Το ΤΕΙ και η Εκθεση

Τι κοινό έχει το ΤΕΙ Κοζάνης, όπου για να εισαχθεί ο φοιτητής αρκεί να γράψει μόνο το όνομά του, με τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης; Συνεχίζουν και οι δύο «θεσμοί» να υπάρχουν και να λειτουργούν για τον ίδιο λόγο: Να δουλεύουν οι ταβέρνες, τα σουβλατζίδικα, τα μπαρ, τα ξενυχτάδικα, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια για να τονώνεται δήθεν η τοπική οικονομία. Και ως προς τα ΤΕΙ η συζήτηση εξαντλήθηκε με τα θλιβερά αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων.

Τώρα είναι η ώρα της υπουργού Παιδείας να βάλει λουκέτα, να σπάσει τον φαύλο κύκλο της προηγούμενης 20ετίας κατά την οποία σε κάθε πόλη στήθηκε ρουσφετολο- γικά και ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Για την Εκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία πια δεν είναι ούτε Διεθνής ούτε εμπορική, αλλά χώρος παρέλασης και ψυχαγωγίας κρατικών αξιωματούχων και παρατρεχάμενων, πρέπει οι ίδιοι οι φορείς της πόλης να τολμήσουν να πουν την αλήθεια. Στα περίπτερα κάτω από τον πύργο του ΟΤΕ δεν εκθέτουν οι έμποροι νέα προϊόντα αλλά εκτίθεται το κράτοςκαι διασύρονται οι δημόσιοι οργανισμοί και τα σώματα ασφάλειας- όταν δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να δείξει (σε ποιους;) αυτό που με μια κίνηση το βλέπει όποιος ενδιαφέρεται στο Διαδίκτυο.

Οσο για τα λεφτά που θα χάσει η πόλη από το πανηγύρι, υπάρχουν πιο σύγχρονοι τρόποι να δοθούν και να πιάσουν τόπο. Λέω μια ιδέα: Η Θεσσαλονίκη να γίνει το νέο Νταβός όπου κάθε Σεπτέμβριο θα οργανώνουν εκεί τα υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης ένα παγκόσμιο συνέδριο για την οικονομία. Για να προλάβω την αντίδραση στο κήρυγμα του κ. Ανθιμου, υποστηρίζω ότι στην έναρξη του συνεδρίου θα υπάρχει χώρος και ρόλος για τον Παναγιώτατο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “