέμισε ξανά χαρτονομίσματα. Λίγο ο φόβος για το ότι θα μπουκάρουν οι κλέφτες στο σπίτι και θα βρουν το κομπόδεμα, λίγο το δέλεαρ των καλών πλέον επιτοκίων και λίγο το κλίμα που αρχίζει να ισορροπεί, οδηγεί τους μικροκαταθέτες πίσω στις τράπεζες. Αυτό είναι καλό νέο. Δείχνει ότι απλοί άνθρωποι ελπίζουν ότι η χώρα τους θα αντέξει.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με πολλούς πλούσιους σιγουρατζήδες. Είκοσι δισ. ταξίδεψαν το τελευταίο τρίμηνο στα θησαυροφυλάκια των φορολογικών παραδείσων. Και αυτό ήταν το δεύτερο κύμα της μεγάλης φυγής. Οι επιχειρηματίες και οι εισοδηματίες αποθήκευσαν τον πλούτο τους στο εξωτερικό και περιμένουν να δουν εάν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι θα αντέξουν να σύρουν το κάρο στην ανηφόρα και βγάλουν τη χώρα από τον βάλτο. Τότε θα έρθουν να θερίσουν τους καρπούς της ανάκαμψης.

Επειδή ο καθένας αυτές τις ώρες κρίνεται γι΄ αυτά που κάνει, αλλά και γι΄ αυτά που δεν κάνει, ο πρόεδρος του ΣΕΒ καλό είναι πάψει να «μαλώνει» κάθε τρεις και λίγο τους πολιτικούς. Αυτό είναι εύκολο. Το ίδιο κάνουν όλοι για να παίζουν στα δελτία ειδήσεων των 8. Εάν θέλει να είναι χρήσιμος, να απευθυνθεί δημοσίως στους ομοίους του και να τους καλέσει να φέρουν πίσω τα χρήματα και επενδύσουν στη χώρα όπου πλούτισαν άλλοι νόμιμα και άλλοι παράνομα, άλλοι τίμια και άλλοι ανέντιμα. Να βρουν νέες ιδέες να πατάξουν ανταγωνιστικά προϊόντα και να δώσουν θέσεις εργασίας. Το παραμύθι ότι δήθεν τους εμποδίζει η γραφειοκρατία είναι ωραίο, αλλά δεν έχει δράκο. Εάν δεν το πράξουν, η περιφρόνηση του κόσμου δεν θα στραφεί μόνο εναντίον των πολιτικών, αλλά και των ιδίων. Και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα: την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουν να γίνουν τιμητές και θα μας νουθετήσουν.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “