Ο «Πολεμιστής της σκιάς»

Πολύ οικείος και προσηνής την περίοδο της παντοδυναμίας του έδειχνε να είναι ο Γιάννης Αγγέλου. Αντήλλασσε αστεία μαζί τους και έκανε με όσους κάπνιζαν κανένα τσιγάρο- στα κρυφά από τότε που αρρώστησε- στον προθάλαμο
του πρωθυπουργικού γραφείου. Το μειλίχιο ύφος και οι χαμηλοί τόνοι τον βοηθούσαν ώστε να μη δημιουργεί μέτωπα. Την άποψή του την έλεγε μόνο στον πρωθυπουργό, τον οποίο πολύ συχνά επηρέαζε καθοριστικά.

Η Αλεξάνδρα είναι το βαρόμετρο. Κοιτάω το ύφος της και αμέσως καταλαβαίνω τι σκέφτεται ο Καραμανλής για μένα. Είναι τόσο ταυτισμένη και αυτή και ο άνδρας της μαζί του που αντιγράφουν καθημερινά ακόμη και τη διάθεσή του για ανθρώπους και καταστάσεις».

Η περιγραφή ανήκει σε παλιό στέλεχος της Ν.Δ., ο οποίος δεν έγινε ποτέ υπουργός και δηλώνει «μπερδεμένος» καθώς δεν ξέρει, όπως λέει, αν αντιπαθεί ή συμπαθεί πλέον τον επί 13 χρόνια ηγέτη της παράταξής του.

Η Αλεξάνδρα είναι η σύζυγος του Γιάννη Αγγέλου και η σκιά του Κώστα Καραμανλή. Εμπιστη γραμματέας και στενή φίλη του επί 2 δεκαετίες. Κάθεται πάντα με ύφος αυστηρό σε απόσταση αναπνοής από την πόρτα του γραφείου του και οι οδηγίες της- και τότε και τώρα- προς τους υπόλοιπους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού είναι εντολή.

Ο… γρίφος για τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. που τον αναπαρήγαγαν στις παρέες τους ήταν, «ποιος είναι το πρόσωπο-κλειδί και επομένως το αφεντικό του πρωθυπουργικού γραφείου. Η Αλεξάνδρα ή ο Γιάννης;». Οι γνωρίζοντες πάντως δεν έχουν καμιά αμφιβολία. Λένε ότι το «αφεντικό» στο περιβάλλον του Καραμανλή ήταν και παραμένει ο Γιάννης Αγγέλου και γι΄ αυτό κανένας αξιωματούχος δεν αμφισβήτησε ποτέ τον ρόλο του. Δεν είχε το εύρος και την επιρροή του Αντώνη Λιβάνη την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, όλοι όμως ήξεραν ότι ήταν το πρώτο βιολί και στη Ρηγίλλης και στο Μαξίμου. Αλλά και ο ίδιος ένιωθε ασφαλής. Δεν θορυβήθηκε ούτε από την «αντιβασιλεία» του Αρη Σπηλιωτόπουλου, την πρώτη περίοδο, ούτε από την «αντιπροεδρία» του Θόδωρου Ρουσόπουλου. Ηξερε- και αποδείχτηκε- ότι όλοι, εκτός από τον ίδιο, είναι αναλώσιμοι.

Ο Γιάννης Αγγέλου ήταν συνεργάτης του πατέρα του Κώστα Καραμανλή. Τον είχε προσλάβει στη γνωστή εταιρεία με τα χωματουργικά που είχε την έδρα της στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι. Εκεί γνώρισε την Αλεξάνδρα, η οποία ήταν πιο παλιά στην εταιρεία. Οταν ο Κώστας Καραμανλής έγινε για πρώτη φορά βουλευτής στεγάστηκε στο γραφείο του πατέρα του και οι δυο πρώτοι συνεργάτες του ήταν το ζεύγος Αγγέλου. Μαζί τους έχει κάνει όλη την πολιτική διαδρομή του. Από την αφάνεια στο προσκήνιο, στη δόξα, στην εξουσία και τώρα στα… τάρταρα. Και οι δυο ξέρουν ακριβώς τον τρόπο που αναπνέει και προλαβαίνουν τις επιθυμίες του. Στην ουσία είναι μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του. Και αυτό έγινε σε όλους αντιληπτό όταν έβλεπαν τον πανίσχυρο τότε πρωθυπουργό συντετριμμένο στο «Ερρίκος Ντυνάν» όταν ο φίλος και συνεργάτης του εισήχθη στο νοσοκομείο με καρκίνο στομάχου. Ο Γιάννης Αγγέλου δεν ήταν ο διεκπεραιωτής των υποθέσεων του προέδρου ούτε ένας απλός γραμματέας όπως επιχείρησε να εμφανισθεί στην Εξεταστική Επιτροπή. «Πολεμιστή της σκιάς» τον λένε οι φίλοι του. «Μηχανορράφο» οι εχθροί του. Πάντως μετά την πρώτη τριετία της ανάληψης της εξουσίας από τον Κώστα Καραμανλή μετεξελίχθηκε σε σημαντικό παρασκηνιακό πόλο εξουσίας. Στρατολόγησε μια γενιά νέων στελεχών που τους τοποθέτησε σε σημαντικές θέσεις. Πιο ενδεικτικές περιπτώσεις είναι δυο πολυσυζητημένα πρόσωπα: ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σπύρος Κλαδάς. Τα πρόσωπα αυτά απέκτησαν μεγάλη δύναμη, ενώ έδιναν αναφορά μόνο στον ίδιο παρακάμπτοντας τους υπουργούςφυσικούς τους προϊσταμένους.

Παρασκηνιακά και διακριτικά κινήθηκε και στη διαδοχή. Βοήθησε με τους μηχανισμούς του τον Αντώνη Σαμαρά. Ο σύνδεσμος των δύο ανδρών ήταν και παραμένει ο νομικός σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Τάκης Μπαλτάκος. Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι η στήριξη του Γιάννη Αγγέλου από τη σημερινή ηγεσία- στην υπόθεση της εγγύησης μαμούθ που επέβαλε η ανακρίτρια- δεν ήταν μόνο ρουσφέτι του κόμματος στον Καραμανλή. Ο Αντώνης Σαμαράς χρωστούσε στον Γιάννη Αγγέλου τη βοήθεια που του πρόσφερε για την εκλογή του.

Είπαμε ότι ο Γιάννης Αγγέλου έχει φανατικούς φίλους. Είναι κυρίως άνθρωποι που ευεργέτησε, καθώς όλα τα βιογραφικά για διορισμούς αξιωματούχων περνούσαν από τα χέρια του και εκείνος έδινε την τελική έγκριση. Εχει πλέον και πολλούς φανατικούς εχθρούς που πάνω- κάτω είναι τα ίδια πρόσωπα που αντιπαθούν τον Κώστα Καραμανλή.

Οι παλιοί φίλοι του Αγγέλου υποστηρίζουν ότι δεν χρηματίστηκε από τους βατοπεδινούς: «Οι τετραπέρατοι καλόγεροι τον βρήκαν ευάλωτο με το θέμα της υγείας του, έπαιξαν με τις φοβίες και τη θρησκοληψία του και τον εκμεταλλεύτηκαν. Τον πήγαιναν και προσκυνούσε την εικόνα της Παναγίας που είναι… ειδικά για καρκινοπαθείς και του φορούσαν την Αγία Ζώνη». Οι αντίπαλοί του πιστεύουν ότι οι θεωρίες περί θρησκοληψίας είναι για αφελείς. Επιμένουν ότι το Μαξίμου έκανε μεγάλες μπίζνες στο Βατοπέδι, για λογαριασμό του κόμματος, τις οποίες γνώριζε καλά ο πρωθυπουργός.

Ετσι εάν η Δικαιοσύνη δεν μπορέσει να λύσει το μυστήριο, τότε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου θα παραμείνει θολό και μετέωρο, με τον καθένα να υπερασπίζεται τη δική του εκδοχή και τους πολίτες να παρατηρούν εξοργισμένοι το θαμμένο μυστικό στη λίμνη της Βιστωνίδας.

ΕΙΠΑΝ ΓΙ΄ ΑΥΤΟΝ

Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχειΑγγέλου, υπάρχει ο πρώηνπρωθυπουργός»

Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΝ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “