Η αγωνία τούς κάνει να μιλούν πολύ

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ειρωνικό ερώτημα των Αμερικανών «Ευρώπη είπατε; Και σε ποιο τηλέφωνο απαντά η κυρία;» βρίσκει τώρα απάντηση: σε όλα τα τηλέφωνα, σταθερά και κινητά, των αξιωματούχων της που δεν βάζουν γλώσσα μέσα τους.

Από την αγωνία τους μιλούν όλοι πολύ και κάνουν ό,τι μπορούν να διασύρουν το ευρώ. Λες και θέλουν να δικαιώσουν τους αγγλοσάξονες χρηματιστές και τους κάθε λογής κερδοσκόπους που διακινούν το εφιαλτικό σενάριο ότι η ευρωζώνη μπορεί να γίνει ξανά 16 κομμάτια και ο καθένας να επιστρέψει στο νόμισμά του. Μέσα στο Σαββατοκύριακο είχαμε δύο νέες, σημαντικές δηλώσεις κεντρικών προσώπων της Ευρώπης, που αντί να καθησυχάσουν τις αγορές τις κάνουν περισσότερο καχύποπτες και τις στέλνουν στην ασφαλή αγκαλιά του δολαρίου. Πρώτα ο Μπαρόζο δήλωσε ότι το ευρώ είναι ισχυρό νόμισμα και δεν κινδυνεύει. Μα είναι δυνατόν; Ακουσε πότε κανέναν Αμερικανό να λέει ότι το δολάριο δεν κινδυνεύει; Μέγιστη επικοινωνιακή και πολιτική γκάφα του προέδρου της Κομισιόν που δείχνει να ξορκίζει τους φόβους του. Θα προσέφερε καλές υπηρεσίες στο κοινό νόμισμα, εάν φρόντιζε να μην αποκαλύπτει αυτά που φοβάται.

Μετά ήρθε ο πολύ σοβαρός διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Τρισέ, για να πει με άλλα λόγια ότι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάντια της Ευρώπης είναι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Ως Ελληνας θέλω να φωνάξω: «Πέσ΄ τα, χρυσόστομε». Ομως το μήνυμα που στέλνει στις αγορές είναι αρνητικό, αφού τους λέει επίσημα ότι οι δύο πιο δυνατοί πυλώνες της ευρωζώνης είναι ταυτόχρονα και οι αδύναμοι κρίκοι της.

Εάν αυτή η πολυφωνική φλυαρία συνεχιστεί, σε λίγο δεν θα αναρωτιέται ο κ. Ολι Ρεν- και αυτός δημοσίως το έκανε- γιατί το ευρώ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και το δολάριο παίρνει ξανά την παραδοσιακή του πρωτοκαθεδρία. ΥΓ: Θα αισθανόμουν πιο ασφαλής εάν ήξερα ότι όλα αυτά δεν είναι επιπολαιότητες, αλλά υπάρχει στόχευση να γίνει το ευρώ πιο φθηνό νόμισμα ώστε να βοηθηθούν οι εξαγωγές της Ευρώπης σ΄ αυτήν την πολύ κακή συγκυρία.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “