Με τα χέρια «δεμένα» ο Σαμαράς

Απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγει από τη δίνη των σκανδάλων και τη βαθιά εσωστρέφεια καταβάλλει η Ρηγίλλης λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμο- για το παρόν και το μέλλον της Ν.Δ.- συνέδριο.

Τα αρνητικά γεγονότα έρχονται το ένα μετά το άλλο και παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας με αποτέλεσμα το επιτελείο του Α. Σαμαρά να διαπιστώνει ότι είναι πιο δύσκολο από ό,τι πίστευε να τραβήξει την κόκκινη γραμμή με το παρελθόν. Οι πιέσεις που δέχεται η νέα ηγεσία από καραμανλικούς να στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό είναι καθημερινές.

Το μεγαλύτερο αγκάθι αυτήν την ώρα για τον κ. Σαμαρά είναι η στάση που θα κρατήσει απέναντι στους λεγόμενους Βατοπεδινούς, τους κ.κ. Δούκα, Κοντό και Κιλτίδη που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο μεγάλο σκάνδαλο. Πολλοί εισηγούνται στην ηγεσία να τους απομακρύνει από το κόμμα. Αυτό όμως, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, δεν είναι απλό για τον εξής λόγο: «Εφόσον με το πόρισμά της η Ν.Δ. αθωώνει τα στελέχη της, πώς μπορεί να τα απομακρύνει από το κόμμα;», αναρωτιέται πρώην υπουργός και τονίζει: «Αυτό είναι το νέο αδιέξοδο της ηγεσίας καθώς από τη μια θέλει να απαλλαγεί, όπως έχει πει, από τα βαρίδια και από την άλλη δεν μπορεί να παραπέμψει πρώην υπουργούς της». Πάντως, ο κ. Κιλτίδης έσπευσε να προαναγγείλει την ανεξαρτητοποίησή του. Ο πρώην υφυπουργός άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει από το κόμμα, καθώς όπως είπε βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της Ρηγίλλης διότι είναι φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Η πιθανή ανεξαρτητοποίηση του κ. Κιλτίδη συνδέεται από πολλούς με το νέο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη το οποίο είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ν.Δ. «Ξαφνικά στη γαλάζια πολυκατοικία από το φθινόπωρο θα είναι τρεις. Στη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ θα προστεθεί και το νέο σχήμα», λέει βουλευτής, φίλος της πρώην υπουργού, ο οποίος βρίσκεται σε δίλημμα για τον δρόμο που θα ακολουθήσει μετά το καλοκαίρι.

Μέσα σ΄ όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η «απειλή» του Κ. Μητσοτάκη ότι προτίθεται να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens και να συνδέσει με αυτήν, την πτώση της κυβέρνησής του το 1993. Στη Ρηγίλλης πάντως υποστηρίζουν ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν τους ανησυχεί διότι όσες αιχμές και εάν αφήσει για τον Αντώνη Σαμαρά ο κ. Μητσοτάκης, οι πολίτες θα τις αποδώσουν στην κόντρα της Ντόρας Μπακογιάννη με την ηγεσία της Ν.Δ.

ΠΙΕΣΕΙΣ

Καθημερινές είναι οι πιέσεις που δέχεται η ηγεσία της Ν.Δ. από καραμανλικούς να στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό

Αντιδράσεις από Βουλγαράκη – Κιλτίδη

ΓΙΑ «το πιο αισχρό παράδειγμα κυνισμού, αν η αλήθεια δεν συμφωνεί με τις κομματικές επιδιώξεις τότε το πρόβλημα το έχει η αλήθεια», κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός της Ν.Δ.

Γιώργος Βουλγαράκης, τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που ζήτησε μέσα από το πόρισμα περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών για μένα προσωπικά στην υπόθεση του Βατοπεδίου».

Επίσης χθες εκτός από τον κ. Βουλγαράκη, αντέδρασε και ο πρώην υφυπουργός της Ν.Δ. Κ. Κιλτίδης, ο οποίος με επιστολή του στον πρόεδρο της Εξεταστικής εξέφρασε «έκπληξη» για όσα είπε προχθές σε άλλη επιστολή ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός και ζήτησε να εξεταστεί κατ΄ αντιπαράσταση μαζί του- αίτημα που απερρίφθη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “