Το λάθος μήνυμα

«Να φέρουν πίσω οι πολιτικοί τα κλεμμένα για να κλείσει η μαύρη τρύπα. Ακου λέει φταίνε οι επιδοτήσεις, οι μεγάλες συντάξεις και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Εμείς πάλι θα πληρώσουμε τα σπασμένα;». Οι θαμώνες του καφενείου του χωριού μιλούν δυνατά, με λοξοκοιτάνε και επιχειρούν να με βάλουν στη συζήτηση. Κάνω ότι δεν ακούω αλλά συνεχίζουν πιο φωναχτά: «Αλλά ποιος να τα πει αυτά, οι δημοσιογράφοι; Αυτοί αβαντάρουν την κυβέρνηση και την τρόικα. Ολο για μέτρα μιλάνε».

Κατάλαβα ότι δεν υπήρχε τρόπος να γλιτώσω την κουβέντα και μίλησα όσο πιο ευγενικά μπορούσα:

Συμφωνώ με όσα λέτε για τους πολιτικούς. Δεν γίνεται όμως να έβαλαν στη τσέπη 300 δισ. που χρωστάει η χώρα. Κάπου αλλού σπαταλήθηκαν όλα αυτά τα χρήματα. Και δεν ξέρω εάν στο δικό σας χωριό πληρώνετε τους φόρους που σάς αναλογούν αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα οι περισσότεροι δεν πληρώνουν.

– Εμείς θα πληρώσουμε φόρους; Οι πλούσιοι να πληρώσουν, αυτοί έχουν λεφτά. Η συζήτηση, όπως ήταν επόμενο, δεν κατέληξε πουθενά. Το απόλυτο μπέρδεμα. Φεύγοντας από το καφενείο συνειδητοποίησα αυτό που υποπτευόμουν: Το μήνυμα για τα πραγματικά αίτια που έφεραν την χώρα στο κατώφλι της χρεοκοπίας δεν έχει φτάσει ακόμη στη βάση της κοινωνίας. Οι πολίτες είναι μπερδεμένοι. Και δεν μιλώ για τους πραγματικά φτωχούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα αλλά για τους βολεμένους από τον διορισμό, την επιδότηση, την πρόωρη σύνταξη και τη φοροδιαφυγή, που αρνούνται να ξεβολευτούν. Σύντομα οι πολιτικοί- όσοι διαθέτουν την αξιοπιστίαπρέπει να βρούνε το θάρρος, πρώτα να κάνουν δημόσια αυτοκριτική και μετά να πουν με απλό και πειστικό τρόπο στους πολίτες τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι ώρα να τους εξηγήσουν ότι καμία από τις πλασματικές βεβαιότητες του παρελθόντος δεν θα ισχύει μόλις περάσει η θύελλα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “